Πέμπτη, 25 Μαϊος 2017 21:05

Ο δάκος στέρησε από τη Μεσσηνία εισόδημα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ!

Ο δάκος στέρησε από τη Μεσσηνία εισόδημα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ!

ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 
Στα 15 εκατομμύρια ευρώ έχει εκτιμήσει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας την απώλεια εισοδήματος από τη ζημιά που προκάλεσε η δακοπροσβολή κατά την περασμένη ελαιοκομική περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης, μέχρι το τέλος Οκτώβρη 2016, οπότε και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, ο μέσος όρος της δακοπροσβολής, πάντα στα όρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας (υπάρχει και η Διεύθυνση της Τριφυλίας), ανήλθε στο πρωτοφανές ποσοστό του 9%!...

new-piktochart_22699762_3f182433a8df992605bdf6271d5a9b4885b2a4a3.jpegΠάντως ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Ιωάννης Κυριακόπουλος, υπογράμμισε, με δηλώσεις του στην KalamataJournal, ότι η ζημιά θα ήταν πολλαπλάσια εάν δεν υλοποιούνταν το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου. Δηλαδή, επέμεινε, ακόμη και σε αυτή την τόσο δύσκολη και κακή χρονιά το όφελος από την υλοποίηση του προγράμματος ανήλθε στα 31 εκατομμύρια ευρώ, όταν μάλιστα το κόστος υλοποίησης του προγράμματος ήταν 1,448 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικότερα, ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας του, από το 2004 μέχρι το 2016 το ποσοστό της δακοπροσβολής ήταν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα, εκτός από τρεις χρονιές που πλησίασε, χωρίς να αγγίξει, το 3%. Την περασμένη χρονιά λοιπόν η δακοπροσβολή έφτασε το 9%, κατά μέσο όρο, μέχρι το τέλος Οκτώβρη που ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα καταπολέμησης. Από το τέλος Οκτώβρη και μετά υπεύθυνοι ήταν οι ίδιοι οι ελαιοκαλλιεργητές.
Ο διευθυντής τόνισε ότι τέσσερις ήταν οι κύριοι παράγοντες για τα υψηλά ποσοστά δακοπροσβολής. Ο ήπιος χειμώνας της περιόδου 2015-2016 που επέτρεψε να μην μειωθεί ο διαχειμάζων πληθυσμός του δάκου. Η σε πολλές περιοχές μικρή ηρτημένη παραγωγή (20-35%) που δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες αυξημένης προσβολής. Ο συνδυασμός των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών και ιδιαίτερα η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Ο περιορισμένος αριθμός ψεκασμών για τις συγκεκριμένες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ο οποίος οφείλεται στην υποχρηματοδότηση του προγράμματος.
Ο φετινός χειμώνας, συνέχισε ο κ. Κυριακόπουλος, ήταν καλύτερος για τις ελιές και για τον περιορισμό του πληθυσμού του δάκου. Πρόσθεσε ωστόσο φέτος έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της δακοκτονίας 900.000 περισσότερα ελαιόδεντρα από πέρσι χωρίς ωστόσο να έχουν αυξηθεί οι πιστώσεις, με αποτέλεσμα τα χρήματα να φτάνουν για μόλις 2,2 ψεκασμούς κατά μέσο όρο, όταν την περσινή χρονιά ο μέσος όρος των ψεκασμών ήταν 2,6.
Φέτος στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, σημείωσε ο διευθυντής, έχουν επανενταχθεί η Καλαμάτα και περιοχές της Μάνης και αυτό διότι διαπιστώθηκε ότι οι περιοχές που είχαν εξαιρεθεί από το περσινό πρόγραμμα λειτούργησαν επιμολυντικά για γειτονικές περιοχές.
Αυτό που υπογράμμισε ο κ. Κυριακόπουλος είναι ότι σοβαρή αιτία για την κακή περσινή χρονιά ήταν οπωσδήποτε και η μεγάλη προσβολή από το γλοιοσπόριο, ενώ το θετικό είναι ότι οι καλλιεργητές συνειδητοποίησαν τη σπουδαιότητα της συλλογικής καταπολέμησης του δάκου και ζήτησαν να ενταχθούν φέτος στο πρόγραμμα οι περιοχές τους.
_1016627.JPGΣε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες για την υλοποίηση του φετινού προγράμματος καταπολέμησης του δάκου, ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στους διαγωνισμούς η οποία οφείλεται στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις διαγωνιστικές διαδικασίες.
Στ.Μ.