Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 19:29

Τσιρώνης στην Καλαμάτα για δασικούς χάρτες, ελληνοποιήσεις προϊόντων, μεσογειακή διατροφή

Τάσος Πολυχρονόπουλος, συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τσιρώνης και Πέτρος Κωνσταντίνεας, βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Πολυχρονόπουλος, συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τσιρώνης και Πέτρος Κωνσταντίνεας, βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
Η καταπολέμηση της ελληνοποίησης ξένων προϊόντων σαφώς κατώτερης ποιότητας των ελληνικών είναι βασική προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα. Υπογράμμισε ότι έχει δώσει εντολή στον ΕΦΕΤ για τη διενέργεια αυστηρών και συνεχών ελέγχων ώστε να παταχθεί αυτό το φαινόμενο, το οποίο ανέφερε ότι δυσφημεί τα καλά ελληνικά προϊόντα, μη επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν τη δυναμική που μπορούν στις ξένες αγορές. Ο Γιάννης Τσιρώνης μίλησε και για τους δασικούς χάρτες, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση και διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να χαθεί αγροτική γη. Για το ζήτημα των καθυστερήσεων στη δακοκτονία ανέφερε ότι δεν έχει αρμοδιότητα ο ίδιος, όπως επίσης δεν είναι αρμόδιος και για το ζήτημα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας…

Ο Γιάννης Τσιρώνης επισκέφθηκε χθες τη Μεσσηνία και παραβρέθηκε στην έναρξη του 4ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής, στην Κορώνη, το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Το πρωί είχε σύσκεψη στην Κορώνη με εκπροσώπους φορέων, το μεσημέρι ήρθε στην Καλαμάτα και επισκέφθηκε το δήμαρχο,  Παναγιώτη Νίκα, ενώ στη συνέχεια παραχώρησε τη συνέντευξη Τύπου.

Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ Ο
ΚΥΡΙΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα ο διατροφικός τομέας δεν είναι απλά και μόνο, μαζί με τον τουρισμό, οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Είναι πυλώνας και προϋπόθεση και για τον τουρισμό», τόνισε ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Τσιρώνης, προσθέτοντας ακόμη: «Ο τουρισμός ακουμπάει, πατάει πάνω στον πρωτογενή τομέα και δίνει μια πολλαπλασιαστική αξία, αρκεί βέβαια να έχουμε αειφορική αντίληψη και για τον τουρισμό και για τη διατροφή μας».

ΥΣΤΕΡΟΥΜΕ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Σε ό,τι αφορά τη μεσογειακή διατροφή, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε αυτή μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο ώστε τα ελληνικά προϊόντα που αποτελούν συστατικό της στοιχείο να μπουν στις ξένες αγορές. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «υστερούμε σε οργάνωση, αυτό είναι μια πραγματικότητα που την γνωρίζουν οι αγρότισσες και οι αγρότες μας, δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε πολλά αναγνωρίσιμα προϊόντα».

ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ο τρόπος ώστε τα ελληνικά προϊόντα να κερδίσουν θέσεις στις ξένες αγορές, συνέχισε ο κ. Τσιρώνης, είναι να μειωθεί το κόστος των εισροών, να κατοχυρωθεί επαρκής ποσότητα παραγωγής και το σπουδαιότερο, όπως υπογράμμισε, να καταπολεμηθούν οι ελληνοποιήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε καρκίνωμα για την ελληνική παραγωγή τις ελληνοποιήσεις επειδή δυσφημούν τα γνήσια ελληνικά προϊόντα. Σημείωσε μάλιστα το εξής: «Όταν ο τουρίστας τρώει λευκό τυρί αντί για φέτα, που είναι σαν άχυρο στη γεύση, δεν καταλαβαίνει γιατί μετά στην πατρίδα του να πληρώσει κάτι παραπάνω για να αγοράσει φέτα, δηλαδή ένα τυρί έχει δυσφημιστεί από αυτό που έφαγε στη χώρα μας». Ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι για την πάταξη του φαινομένου έχει δώσει εντολή στον ΕΦΕΤ να διενεργεί ελέγχους με αυστηρότητα και συχνότητα, «να μπαίνουμε στους χώρους εστίασης ώστε να ξέρουμε ότι αυτό που γράφει ο κατάλογος, δηλαδή η φέτα, είναι φέτα».

ΥΓΙΕΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι εάν κερδισθεί η μάχη των ελληνοποιήσεων και αν οργανωθεί καλύτερα ο τομέας των πωλήσεων, τότε τα ελληνικά προϊόντα θα πάνε καλύτερα στις ξένες αγορές. Έβαλε όμως ως προϋπόθεση και το εξής, «την αναβίωση της συνεταιριστικής επιχείρησης, της υγιούς συνεταιριστικής επιχείρησης και όχι ενός συνεταιρισμού που ήταν ουσιαστικά ένα μακρύ χέρι του πελατειακού κράτους, ένα μοντέλο που έχει χρεωκοπήσει. Πρέπει να πάμε μπροστά σε ένα μοντέλο πραγματικού συνεργατισμού και συνεταιριστικής οργάνωσης των πραγματικών παραγωγών για να πουλήσουν το προϊόν τους σε καλύτερη τιμή».

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Για τους δασικούς χάρτες ο κ. Τσιρώνης σημείωσε: «Προχωρούν καλά. Υπάρχουν προφανώς πολλά προβλήματα γιατί μιλάμε για μία πυορροούσα πληγή δεκαετιών που κανείς δεν τόλμησε να αγγίξει. Όλοι ξέρουν και οι παραγωγοί μας αλλά κυρίως και η βιομηχανία μας, ότι δεν έχουμε καμία ελπίδα να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις σε σοβαρό τομέα, κυρίως στον πρωτογενή τομέα αλλά και στη μεταποίηση όσο υπάρχει η εκκρεμότητα των δασικών χαρτών και όσο δεν ξέρει ο άλλος αν εκεί που αγοράζει είναι δασικό ή δεν είναι δασικό και τι θα βρει μπροστά του. Μιλάμε για μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Η βούληση της κυβέρνησης και το πετυχαίνουμε είναι ούτε ένα στρέμμα χαμένο από τη γεωργική μας γη. Η γεωργική γη είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένη, όπως είναι και τα δάση. Προχωράμε στην κατεύθυνση οι εκτάσεις οι οποίες ίσως στο παρελθόν εκχερσωθήκανε για να γίνουν καλλιέργειες να τακτοποιηθούν ως τέτοιες, να πάει η γη είτε με παραχώρηση εκεί που είναι συμφερότερη είτε και με εξαγορά στον παραγωγό μας, ώστε να λήξει αυτός  ο εφιάλτης της ατομικής ομηρίας του κάθε παραγωγού που ήθελε να κάνει μια μικρή μεταποίηση ή κάτι και δεν μπορούσε γιατί έπρεπε να κάνει πράξη χαρατκρηστιμού».

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
Για τη δακτοκτονία σημείωσε ότι δεν έχει αρμοδιότητα, σχολίασε ωστόσο ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην προβληματική λειτουργία της διοίκησης, δεδομένου, όπως είπε, ότι εμπλέκονται στο θέμα και το Δημόσιο και οι Περιφέρειες.
Για το θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι είναι ζήτημα 100% της αρμοδιότητας του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών ο αναπληρωτής υπουργός είπε: «Επιμένουμε και λέμε ως κυβέρνηση ότι αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των αγροτών μας έχει μείωση στη φορολογία, η οποία μάλιστα εξισορροπεί μια αύξηση στην ασφαλιστική εισφορά. Εκτιμώ ότι θα μπούμε πια σε ένα πλαίσιο που ο ασφαλισμένος αγρότης θα είναι πραγματικά ασφαλισμένος αγρότης, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι οπωσδήποτε ο ΕΦΚΑ είναι ένα νέο ταμείο που έχει παραπάνω εισφορές από τον παλιό ΟΓΑ αλλά θα έχει και τις παραπάνω παροχές που δικαιούται οι αγρότης, γιατί ο ΟΓΑ έδινε πάρα πολύ μικρές παροχές και συντάξεις».
Τέλος, ο κ. Τσιρώνης είπε ότι είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη να αναβαθμιστεί η επαγγελματική εκπαίδευση των αγροτών. Και αυτό σημείωσε ότι πρέπει να γίνει και σε επίπεδο Λυκείου μέσω του ΕΠΑΛ και σε επίπεδο ΙΕΚ αλλά και σε επίπεδο ολιγόμηνης επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία μπορεί να γίνεται ή από τις επαγγελματικές σχολές ή και μέσω υπαρχόντων ιδρυμάτων όπως είναι το ΤΕΙ και άλλα. Να περάσει και ο Έλληνας αγρότης και αγρότισσα στον 21ο αιώνα».
Στ.Μ.