Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 18:52

Δύσκολος αγώνας ταχύτητας για το δάκο – Άγονος διαγωνισμός για ψεκασμούς σε 20 κοινότητες

Δύσκολος αγώνας ταχύτητας για το δάκο – Άγονος διαγωνισμός για ψεκασμούς σε 20 κοινότητες

Ελένη Αλειφέρη και Γιάννης Κυριακόπουλος

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2017-2018 
Ένας εξαντλητικός αγώνας ταχύτητας για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, για το κέντρισμα του ενδιαφέροντος εργολάβων προκειμένου να κάνουν ψεκασμούς σε περιοχές για τις οποίες δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, για να φτάσουν τα λιγότερα χρήματα από όσα πραγματικά χρειάζονται ώστε να γίνουν οι ψεκασμοί που θα απαιτηθούν, για να προσληφθούν άμεσα τομεάρχες δακοκτονίας και εργάτες αποθήκης, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και ιδιαίτερα από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας. Το πιο πρόσφατο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ότι σε 20 κοινότητες, από τις 160 στις οποίες θα γίνουν ψεκασμοί, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από εργολάβους δακοκτονίας ή όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον φαίνεται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης. Πάντως, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν έγκαιρα, εκτός αν σημειωθούν καθυστερήσεις και εμπλοκές που όμως δεν θα οφείλονται στην Υπηρεσία του…

Untitled-3.jpgΤο μεσημέρι η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Γιάννης Κυριακόπουλος, σε δηλώσεις τους στο Διοικητήριο ανακοίνωσαν ότι ο διαγωνισμός για τους ψεκασμούς στις 160 κοινότητες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ολοκληρώνεται. Ωστόσο για τις εξής κοινότητες δεν εκδήλωσε κανένας εργολάβος ενδιαφέρον: Ανδρούσα, Αγριλιά, Αμφιθέα, Μαγγανιακό, Καρποφόρα, Κωνσταντίνοι, Μεθώνη, Ευαγγελισμός, Καινούργιο Χωριό, Φοινίκη, Φοινικούντα, Πύλα, Μεσοχώρι, Χωματάδα,  Καλλιθέα και Βρύσες Κυπαρισσίας. Επιπλέον, για τις ακόλουθες κοινότητες φαίνεται ότι οι εργολάβοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον δεν καλύπτουν τους όρους της προκήρυξης και πιθανότατα και σε αυτές ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος: Προσήλιο, Χρυσοκελλαριά, Κορώνη, Βουνάρια, Κόμποι και Υάμεια.
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ
ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ
Στις παραπάνω περιοχές, ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, εφόσον η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας κρίνει ότι ο διαγωνισμός απέβη άγονος, θα εφαρμοστεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την απευθείας ανάθεση των ψεκασμών. Αυτό σημαίνει, συνέχισε η κ. Αλειφέρη, «ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κινητοποίηση και των ανθρώπων της περιοχής και των ενδιαφερομένων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να υπάρξουν άνθρωποι οι οποίοι θα ενδιαφερθούν να εκτελέσουν αυτό το έργο. Ασφαλώς βέβαια αυτό έχει μια προϋπόθεση, ότι πολύ γρήγορα θα πάρουμε την άδεια από την ανεξάρτητη ενιαία αρχή δημοσίων συμβάσεων προκειμένου να πάμε σε μια απευθείας διαπραγμάτευση. Αυτό που εμείς θέλουμε να διαβεβαιώσουμε είναι ότι από τις διοικητικές υπηρεσίες θα γίνει αγώνας δρόμου προκειμένου να αποσταλεί σύντομα το αίτημα και ελπίζουμε τη Δευτέρα θα το έχουμε στείλει προκειμένου να εξασφαλίσουμε αυτή την άδεια για τη διαπραγμάτευση».
Όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Κυριακόπουλος, «στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ανάδειξης αναδόχων μέσω της διαπραγμάτευσης (…) θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί των συγκεκριμένων περιοχών να ενημερωθούν έγκαιρα από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας και Τριφυλίας για το γεγονός της εξασφάλισης με δικά τους μέσα της δακοπροστασίας».
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ
Σε ό,τι αφορά το αν υπάρχει καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος, ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε: «Η προσωπική μου εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι ότι οι ψεκασμοί θα γίνουν εγκαίρως, με την εξής παρατήρηση: Ότι θα πρέπει να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες οι διαγωνιστικές που προβλέπονται από τώρα και στο εξής και να γίνει φυσικά η αξιοποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που επιτρέπει κατ’ εξαίρεση στη δακοκτονία να υπάρξει εκτέλεση προσυμβατικού έργου».
Πρόσθεσε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας ότι «η έναρξη των δολωματικών ψεκασμών γίνεται από τις 20-25 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου, αναλόγως του μικροκλίματος της περιοχής κ.λπ. Φέτος η χρονιά σε σχέση με πέρσι είναι λίγο πιο όψιμη. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα (πότε πρέπει να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί), άμα δεν έχουμε στοιχεία πληθυσμών (δάκου), κατάσταση του ελαιοκάρπου και άλλων παραμέτρων που εξετάζονται για την εκτέλεση των δολωματικών ψεκασμών».  
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Σε ό,τι αφορά το πότε θα προσληφθεί το προσωπικό για την υλοποίηση του προγράμματος και το πότε θα μπουν οι δακοπαγίδες, ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε: «Η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί κατανομής του προσωπικού ήρθε μόλις προσφάτως στις υπηρεσίες των Περιφερειών όλης της χώρας. Οι δικές μας υπηρεσίες απέστειλαν στον ΑΣΕΠ και αναμένουν την έγκριση για την ανακοίνωση προσλήψεως του εποχικού επιστημονικού προσωπικού που αφορά 11 τομεάρχες δακοκτονίας. Ευελπιστούμε ότι ενδεχομένως σήμερα ή αύριο θα έχουμε την έγκριση του ΑΣΕΠ. Αυτά έγιναν σε χρόνο άμεσο. Μόλις πήραμε την απόφαση του υπουργείου αμέσως εστάλη στον ΑΣΕΠ το σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα. Πιθανολογώ ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι εβδομάδα υποβολής αιτήσεων από την πλευρά των υποψηφίων γεωπόνων και τεχνολόγων γεωπονίας. Επίσης θα προσληφθούν, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου, τέσσερις εργάτες αποθήκης, που θα χρησιμοποιηθούν στην αποθήκη δακοκτονίας της υπηρεσίας. Όσον αφορά το πότε θα τοποθετηθούν οι παγίδες, θα τοποθετηθούν όταν υπογραφεί η σύμβαση με τους αναδόχους εργολάβους που θα βγουν μέσα από τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Σήμερα, στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, εγκρίνεται το πρακτικό αξιολόγησης των φακέλων με τα δικαιολογητικά συμμετοχής. Απομένει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, που έχουμε προτείνει να γίνει συντομότερα, τη Δευτέρα. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των συμπληρωματικών δικαιολογητικών και από τη στιγμή που τρέξουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες, αρχές του Ιουλίου, με την παρατήρηση πάντα που είπα, θα έχουμε τοποθέτηση παγίδων».
ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ
ΟΣΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ;
Για το αν φτάνουν τα χρήματα που έχουν εγκριθεί για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων ψεκασμών καταπολέμησης του δάκου, ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε: «Ο διαγωνισμός που αφορά τους ψεκασμούς επιτρέπει την εκτέλεση κατά μέσο όρο λίγο παραπάνω από 2 ψεκασμούς. Στη μεγάλη πλειοψηφία των κοινοτήτων 2 ψεκασμούς και σε κάποιες περιοχές που είναι λίγο ευαίσθητες 3 ψεκασμούς. Δηλαδή μέσος όρος 2,2 ψεκασμοί. Εάν επικρατήσουν συνθήκες ανάλογες με το 2016, κατά κανένα τρόπο αυτός ο αριθμός δεν είναι αρκετός. Ωστόσο έχει δοθεί μια επιπλέον χρηματοδότηση -όχι η αιτούμενη από εμάς, εμείς ζητούσαμε περίπου 580.000 και δόθηκαν 300.000- και τώρα διερευνώνται οι δυνατότητες ένταξης του συγκεκριμένου ποσού στις διαδικασίες της εκτέλεσης του προγράμματος δακοκτονίας, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή, όπου είναι απαραίτητο, η εκτέλεση συμπληρωματικών ψεκασμών».
ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΛΙΕΣ!
Τέλος ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας υπογράμμισε ότι το φετινό μέγεθος του προγράμματος της δακοκτονίας «είναι το υψηλότερο από κάθε άλλη χρονιά. Μιλάμε για προστασία 9.000.000 ελαιοδέντρων, που αφορούν 160 τοπικές κοινότητες, κατά 1.000.000 περισσότερα από πέρσι. Και επίσης, με την εμπειρία του προηγούμενου έτους, του 2016, που δεν ήταν ό,τι καλύτερο, θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί μας, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, να παρακολουθούν με προσοχή τις ανακοινώσεις των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για τα θέματα της φυτοπροστασίας της ελιάς γενικότερα από τούδε και στο εξής, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου στους ελαιώνες τους και να συμβουλεύονται γεωπόνους είτε του δημοσίου είτε ιδιώτες και να προσέχουν να προχωρούν στις απαραίτητες εφαρμογές ψεκασμού όταν αυτό είναι απαραίτητο και όχι άσκοπα».
Στ.Μ.