Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 10:46

Ημερίδα για νέες καλλιεργητικές πρακτικές στην Κυπαρισσία

Ημερίδα για νέες καλλιεργητικές πρακτικές στην Κυπαρισσία

ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ 
Ενημερωτική εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστούν οι βασικές ενέργειες του έργου oLIVECLIMA, που αφορά στην εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην ελαιοκομία, με στόχο το μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη, το Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών, του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και το Σύλλογο Γεωπόνων Τριφυλίας. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Αλέκος Παπαδόπουλος», στην Κυπαρισσία...

Όπως σημειώνεται στην πρόσκληση, «βασικός στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση του ελαιοδάσους της χώρας μας σαν εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η καλύτερη προσαρμογή των ελαιώνων στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα οι πρακτικές που θα εφαρμοστούν είναι:

- Ανακύκλωση των γεωργικών υπολειμμάτων των κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοβελτίωσης και θρέψης
- Αξιοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείου ως υλικό λίπανσης με εφαρμογή στο έδαφος είτε απευθείας είτε μετά από κομποστοποίηση, τροποποίηση της ζιζανιοχλωρίδας και του κλαδέματος για αύξηση της δέσμευσης
CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης
- Ακαλλιέργεια του εδάφους για περιορισμό της διάβρωσης και της καταστροφής της οργανικής ουσίας

Το έργο υλοποιείται με συγχρηματοδότηση 50% από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ και 50% από ιδίους πόρους των εταίρων και έχει διάρκεια πέντε έτη (2012 έως 2017).
Συμμετέχουν 10 εταίροι και συγκεκριμένα: η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε (συντονιστής του έργου), δύο Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, το Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Εδαφοϋδατικών Πόρων με τα τμήματά του: Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλονίκης και Εδαφολογίας Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Basilicata της Ιταλίας, η ΡΟΔΑΞ ΑΓΡΟ ΕΠΕ, η εταιρεία «Εκδόσεις Αγρότυπος ΑΕ», καθώς και τρεις ομάδες ελαιοπαραγωγών: η ΕΑΣ Πεζών του Ν. Ηρακλείου, η ΕΑΣ Μεραμβέλου του Ν. Λασιθίου και η ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ, Χώρα Μεσσηνίας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών (Δρ Καββαδίας Βίκτωρ) στο τηλ. 210-2816974 ή στο e - mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.».