Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 21:40

Εσείς για το λιομάζεμα ετοιμάζεστε; Τι συστήνουν οι έμποροι των ελαιοραβδιστικών

Εσείς για το λιομάζεμα ετοιμάζεστε; Τι συστήνουν οι έμποροι των ελαιοραβδιστικών

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΕΛΑΙΟΠΕΡΙΒΟΛΑ 
Της Μαρίας Νίκα 
Το λιομάζωμα στη Μεσσηνία ξεκινά και οι παραγωγοί οργανώνονται. Αφού έγιναν όλα τα απαραίτητα στη διάρκεια της χρονιάς για μια σωστή καλλιέργεια, τώρα ήρθε η ώρα να ασχοληθούν και με τα εργαλεία για τη συγκομιδή του σημαντικότερου προϊόντος της περιοχής. Το μάζεμα της ελιάς είναι μια δύσκολη και βαριά εργασία, πράγμα που κάνει τα μηχανήματα αναγκαία για τον παραγωγό, ο οποίος θέλει να γλιτώσει χρόνο και κούραση, αλλά και να έχει μεγαλύτερη απόδοση και ποιότητα στην παραγωγή του. Η Kalamata Journal βρέθηκε χθες στην οδό Αθηνών, όπου λειτουργούν αρκετά καταστήματα γεωργικών εργαλείων και μηχανημάτων. Εκεί μας ξενάγησαν οι ειδικοί, οι οποίοι μας μίλησαν και για στροφή του κόσμου στην ελαιοκαλλιέργεια, λόγω οικονομικής κρίσης…

Στάθης και Σταύρος Παυλόπουλος
PAYLOPOULOS-KAI-YIOS.jpg«Η κίνηση έχει ξεκινήσει γιατί ήδη μαζεύονται οι μαυρολιές, ενώ οι παραγωγοί ετοιμάζονται σε 10 - 15 μέρες να βγουν και για την κορωνέικη. Πιο πολύ κάνουν έρευνα αγοράς αυτή τη στιγμή, όμως αρκετοί ψωνίζουν κιόλας, γιατί έχουν έρθει και τα καινούργια μηχανήματα. Αυτό που ονόμαζαν παλιά “σκαντζόχοιρο”, είναι πια με ανθρακονήματα, άθραυστο, το πλέον γρήγορο της αγοράς, χωρίς βλάβες και σε πάρα πολύ καλές τιμές» μας είπε ο κ. Σταύρος Παυλόπουλος, ο οποίος παρατηρεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ελαιοσυγκομιδή λόγω οικονομικής κρίσης. «Εδώ και τρία - τέσσερα χρόνια, δεν αφήνουν ούτε σπυρί να πέσει κάτω. Μαζεύουν ακόμη και την ξεχασμένη ελιά μέσα από τους λόγγους. Και δεν μπορείς πια να μαζέψεις με τα χέρια, δε συμφέρει. Το χειρομάζεμα έχει τελειώσει. Ο εργάτης είναι πλέον πιο ξεκούραστος, γιατί δε δουλεύουν τα χέρια, αλλά το μηχάνημα».
Οι τιμές στα ελαιοραβδιστικά κυμαίνονται ανάλογα με το τι θα επιλέξει κανείς. Ξεκινούν από 200 και μπορεί να φτάσουν και 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παυλόπουλος συστήνει μόνο επώνυμα εργαλεία. «Επώνυμες μάρκες και όχι από τους περαστικούς, γιατί θα πετάξεις τα λεφτά σου, αφού σίγουρα το μηχάνημα θα χαλάσει».
PAYLOPOULOS-MHXANHMATA.jpgΟ γιος του κ. Σταύρου, Στάθης Παυλόπουλος, ως γεωπόνος, επισημαίνει και τα θετικά που έχει το ραβδιστικό μηχάνημα έναντι της τέμπλας, στην προστασία της ελιάς. «Παλιά, με τον τρόπο που μαζεύαμε, χτυπώντας την ελιά την καταστρέφαμε, ενώ με τα καινούργια μηχανήματα τη μαζεύουμε γρηγορότερα και χωρίς να δημιουργούμε πρόβλημα στο δέντρο. Έτσι αυξάνουμε και την παραγωγή της για τον επόμενο χρόνο αφού δεν την τραυματίζουμε».
Και ο Στάθης Παυλόπουλος επιμένει στα επώνυμα προϊόντα: «Πολύς κόσμος στρέφεται στα αμφιβόλου ποιότητας μηχανήματα λόγω οικονομικού, αλλά στο τέλος αντιλαμβάνεται τη διαφορά, γιατί όταν θα πάει για δουλειά και θα μείνει στο χωράφι την ώρα που θα δουλεύει, θα έχει χάσει ένα τζάμπα μεροκάματο. Όταν έχουμε σωστά μηχανήματα, κάνουμε και σωστότερα τη δουλειά μας».

Μπάμπης Ξυγκώρος
XYGOROS-ENA.jpgΗ κίνηση στα εργαλεία της ελαιοσυγκομιδής έχει ξεκινήσει και στο κατάστημα του κ. Μπάμπη Ξυγκώρου. «Ο κόσμος θέλει να μαζέψει τις ελιές του πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πιο ξεκούραστα και τα μηχανήματα σίγουρα τον βοηθάνε πολύ» σημείωσε στην Kalamata Journal. «Με τα κατάλληλα εργαλεία, ένα ζευγάρι, χωρίς επιπλέον βοήθεια, μπορεί να πάει στο χωράφι και να μαζέψει τις ελιές του άνετα μέσα σε λίγες ώρες».
XYGOROS-MHXANHMATA.jpgΚαι ο κ. Ξυγκώρος μας μίλησε για στροφή του κόσμου στην ελαιοκαλλιέργεια, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης τα τελευταία χρόνια. «Έχουμε πλέον και νέους πελάτες, Αθηναίους, οι οποίοι ξαναγυρίζουν στο χωράφι και ασχολούνται με τις ελιές».

Γιάννης Λιακάκης
LIAKAKHS-ENA.jpg«Ο κόσμος έχει αρχίσει να εκδηλώνει το πρώτο ενδιαφέρον, κυρίως για να δει εάν έχει βγει κάποιο καινούργιο μηχάνημα, ώστε να δουλέψει πιο ξεκούραστα και πιο αποδοτικά. Το ραβδιστικό εδάφους (για τις κλάρες) είναι ένα μηχάνημα κλασικό που δουλεύει πολλά χρόνια και θα συνεχίσει. Τα τελευταία χρόνια έχουμε και τις βέργες ελαιοραβδισμού, οι οποίες επίσης αποτελούν πλέον κοινό εργαλείο για τους ελαιοπαραγωγούς. Απλά υπάρχει μια στροφή προς τα μηχανήματα μπαταρίας, τα οποία υποθέτω ότι στο μέλλον θα λειτουργούν και με πολύ μικρότερα κοστολόγια, αλλά και με μεγαλύτερη αυτονομία ενέργειας. Είναι πιο φιλικά προς το χρήστη και προς το περιβάλλον γιατί δεν παράγουν καυσαέρια» σημείωσε ο Γιάννης Λιακάκης, ο οποίος συνιστά στους παραγωγούς να ετοιμάζονται από νωρίς, «γιατί τρέχουμε όλοι τελευταία στιγμή και πέφτει ξαφνικά ένα βαρύ φορτίο δουλειάς, οπότε είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε».
LIAKAKHS-MHXANHMATA.jpgΗ στροφή στην ελαιοκαλλιέργεια, ακόμη και από ανθρώπους που δεν είχαν σχέση με την αγροτική ζωή, είναι μια επισήμανση που κάνει και ο Γιάννης Λιακάκης. «Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι γύρισαν στο χωριό, για οικονομικούς λόγους, γιατί δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τις δουλειές τους στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν ασχοληθεί καν με το αντικείμενο, δεν ήξεραν ούτε πού βρισκόταν το χωράφι τους. Άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους και η ανάγκη τους έκανε να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Είδαμε λοιπόν να αυξάνεται η δουλειά από νεοφερμένους στο χώρο».