Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 19:08

Με περσινά φάρμακα και με δανεικά από την Ηλεία θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί για το δάκο…

Με περσινά φάρμακα και με δανεικά από την Ηλεία θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί για το δάκο…

ΑΡΓΕΙ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 
Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών φιλοδοξούν να γίνουν οι ιδανικοί καταστροφείς της ελαιοπαραγωγικής αντί να την υποστηρίξουν με κάθε τρόπο. Οι καθυστερήσεις τους όσον αφορά το πρόγραμμα της δακοκτονίας προκαλούν απελπισία και οργή. Έχει αργήσει τόσο πολύ το διαγωνισμό για τα φάρμακα των ψεκασμών κατά του δάκου ώστε αυτά μπορεί να διατεθούν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της χώρας ακόμη και στα τέλη Αυγούστου! Αυτό τονίστηκε κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη με αγρότες των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Μεσσήνης και Χανδρινού. Πάντως στη Μεσσηνία με μεγάλη προσπάθεια βρέθηκαν φάρμακα από πέρσι ώστε να γίνουν οι πρώτοι ψεκασμοί. Ειδικότερα είναι φάρμακα από το περσινό απόθεμα της Διεύθυνσης και φάρμακα επίσης από πέρσι που θα μας δανείσει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Ηλείας!...

Είναι σημαντικό πάντως να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, μέχρι τώρα οι πληθυσμοί του δάκου είναι τόσο χαμηλοί που δεν πρέπει να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δακοσυλλέκτες στην Τριφυλία έχουν καταγράψει πληθυσμούς από 0 έως 2. Από την άλλη όμως, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, παρατήρησε ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο συνάδελφός του αφορούν την περιοχή της Τριφυλίας και όχι της υπόλοιπης Μεσσηνίας, δεδομένου ότι έχουν τοποθετηθεί ενδεικτικά σε κάποιες κοινότητες δακοπαγίδες όμως επεξεργασμένα στοιχεία ακόμη δεν υπάρχουν.
Οι αγρότες τόνισαν ότι είναι αδικαιολόγητο να υπάρχουν καθυστερήσεις στα θέματα που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή και το εισόδημα των χειμαζόμενων παραγωγών, ωστόσο η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη επέμεινε ότι για τις καθυστερήσεις αυτές δεν έχουν ευθύνες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, που υπογράμμισε ότι κάνουν αγώνα δρόμου για να γίνουν όλα έγκαιρα, αλλά το ασφυκτικό και παράλογο γραφειοκρατικό πλαίσιο.
Και οι δύο διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας συμφώνησαν ότι το πλαίσιο είναι τόσο γραφειοκρατικό και στρεβλό ώστε αναγκάζονται να προσαρμόσουν, όσο είναι εφικτό, το επιστημονικό τους έργο στις περιορισμένες χρηματοδοτήσεις που διατίθενται ώστε αυτό το επιστημονικό έργο να έχει τη μεγαλύτερη απόδοση.
Χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κυριακόπουλος επανέλαβε ότι ένας λόγος της περσινής ζημιάς, πέραν των αντικειμενικών αρνητικών συνθηκών (κλιματολογικές συνθήκες, γλοιοσπόριο κ.ά), ήταν η ελλιπής χρηματοδότηση του προγράμματος, δεδομένου ότι η ανάγκη επέβαλε να γίνουν τέσσερις ψεκασμοί ωστόσο τα χρήματα που διατέθηκαν έφταναν μόνο για 2,6 ψεκασμούς κατά μέσο όρο. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι φέτος θα διορθωνόταν αυτό το πρόβλημα, τα χρήματα που αρχικά διατέθηκαν έφταναν μόλις για 2,2 ψεκασμούς κατά μέσο όρο, ενώ μάλιστα έχουν  αυξηθεί φέτος  κατά 1.000.000 τα δέντρα που μπήκαν  στο πρόγραμμα σε σχέση με πέρσι.
Τέλος, ο κ. Κυριακόπουλος απευθυνόμενος στους αγρότες επανέλαβε ότι εκτός από το δάκο υπάρχει το θέμα του γλοιοσπόριου, το οποίο αποτελεί μια ανεξάρτητη από το δάκο απειλή. Επίσης για μια ακόμη φορά συνέστησε στον αγροτικό πληθυσμό να αποφύγει τις άσκοπες και σπάταλες  εφαρμογές φυτοφαρμάκων, υπογραμμίζοντας ότι αυτές δημιουργούν άλλα σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον, στην ποιότητα του προϊόντος, ακόμη και στο κόστος παραγωγής.
Στ.Μ.