Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 17:51

Ο καιρός έχει σώσει μέχρι τώρα τις ελιές από το δάκο…

Ο καιρός έχει σώσει μέχρι τώρα τις ελιές από το δάκο…

ΑΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ 
Μπήκαμε και στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλη όμως ακόμη οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τους ψεκασμούς και την παγιδοθεσία κατά του δάκου της ελιάς δεν έχουν ολοκληρωθεί! Μάλιστα το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα υπογραφούν οι συμβάσεις κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια. Παρόλα αυτά, ψεκασμοί γίνονται, ύστερα από εντολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, για εκτέλεση προσυμβατικών εργασιών. Και πάλι όμως, υπάρχουν εργολάβοι που θεωρούν ότι η εντολή του περιφερειάρχη δεν διασφαλίζει ότι θα πληρωθούν, με αποτέλεσμα να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη τις εργασίες τους. Το μόνο θετικό, το οποίο όμως έχει εξαιρετική σημασία, είναι ότι οι καιρικές συνθήκες και η ατμοσφαιρική υγρασία είναι τέτοιες που δεν έχουν επιτρέψει την αύξηση του πληθυσμού του δάκου, ο οποίος παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η χαλαζόπτωση που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες περιοχές της Μεσσηνίας, ιδιαίτερα των πρώην καποδιστριακών Δήμων Νέστορος, Γαργαλιάνων και Παπαφλέσσα, η οποία προξένησε πάρα πολύ σοβαρές ζημιές στην ελαιοπαραγωγή…

Όπως δήλωσε στην KalamataJournal ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, με τις τελευταίες αλλαγές της νομοθεσίας για τα έργα, έχει σχηματιστεί σε ορισμένους νομικούς κύκλους άλλων περιοχών της χώρας η άποψη ότι όπως έχει διαμορφωθεί πλέον το νομικό πλαίσιο, δεν μπορεί να δοθεί εντολή εκτέλεσης εργασιών πριν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Το αποτέλεσμα είναι ορισμένοι από τους προσωρινούς αναδόχους για τους ψεκασμούς της δακοκτονίας να μην ξεκινούν ακόμη τις εργασίες τους, σύμφωνα με την εντολή που έχει δώσει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Σχετικά ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι έχουν γίνει ενέργειες ώστε να ψηφιστεί στη Βουλή τροπολογία που να ξεκαθαρίζει αυτό το θέμα και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το αν μπορούν να γίνουν εργασίες πριν την υπογραφή της σύμβασης, όταν πρόκειται για εργασίες δημοσίου συμφέροντος.

KYRIAKOPOULOS-GIANNHS-20-07-17.jpgΠάντως ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας επισήμανε ότι ψεκασμοί γίνονται, ξεκίνησαν από το Ακριτοχώρι, συνεχίζονται στο Νεοχώριο Λεύκτρου και τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν και στα χωριά της παραλιακής ζώνης της Δυτικής Μάνης.

Για το πώς επιλέγονται οι περιοχές στις οποίες γίνονται τώρα οι ψεκασμοί ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι η ιεράρχηση γίνεται με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δακοπαγίδες που ενδεικτικά έχουν αναρτηθεί σε ορισμένες περιοχές.

Υπογράμμισε επίσης ο διευθυντής ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία «ο πληθυσμός του δάκου είναι ιδιαίτερα χαμηλός» και πως αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και τη χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία.

Όσον αφορά το πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις και θα συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι ακριβής εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει διότι χρειάζεται οι προσωρινοί ανάδοχοι να υποβάλουν τα δικαιολογητικά κατακύρωσης και να αποσταλούν οι συμβάσεις για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Καλαμάτας ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι πληθυσμοί του δάκου δεν είναι υψηλοί.

Σχετικά με τις 18 κοινότητες -από τις 160 συνολικά που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δακοκτονίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας- για τις οποίες κανείς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για το έργο των ψεκασμών, ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι οι περισσότερες από τις κοινότητες αυτές βρίσκονται στους Δήμους Πύλου-Νέστορος και Μεσσήνης και πως έχει ήδη ενημερώσει και γραπτώς αλλά και με επίσκεψή του τους αρμόδιους αντιδήμαρχους και τους προέδρους των κοινοτήτων για τις δυνατότητες που υπάρχουν. Το ευκταίο είναι να δοθεί η έγκριση από την αρμόδια αρχή του κράτους για την εφαρμογή της διαδικασίας της απ’ ευθείας διαπραγμάτευσης για την ανάθεση του έργου, διαφορετικά θα πρέπει οι ίδιοι οι παραγωγοί να φροντίσουν την παραγωγή τους, κάτι όμως για το οποίο θα αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.

Όσον αφορά τον μύκητα του γλοιοσπόριου ο κ. Κυριακόπουλος δήλωσε ότι είναι νωρίς ακόμη ώστε να κρίνει κανείς αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προσβολής. Η εποχή που θα μπορεί να διαπιστωθεί αυτό, συνέχισε, είναι το φθινόπωρο, ωστόσο πρόσθεσε ότι σε δειγματοληψία που έγινε πρόσφατα σε άνθη βρέθηκε ο συγκεκριμένος μύκητας.

Τέλος, σχετικά με τις καταστροφές από το χαλάζι των προηγούμενων ημερών ο διευθυντής σημείωσε ότι έχουν πληγεί ιδιαίτερα περιοχές στη Μεταμόρφωση, στο Βλαχόπουλο, στη Γλυφάδα, στο Παπούλια και αλλού. Είπε επίσης ότι η Υπηρεσία του έχει ενημερώσει τους παραγωγούς για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να προστατεύσουν τα δέντρα και την παραγωγή τους από τα τραύματα που προκάλεσε το χαλάζι, καθώς και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

Στ.Μ.