Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017 16:31

Εργώδεις οι προετοιμασίες για το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

Θανάσης Μαυρούλης, Δημήτρης Μανιάτης, Ελένη Αλειφέρη, Σωτήρης Λαμπρόπουλος, Μιχάλης Αντωνόπουλος και Θανάσης Κυριαζόπουλος Θανάσης Μαυρούλης, Δημήτρης Μανιάτης, Ελένη Αλειφέρη, Σωτήρης Λαμπρόπουλος, Μιχάλης Αντωνόπουλος και Θανάσης Κυριαζόπουλος

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ 
Με τη φιλοδοξία ότι θα δώσει τις καλύτερες απαντήσεις στους προβληματισμούς των ελαιοπαραγωγών, των τυποποιητών, των εξαγωγέων και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα, συνεχίζεται με εργώδεις ρυθμούς η προετοιμασία του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, από τις 7 έως και τις 9 Απριλίου.  Σήμερα οι εκπρόσωποι των διοργανωτών και των υποστηριχτών παρουσίασαν, σε συνέντευξη Τύπου, τους σκοπούς του Φεστιβάλ, το οποίο περιλαμβάνει συνέδριο με εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα, όπως από την καταπολέμηση του δάκου και τους δασικούς χάρτες μέχρι το ιταλικό παράδειγμα της διαχείρισης των ελαιοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής ένδειξης, διαγωνισμό γευσιγνωσίας, σεμινάρια και έκθεση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελαιοκομία…

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται για 3η συνεχή χρονιά από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας με τη συνεργασία και υποστήριξη σειράς φορέων όπως της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) κ.ά
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι σκοπός των διοργανωτών του Φεστιβάλ είναι «στα δύσκολα χρόνια που περνάει η ελαιοκομία να δώσουμε κατευθύνσεις και λύσεις στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών». Έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, το οποίο θα αναλυθεί στο συνέδριο του Φεστιβάλ, όπου επίσης θα γίνουν σημαντικές εισηγήσεις από καταξιωμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές, ενώ, σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδου, τόνισε ότι αυτός θα είναι αναβαθμισμένος. Σχετικά με την έκθεση που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ο κ. Αντωνόπουλος ανέφερε ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους είναι ιδιαίτερα έντονο. Κλείνοντας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας τόνισε ότι το εισόδημα που αποφέρει ο ελαιοκομικός τομέας στους παραγωγούς και τη χώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι όμως και ένα εισόδημα που κινδυνεύει λόγω των διαφόρων προβλημάτων και αυτόν τον κίνδυνο σκοπεύει να αποσοβήσει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, το Φεστιβάλ που θα γίνει, μέσω της ενημέρωσης και των γνώσεων που θα μοιραστούν οι ομιλητές με το κοινό.
Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει τη συγκεκριμένη διοργάνωση και μάλιστα η πρόθεσή της είναι να βοηθήσει ώστε να αποτελέσει πεδίο παρουσίασης εξελίξεων στον ελαιοκομικό τομέα, πεδίο προβληματισμού, ενημέρωσης αλλά και συνεργειών που πρέπει να αναπτυχθούν σε εθνικό και μεσογειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτής των προσπάθειας για συνέργειες, πρόσθεσε η κ. Αλειφέρη, στο Φεστιβάλ θα συμμετέχει, προσκεκλημένη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, που θα παρουσιάσει τη δική της στρατηγική για την ανάπτυξη του πρωτογενούς της τομέα.
Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας τόνισε ακόμη ότι ο νομός μας αποτελεί την κυριότερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας, καθώς το 25% του ελληνικού ελαιολάδου παράγεται εδώ. Αυτό το στοιχείο, σχολίασε, είναι αρκετό ώστε η Περιφέρεια να αναλαμβάνει δικές της πρωτοβουλίες αλλά και να στηρίζει πρωτοβουλίες άλλων φορέων για την ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα.
Τέλος, η κ. Αλειφέρη εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς θα μπορέσει να γίνει ο φορέας που συμβάλει ώστε να δοθεί προστιθέμενη αξία στο ελληνικό ελαιόλαδο.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης, επίσης τόνισε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί στηρίζει το Φεστιβάλ διότι, όπως συνέχισε, δίνει μια σημαντική ευκαιρία για την επιμόρφωση των απασχολούμενων στον ελαιοκομικό τομέα σε ό,τι αφορά τις σύγχρονες εξελίξεις. Σχολίασε ότι τα προβλήματα στον τομέα αυτό είναι σημαντικά, όπως ο μικρός κλήρος, τα προβλήματα των συνεταιρισμών, η έλλειψη εθνικής στρατηγικής. Υποστήριξε πάντως ότι καθοριστικό στοιχείο αποτελεί η αύξηση της τυποποίησης του προϊόντος, ενώ ακόμη ανέφερε ότι το Φεστιβάλ πρέπει να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Θανάσης Μαυρούλης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μεσσηνία μπορεί να γίνει το κέντρο της ελληνικής ελαιοκομίας. Υπογράμμισε πάντως ότι είναι καθοριστικής σημασίας η υποστήριξη της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων, ενώ ανέφερε ότι από την περιοχή μας λείπει και ένας χώρος που θα λειτουργεί αποκλειστικά για πρωτοβουλίες σχετικά με τον ελαιοκομικό τομέα, ένα Μέγαρο Ελληνικού Ελαιολάδου όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του περιφερειακού παραρτήματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σωτήρης Λαμπρόπουλος, τόνισε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί τους επιστήμονες οι οποίοι υποστηρίζουν την ελαιοκαλλιέργεια δεν θα ήταν δυνατό να μη στηρίζει μια πρωτοβουλία σαν το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της δακοκτονίας, που θα συζητηθεί και στο Φεστιβάλ, αναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει παρέμβαση από το ΓΕΩΤΕΕ για την ανισοκατανομή πιστώσεων σε διάφορες περιοχές, όπως στη Μεσσηνία, για την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου. Μίλησε επίσης για το θέμα των Δασικών Χαρτών, σημειώνοντας ότι οι αρχικές ανησυχίες για τον κίνδυνο να χαθούν επιδοτήσεις από εκτάσεις με ελιές που χαρακτηρίζονται ως δασικές φαίνεται να απομακρύνονται μετά από την αποδοχή προτάσεων του ΓΕΩΤΕΕ από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο Θανάσης Κυριαζόπουλος, εκπρόσωπος της «Ανέλιξης», η οποία έχει την οργανωτική επιμέλεια του Φεστιβάλ, δήλωσε ότι το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς καθιερώνεται πλέον ως το πιο σημαντικό φόρουμ για τον ελαιοκομικό τομέα στην Ελλάδα, γι’ αυτό και είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων προκειμένου να συμμετέχουν.
Σε ό,τι αφορά την έκθεση του Φεστιβάλ, ο κ. Κυριαζόπουλος σημείωσε ότι τα 2/3 των θέσεων έχουν ήδη κλειστεί που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους σύντομα. Πρόσθεσε ότι στην έκθεση έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή μεγάλες εταιρίες του ελαιοκομικού τομέα. Για το διαγωνισμό γευσιγνωσίας σημείωσε ότι δηλώσεις συμμετοχής και δείγματα θα λαμβάνονται μέχρι τις 30 Μάρτη.
Σε ό,τι αφορά τις θεματικές του συνεδρίου, ο κ. Κυριαζόπουλος σημείωσε ότι αφορούν τις καλλιεργητικές πρακτικές (προστασία από δάκο και μυκητολογικές ασθένειες), τη διαχείριση των ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της ελαιοκομίας (το θέμα της φερτάρδευσης που είναι πλέον νόμιμη), τη διαχρονική αξία του ελαιολάδου στον πολιτισμό της Μεσογείου, τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και την ποιότητα. Τέλος πρόσθεσε, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, πως σχετική εισήγηση θα γίνει από Ιταλό παράγοντα από την περιοχή της Τοσκάνης, όπως επίσης θα γίνει τηλεδιάσκεψη με καθηγητή από το Πανεπιστήμιο της Περούντζια για την εκμηχάνιση της συγκομιδής.
Στ.Μ.