Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 02:05

Ανακαλύπτοντας τη γεύση του ελαιολάδου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας

Ανακαλύπτοντας τη γεύση του ελαιολάδου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας

ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ
Ταξίδι στον κόσμο της δοκιμής του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, με οδηγούς έμπειρους γευσιγνώστες, λάτρεις του λαδιού και συντελεστές για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του και για την ανάδειξή του, είχαν την ευκαιρία να κάνουν όσοι παραβρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας και στην παράλληλη εκδήλωση του 4ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του ερχόμενου Μάρτη. Εκεί οι γευσιγνώστες παρουσίασαν και τη μέχρι τώρα αξιολόγησή τους από τις δοκιμές των φρέσκων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων διαφόρων περιοχών της Μεσσηνίας. Όπως τόνισε ο συντονιστής του πάνελ των γευσιγνωστών, Κώστας Τσορώνης, τα καινούργια εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα του Νομού σε ποιότητα είναι άριστα ή προσεγγίζουν το άριστα…

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον εκπρόσωπο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλη Αντωνόπουλο και την παρουσίαση του πάνελ των γευσιγνωστών, το οποίο απαρτιζόταν, εκτός από τον Κώστα Τσορώνη, χημικό ελαιολόγο, μεταπτυχιακό γευσιγνώστη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, από τους έμπειρους πιστοποιημένους γευσιγνώστες Γιώργο Κουτέλα, εκπρόσωπο του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου, Τάκη Δημητρακόπουλο, προερχόμενο από την Τριφυλία και Βελούδο Βελισσάρη, επίσης πιστοποιημένη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Ακόμη στο πάνελ συμμετείχε ο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος, «γαστροναύτης», ο οποίος κάλεσε το κοινό να αναλογιστεί την αξία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και ως άρτυμα και σημείωσε ότι το κάθε λάδι αναδεικνύει στον υψηλότερο βαθμό τα οργανοληπτικά του στοιχεία όταν συνοδεύει το φαγητό που του ταιριάζει περισσότερο.


Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος καλωσορίζει το κοινό δίπλα του οι γευσιγνώστες Γιώργος Κουτέλας, Τάκης Δημητρακόπουλος, Βελούδο Βελισσάρη, Κώστας Τσορώνης και Παναγιώτης Παπανικολόπουλος

Οι γευσιγνώστες πρόσφεραν για δοκιμή στο κοινό φρέσκα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της Μεσσηνίας από τις ποικιλίες Κορωναίικη, Μαυρολιά, Αθηνολιά και Αγριλιά. Τους μύησαν στην επιστήμη της γευσιγνωσίας, τους έμαθαν πως ξεχωρίζεται το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο, που είναι τα κύρια οργανοληπτικά στοιχεία τα οποία καθιστούν ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως άριστο.

Όπως τόνισε ο Κώστας Τσορώνης, «είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο τον παραγωγό να γνωρίζει το λάδι του. Λέμε όλοι ότι έχουμε το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου αλλά δυστυχώς δεν το δοκιμάζουμε για να δούμε πως συμπεριφέρεται από χρονιά σε χρονιά αλλά και να δούμε ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία».

Και όπως σημείωσε από την πλευρά του ο Μιχάλης Αντωνόπουλος «έχει τεράστια σημαία για τους παραγωγούς, κυρίως, να μπορούν να γνωρίσουν τη γεύση του δικού τους ελαιολάδου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Γιατί έτσι αρχίζουμε πια να ψάχνουμε την ποιότητα και όταν ψάχνεις την ποιότητα έρχεται και η τιμή». Ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Καλαμάτας πρόσθεσε ότι τέτοιες εκδηλώσεις σαν τη συγκεκριμένη γίνονται τακτικά στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου σε δημόσιους χώρους παραγωγοί παρουσιάζουν τα λάδια τους και τα αξιολογεί το ίδιο το κοινό. Με τον ίδιο τρόπο, συνέχισε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, «θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε την αναγνώριση του Καλαματιανού ελαιολάδου στο κοινό, να το κάνουμε να ξεχωρίσει περισσότερο και αυτό να περάσει και στο εξωτερικό».

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του φρέσκου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της Μεσσηνίας ο Κώστας Τσορώνης δήλωσε: «Τα λάδια που έχουμε δοκιμάσει όλοι φέτος στο πάνελ είναι εκατοντάδες. Είναι μια καλή χρονιά η φετινή, ειδικά αν τη συγκρίνουμε με την περσινή, που είχαμε πολλά προβλήματα. Χημικά είναι άριστα τα λάδια. Οργανοληπτικά στην αρχή της σεζόν είχαμε κάποια θέματα με το πικρό, που οφείλονταν στην ξηρασία στον καρπό. Είχε ένα πικρό που δεν ήταν ισορροπημένο, ήταν κάπως δυσάρεστο. Αυτό σιγά σιγά και με τις βροχές εξισορροπήθηκε. Είχαμε εξαιρετική ποιότητα. Το μοναδικό ελάττωμα που παρουσιάστηκε σε κάμποσα λάδια είναι αυτό που χαρακτηρίζουμε οι γευσιγνώστες σαν απόνερα και έχει να κάνει με τη ρύθμιση των μηχανημάτων στο ελαιοτριβείο. Επειδή φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, ο καρπός ήταν ξηρός, ήταν ιδιαίτερος, χρειάζονταν και ιδιαίτερες ρυθμίσεις τα μηχανήματα. Όσοι δεν ρύθμισαν, ειδικά στην αρχή, σωστά τα μηχανήματα παρουσίασαν αυτό το οργανοληπτικό πρόβλημα».

Σχετικά με το πώς γίνεται η γευσιγνωσία και με τα κύρια οργανοληπτικά στοιχεία του ελαιολάδου ο Κώστας Τσορώνης σημείωσε: «Η γευσιγνωσία γίνεται τόσο με τη μύτη όσο και με το στόμα. Η μύτη θα μας δώσει τα αρώματα, αυτό που λέμε φρουτώδες στο ελαιόλαδο. Ενώ το στόμα θα μας δώσει τα άλλα δύο θετικά χαρακτηριστικά, το πικρό και το πικάντικο. Το πικρό μπορούμε να το φανταστούμε όπως όταν πίνουμε ένα εσπρέσο, που στα πλάγια στο στόμα κάπως μας τραβάει. Το πικάντικο είναι ένα κάψιμο μόλις το καταπίνουμε, όμως πρέπει να είναι ευχάριστο, να μην αναζητούμε μετά κάτι να φάμε ή να ξεπλύνουμε το στόμα μας, γιατί σε αυτή την περίπτωση έχουμε ελάττωμα».


Μαριλένα Γυφτέα και Ανδρέας Ζαγάκος από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας 

Τέλος, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος αναφερόμενος στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, την ποιότητα και την τιμή, είπε: «Η φετινή παραγωγή έχει θετικά χαρακτηριστικά όσον αφορά όχι τόσο την ποσότητα αλλά κυρίως την ποιότητα. Έχουμε φέτος ποιοτικό λάδι. Από 0,2 έως 0,3 οξύτητα. Εμείς εδώ αλλά και σε άλλα ελαιοτριβεία δεν έχουμε λάδι που να έχει ξεπεράσει το 0,3. Δεν συμβαίνει εύκολα αυτό. Έχουμε λοιπόν λάδια άριστα με πάρα πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Και αυτό σημαίνει ότι θα έχουν διάρκεια στο χρόνο, θα είναι δηλαδή καλά και μετά από ένα και δύο χρόνια, οπότε θα κρατήσουν και την τιμή τους. Σε ό,τι αφορά την τιμή, είναι κάπως ικανοποιητική για αρχή και πιστεύω ότι θα πάει καλά η χρονιά».
Στ.Μ.