Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 04:33

Το σύκο τα απογείωσε όλα…

Γεωργία Μαυροειδή και Sofia Sofeto-Σοφία Πιτσικάλη Γεωργία Μαυροειδή και Sofia Sofeto-Σοφία Πιτσικάλη

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ-ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ 
Το είπαν θησαυρό… Και λατρεία… Το μυρίσαμε, το δοκιμάσαμε με αρνάκι καρέ, μέσα σε καριόκα, μέσα σε κουλούρι Θεσσαλονίκης, σε παγωτό με γιαούρτι, σε σοκολατένιο σαλάμι και σε διάφορες άλλες υπέροχες συνταγές. Ο λόγος για το εμβληματικό σύκο της Μεσσηνίας, τον μεγάλο πρωταγωνιστή της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας “Elite City Resort”, από τον Μορφωτικό Σύλλογο Πολυλόφου, στο πλαίσιο των Μεσσηνιακών Ημερών Σύκου, που θα κορυφωθούν στις 17 Αυγούστου στον Πολύλοφο με την 17η Γιορτή Σύκου…


Η κριτική επιτροπή, Βελούδω Βελισσάρη, Φώτης Παναγόπουλος και Στέλιος Μπαρμπέας, η νικήτρια του διαγωνισμού Ιωάννα Γκίζα και ο Γαστροναύτης - Παναγιώτης Παπανικολόπουλος

Ήταν ο Διαγωνισμός Ζαχαροπλαστικής-Μαγειρικής με κύριο συστατικό το σύκο, που πραγματοποιήθηκε για 5η χρονιά και ο οποίος πλαισιώθηκε από μια εισήγηση της διατροφολόγου-διαιτολόγου Σοφίας Κωστέα για την θρεπτική αξία του πολύτιμου αυτού καρπού αλλά και από ένα σεμινάριο συνταγών ζαχαροπλαστικής από την healthy food blogger Sofia Sofeto-Σοφία Πιτσικάλη.

Στο διαγωνισμό το πρώτο βραβείο και έπαθλο 200 ευρώ κέρδισε η Ιωάννα Γκίζα, η οποία έφτιαξε ένα υπέροχο αρνάκι καρέ με σύκο. Η κριτική επιτροπή, την οποία συγκρότησαν ο Φώτης Παναγόπουλος, η Βελούδω Βελισσάρη και ο Στέλιος Μπαρμπέας, δήλωσε εντυπωσιασμένη όχι μόνο για το πως κατάφερε η κ. Γκίζα να συνδυάσει το σύκο με το ψητό αρνάκι αλλά και για το άριστο ψήσιμο του φαγητού.


Ο τρίτος νικητής Νίκος Καριαγιαννίδης, που έφτιαξε κουλούρια Θεσσαλονίκης με σύκο

Το δεύτερο βραβείο και ένα πολυμίξερ προσφορά του καταστήματος τοπικών προϊόντων “Ευμάρεια”, στην Παραλία, κέρδισε η Νίκη Μανιάτη, που έφτιαξε καριόκα με σύκο.

Το τρίτο βραβείο και ένα σετ κατσαρολικών της εταιρίας NAVA κέρδισε ο Νίκος Καραγιαννίδης, για τα κουλούρια Θεσσαλονίκης με σύκο που έφτιαξε.

Όπως τόνισαν οι κριτές, ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, γιατί τα πιάτα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ήταν υψηλού επιπέδου. Συνολικά διαγωνίστηκαν 35 διαφορετικά πιάτα.


Το πιάτο που κέρδισε το πρώτο βραβείο

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου, Θανάση Αναστασόπουλο, που τόνισε την χαρά του και την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, οι Μεσσηνιακές Ημέρες Σύκου χρόνο με το χρόνο αναπτύσσονται, εξελίσσονται, διευρύνονται.

Ανακοίνωσε ότι φέτος οι Μεσσηνιακές Ημέρες Σύκου θα συνεχιστούν στις 16 Αυγούστου, με street food festival στον Πολύλοφο, με περιποιημένο γρήγορο φαγητό, με καντίνες και με ροκ μπάντες.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει την επομένη, 17 Αυγούστου, με τη 17η Γιορτή Σύκου.


Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυλόφου Θανάσης Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου

Κλείνοντας ο Θανάσης Αναστασόπουλος κάλεσε τον κόσμο να υποστηρίξει την καθιέρωση του σύκου,  ξανά, ως βασικού συστατικού της μεσσηνιακής διατροφής και την προβολή του στους επισκέπτες ως πολύτιμου δώρου. Τέλος ευχαρίστησε τη ΣΥΚΙΚΗ, η οποία ανέφερε ότι είναι ο μεγάλος χορηγός αυτών των εκδηλώσεων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, που διαβεβαίωσε ότι η συνεταιριστική οργάνωση είναι και θα είναι πάντα δίπλα σε προσπάθειες που αποσκοπούν στην ανάδειξη του σύκου ως προϊόντος.

Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον Παναγιώτη Παπανικολόπουλο-Γαστροναύτη, ενώ η διατροφολόγος-διαιτολόγος Σοφία Κωστέα μίλησε για το σύκο ως προϊόν θησαυρό της Μεσσηνίας. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το σύκο βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, στη προστασία από την εμφάνιση οστεοπόρωσης, έχει θετική επίδραση στη διαχείριση του βάρους του ανθρώπου, καθώς με τις φυτικές ίνες του βοηθάει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού της πείνας. Ωστόσο σημείωσε ότι η κατανάλωση σύκων πρέπει να γίνεται χωρίς υπερβολή για τη διατήρηση του σακχάρου στα φυσιολογικά επίπεδα.

Επίσης η εκδήλωση περιλάμβανε ένα ενδιαφέρον σεμινάριο ζαχαροπλαστικής και συγκεκριμένα την παρουσίαση συνταγών με βάση το σύκο. Το σεμινάριο έγινε από τη Sofia Sofeto με τη βοήθεια της Γεωργίας Μαυροειδή, που ετοίμασαν εξαιρετικές γεύσεις, γρήγορα και εύκολα. Ειδικότερα, έφτιαξαν ρολάκια ολικής άλεσης με μαρμελάδα σύκο στον ατμό, σοκολατένιο σαλάμι με ξερά σύκα και παγωτό σύκο χωρίς ζάχαρη με γιαούρτι.

Στ.Μ.


Θανάσης Αναστασόπουλος και η Σοφία Κωστέα, διατροφολόγος-διαιτολόγος