Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 13:51

Η επιτραπέζια ελιά είναι το success story της Ελλάδας στο εξωτερικό

Μιχάλης Αντωνόπουλος, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, Γιώργος Κουτέλας Μιχάλης Αντωνόπουλος, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, Γιώργος Κουτέλας

4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΛΙΑΣ
Την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τη γευσιγνωστική διαδικασία αξιολόγησης της επιτραπέζιας ελιάς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελιάς Καλαμών, είχαν το μεσημέρι μεταποιητές, παραγωγοί και γεωπόνοι. Στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας έγινε ένα τεστ γευσιγνωσίας, με τον επικεφαλής του εθνικού πάνελ γευσιγνωσίας της επιτραπέζιας ελιάς, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δρ. Κωνσταντίνο Τερτιβανίδη. Το τεστ αυτό εντάχθηκε στο 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, που ξεκινάει στις 5:30 το απόγευμα στο Elite City Resort και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή…

Σε δηλώσεις του στην Kalamata Journal, ο κ. Τερτιβανίδης τόνισε ότι η ελιά Καλαμών «είναι ένα μοναδικό προϊόν που πραγματικά έχει γευστικό υπόβαθρο. Ένα προϊόν που χάρη στη φροντίδα των παραγωγών του μαζεύεται στη σωστή εποχή ωρίμανσης και όχι σε ένα χέρι. Και με την παράλληλη προσεκτική και σωστή μεταποίηση παράγεται ένα υψηλής ποιότητας προϊόν».

Στο τεστ που έγινε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας δοκιμάστηκαν ελιές και από μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής και από το Συνεταιρισμό.

Ερωτηθείς ο κ. Τερτιβανίδης για το τι πρέπει να προσέχουν οι μεταποιητές σημείωσε ότι «γενικά οι συνθήκες μεταποίησης, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, πρέπει να είναι άριστες. Οι μεταποιητές πρέπει να κατέχουν τη γνώση της μεταποίησης της επιτραπέζιας ελιάς και οι περισσότεροι πλέον την κατέχουν. Η ελιά είναι σαν το κρασί, ζυμώνεται. Οπότε αν έχεις κάποια εκτροπή στη φάση της ζύμωσης δημιουργείται πρόβλημα. Πρόβλημα όχι μόνο με τις κακές οσμές αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει θέμα και επικινδυνότητας στην κατανάλωση του προϊόντος».

Ο επικεφαλής του εθνικού πάνελ γευσιγνωσίας της επιτραπέζιας ελιάς χαρακτήρισε το προϊόν ως το success story της χώρας μας στο εξωτερικό. Ανέφερε ότι «είναι ουσιαστικά το πρώτο εξαγωγικό προϊόν. Είμαστε δεύτεροι, να φανταστείτε, στην Αμερική ως χώρα που εξάγουμε. Όχι τόσο σε ό,τι αφορά τις ποσότητες που εξάγουμε αλλά το χρήμα που παίρνουμε. Έρχονται πάνω από 450 εκατομμύρια έρχονται κάθε χρόνο. Είναι ένα προϊόν με πολύ μεγάλο παρελθόν. Στις αρχές του 1.900 η επιτραπέζια ελιά ήταν από τα πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα του νεοσύστατου τότε κράτους. Έχει παρόν θα έχει και μέλλον. Θα το δείτε στα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ σε όλο τον πλανήτη, εξάγεται σε πάνω από 100 χώρες».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας να δημιουργήσει το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας τόνισε ο κ. Τερτιβανίδης ότι «είναι πολύ σημαντικές αυτές οι δράσεις, γιατί τονώνουν το ενδιαφέρον για το προϊόν. Σε αυτές τις δράσεις συναντιούνται εκπρόσωποι από διαφορετικούς φορείς, από διαφορετικές περιοχές της χώρας, ανταλλάσσουν απόψεις, συζητήσουν για τα θέματα. Αυτό το τεστ που κάναμε εδώ του χρόνου θα το κάνουμε πιο οργανωμένα, θα δίνονται και βραβεία και αυτός ο διαγωνισμός θα λειτουργεί ως κίνητρο για την παραγωγή καλύτερων και καινοτόμων προϊόντων».
Στ.Μ.