Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 16:05

Χωρίς συνέπειες ως τώρα οι χωρίς προηγούμενο καθυστερήσεις στη δακοκτονία

Χωρίς συνέπειες ως τώρα οι χωρίς προηγούμενο καθυστερήσεις στη δακοκτονία

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.ΜΕΣΣΗΝΗΣ 
Λύνονται τα μεγάλα, γραφειοκρατικά κυρίως, προβλήματα όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς στη Μεσσηνία. Βέβαια λύνονται με καθυστέρηση που έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ωστόσο οι συνέπειες της καθυστέρησης αυτής δεν είναι, ακόμη τουλάχιστον, οδυνηρές όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα του ελαιολάδου, κατ’ επέκταση και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Και αυτό επειδή οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μέχρι τώρα δεν ευνόησαν την αύξηση του δακοπληθυσμού. Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, με δηλώσεις του στην Kalamata Journal ανακοινώνει ότι ξεκινάει άμεσα –δυστυχώς πιο αργά από κάθε προηγούμενη χρονιά- η ανάρτηση των δακοπαγίδων, παρότι οι συμβάσεις για την παγιδοθεσία, όπως φυσικά και για τους ψεκασμούς, δεν έχουν υπογραφεί ακόμη και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια πότε θα υπογραφούν! Από την άλλη, το θέμα των καθυστερήσεων στη δακοκτονία απασχόλησε χθες το βράδυ, για άλλη μια φορά, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, όπου όμως η δημοτική αρχή «έβγαλε λάδι» την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι έστειλε τα χρήματα για τη δακοκτονία γρηγορότερα από ότι προηγούμενα χρόνια και αντίθετα επέρριψε τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τον ισχυρισμό ότι αυτές καθυστέρησαν τις διαδικασίες των διαγωνισμών…

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, δήλωσε στην KalamataJournal ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ξεκαθαρίστηκε με τρόπο ώστε να μην μπορεί να διατυπωθεί καμία διαφορετική επιφύλαξη ότι εργασίες δακοκτονίας (παγιδοθεσία και ψεκασμοί) μπορούν να γίνονται και να αποζημιώνονται ακόμη και πριν από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Με αυτή την τροπολογία, υπογράμμισε ο κ. Κυριακόπουλος, απομακρύνθηκε και το τελευταίο εμπόδιο όσον αφορά τη σύννομη εκτέλεση του έργου των ψεκασμών και της παγιδοθεσίας. Έτσι οι εργολάβοι ξεκινούν άμεσα την ανάρτηση των παγίδων, ενώ, όπως σημείωσε ο διευθυντής, για τις περιοχές της Δυτικής Μάνης και της Πυλίας, που έμειναν ακάλυπτες μετά από την αποχώρηση του συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», η Υπηρεσία του έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητάει την έγκριση για την πρόσληψη παγιδοθετών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι σημαντικό να δραστηριοποιηθούν και οι Δήμοι, ώστε να βρεθούν παγιδοθέτες.

Για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σχετικά με τον πληθυσμό του δάκου, ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι μέχρι τώρα αυτός είναι χαμηλός, πρόσθεσε όμως ότι από εδώ και πέρα, που αρχίζουν να αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες, τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν διαφορετικά. Ανέφερε ακόμη ότι ακριβής εικόνα θα υπάρχει με την πλήρη ανάπτυξη των παγίδων.

Σε ό,τι αφορά τις σχεδόν 20 κοινότητες της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας, για τις οποίες δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από εργολάβους για τους ψεκασμούς, ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των χωριών για τις επιλογές που υπάρχουν και τις δυνατότητες που έχουν. Το αν οι περιοχές αυτές θα εξαιρεθούν από το πρόγραμμα δακοκτονίας, σημείωσε ο διευθυντής, είναι θέμα της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας και όχι της Υπηρεσίας του.

Μεταξύ των περιοχών στις οποίες δεν υπάρχει εργολάβος για τους ψεκασμούς είναι η Ανδρούσα και η Αμφιθέα του Δήμου Μεσσήνης. Όπως δήλωσε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Κώστας Γεωργακόπουλος, η δημοτική αρχή είχε εκφράσει τη διάθεση να αναλάβει η ίδια ευθύνη για την πραγματοποίηση των ψεκασμών, τόνισε όμως ότι τελικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί διότι ουδεμία δαπάνη θα μπορούσε να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είπε επίσης ότι η δημοτική αρχή έχει απευθυνθεί σε εργολάβους ψεκασμών γειτονικών χωριών, οι οποίοι κατ’ αρχήν έχουν δεχθεί να αναλάβουν οι ίδιοι τους ψεκασμούς.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, Κώστας Αποστολόπουλος, τόνισε ότι οι διαδικασίες έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ ώστε οι παραγωγοί είναι φοβισμένοι και θεωρούν ότι είναι αδύνατο να υλοποιηθεί κανονικά το πρόγραμμα φέτος. Η πρόταση που κατέθεσε ήταν να επανέλθει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η πλήρης ευθύνη για τη δακοκτονία.

Ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος απάντησε ότι στο πλαίσιο της περιφερειακής αποκέντρωσης καλώς έχει δώσει το κράτος ευθύνες στις Περιφέρειες για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας. Από την άλλη όμως είπε ότι υπεύθυνη για τη καθυστέρηση φέτος είναι η Περιφέρεια γιατί οι υπηρεσίες της καθυστέρησαν τις διαδικασίες των διαγωνισμών, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση έστειλε τα χρήματα για τη δακοκτονία γρηγορότερα από τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο σημείωσε και ο αντιδήμαρχος Σπύρος Κρασσακόπουλος.

Τέλος ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Κοτταρίδης, ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό αναδεικνύει και την ανυπαρξία των συνεταιριστικών φορέων της περιοχής μας, οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να αναλάβουν την εφαρμογή του προγράμματος.
Στ.Μ.