Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 19:40

Ο Διευθυντής του Κέντρου Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Μεσσηνία

Ο Dan Flynn (δεξιά) με το ζεύγος Μαγιάτη και τον πρόεδρο του Ακριτοχωρίου Βαγγέλη Τσώνη Ο Dan Flynn (δεξιά) με το ζεύγος Μαγιάτη και τον πρόεδρο του Ακριτοχωρίου Βαγγέλη Τσώνη

«ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ»
Με τις καλύτερες εντυπώσεις για τη Μεσσηνία και τους ανθρώπους της, επέστρεψε στην Αμερική ο Dan Flynn, διευθυντής του Κέντρου Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Eπισκέφθηκε την περιοχή μας συνοδευόμενος από τον επίκουρο καθηγητή Φαρμακογνωσίας, της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών, Προκόπη Μαγιάτη και τη σύζυγό του, χημικό Ελένη Μέλλιου.

Φιλοξενήθηκαν στο Costa Navarino, ενώ την επομένη φιλοξενήθηκαν από ελαιοπαραγωγούς του Ακριτοχωρίου, που τους παρέθεσαν γεύμα στην παραλία της Λούτσας.
Ο κ. Flynn, που μαγεύτηκε από την περιοχή, τη φιλοξενία και τις γεύσεις, μας μίλησε για το Κέντρο που διευθύνει, αλλά και γενικότερα για την παραγωγή ελαιολάδου στην Καλιφόρνια.
Η ελαιοκαλλιέργεια στην Καλιφόρνια έχει ζωή πάνω από 150 χρόνια, όταν Ισπανοί καλόγεροι φύτεψαν εκεί τις πρώτες ελιές.
Σήμερα γίνεται υπερεντατική καλλιέργεια με 1.500 δέντρα στο εκτάριο (1 εκτάριο ίσον 10 στρέμματα), ενώ η παραγωγή φθάνει τα 10 εκατ. λίτρα, με προοπτική στα επόμενα τρία χρόνια να φθάσει τα 20 εκατ. λίτρα.
Στην περιοχή της Καλιφόρνιας υπάρχουν 1.000 περίπου ελαιοπαραγωγοί και 60 ελαιοτριβεία, ενώ η τρίτη πιο διαδεδομένη ποικιλία ελιάς είναι η δική μας Κορωνέικη.
Όσο για την τιμή, και εκεί οι παραγωγοί είναι ριγμένοι, αφού δεν ξεπερνάει τα 3,5 δολάρια το λίτρο.
Ρωτώντας τον κ. Flynn ποιος είναι ο ρόλος του Κέντρου και του Πανεπιστημίου γενικότερα στη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου, μας απαντά:  «Το Πανεπιστήμιο έχει ιστορικό ρόλο να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής. Το Κέντρο συντονίζει την έρευνα, καθώς και τις δραστηριότητες παραγωγών και ελαιοτριβέων».
Το 50% του προϋπολογισμού του Κέντρου Ελαιολάδου καλύπτεται από τις πωλήσεις λαδιού, ελιών και σαπουνιού που παράγει το ίδιο. Τα υπόλοιπα καλύπτονται από τα δίδακτρα που πληρώνουν ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείς, παρακολουθώντας σεμινάρια για να βελτιώσουν την ποιότητα λαδιού και από δωρεές.
«Πριν από αρκετά χρόνια στην Καλιφόρνια είχαμε μεγάλες ποσότητες κρασιού χωρίς ποιότητα, είπαμε να φτιάξουμε το καλύτερο κρασί και τα καταφέραμε, τώρα το ίδιο ευελπιστούμε να γίνει και με το λάδι» μας λέει.
Και στην περιοχή της Καλιφόρνιας, όπως άλλωστε και στη δική μας, το ελαιόλαδο δε χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια τόσο το Κέντρο όσο και οι ελαιοπαραγωγοί προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές να αντικαταστήσουν το βούτυρο και τα σπορέλαια με το ελαιόλαδο.
Ο Dan Flynn ενδιαφέρθηκε να μάθει αν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο κέντρο ή κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα στη Μεσσηνία που να ασχολείται με το ελαιόλαδο, για να ξεκινήσει συνεργασία μαζί τους. Ελπίζουμε η διοίκηση του ΤΕΙ Καλαμάτας να ενεργοποιηθεί.
Όσον αφορά στο γεύμα της Λούτσας, ο Dan Flynn και ο γιος του ένιωσαν τη φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής και γεύτηκαν τα εκλεκτά τοπικά εδέσματα που ετοίμασε ο Τσαπόγας, καθώς και το εκλεκτό κρασί του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ακριτοχωρίου, Βαγγέλη Τσώνη. Στους καλεσμένους δόθηκαν και τοπικά προϊόντα από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας.
Στο γεύμα παρακάθισαν, επίσης, ο πρόεδρος των Ελαιοτριβείων Μεσσηνίας Αντώνης Κορακάκης και ο Γιώργος Ηλιόπουλος που υπηρέτησε για αρκετά χρόνια ως υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες.
Π.Τσ. (από το τεύχος «Flash της
Μεσσηνίας» που κυκλοφορεί)