Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 12:36

Το κλίμα φαίνεται ότι αλλάζει και πλήττει την ελαιοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία

Φωτογραφία του Βασίλη Τσώνη από λιομάζεμα στο Ακριτοχώρι της Πυλίας Φωτογραφία του Βασίλη Τσώνη από λιομάζεμα στο Ακριτοχώρι της Πυλίας

Η ΔΑΟΚ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΕ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
Σοβαρός είναι ο προβληματισμός στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την προσβολή της ελαιοπαραγωγής από το δάκο και πολύ περισσότερο από το γλοιοσπόριο. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι πιθανόν επέρχεται κλιματική αλλαγή με μεγάλη αύξηση της υγρασίας, ευνοώντας την ανάπτυξη των πληθυσμών του δάκου και των μυκητολογικών ασθενειών όπως το γλοιοσπόριο. Αν πράγματι επιβεβαιωθεί ότι το κλίμα στην περιοχή μας παίρνει πλέον τροπικά χαρακτηριστικά τότε θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για τη διατήρηση του ελαιοκομικού τομέα ως πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας. Θα πρέπει οι παραγωγοί αφενός να επενδύουν περισσότερα για την προστασία της ελαιοκαλλιέργειάς τους και αφετέρου να ασχοληθούν με μεγαλύτερη επιμέλεια με τα κτήματά τους. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας έχει απευθυνθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη μελέτη του θέματος…

Όπως δήλωσε στην KalamataJournalο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Γιάννης Κυριακόπουλος, η φετινή είναι η πιο δύσκολη χρονιά, η χρονιά με τα μεγαλύτερα προβλήματα των τελευταίων πολλών χρόνων. Τα προβλήματα, συνέχισε, έχουν δημιουργηθεί από ένα συνδυασμό παραγόντων, με κυριότερο βέβαια τις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν επί έναν ολόκληρο χρόνο, δηλαδή τον ήπιο περσινό χειμώνα, τα χωρίς προηγούμενο υψηλά ποσοστά υγρασίας που επικράτησαν από την άνοιξη μέχρι και τώρα, το γεγονός ότι το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες δεν ανέβηκαν πολύ.
Ωστόσο ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι το ποσοστό της δακοπροσβολής δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Εκτίμηση για το ποσοστό θα υπάρχει στο τέλος του χρόνου και θα υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όμως το πρόβλημα φαίνεται ότι οφείλεται περισσότερο στο γλοιοσπόριο παρά στο δάκο.
Η μεγαλύτερη ζημιά έχει γίνει σε ελαιώνες στην περιοχή της Μάνης, όμως ένα άλλο ζήτημα είναι ότι σε άλλες περιοχές, που η ζημιά είναι μικρότερη, έχει υπάρξει από ορισμένους καλλιεργητές εντατική καταπολέμηση τόσο του δάκου όσο και του γλοιοσπόριου, με σκευάσματα που και την ποιότητα του ελαιολάδου υποβαθμίζουν και το περιβάλλον επηρεάζουν.  
Ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι η Υπηρεσία του έχει απευθυνθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου να διερευνηθούν τα ζητήματα που έχουν διαμορφώσει τη φετινή κατάσταση στην ελαιοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία.
Στ.Μ.