Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2018 13:29

Όχι φυτοφάρμακα, διαχείριση του δάκου της ελιάς με βιολογικές μεθόδους

Όχι φυτοφάρμακα, διαχείριση του δάκου της ελιάς με βιολογικές μεθόδους

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ 
Την σταδιακή απόσυρση των φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και την εφαρμογή βιολογικών μεθόδων για την αντιμετώπιση αυτού του εντόμου, προτείνει η περιφερειακή σύμβουλος, εκπρόσωπος της παράταξης “Πελοπόννησος Οικολογική”, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, με ερώτηση που κατέθεσε στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και η οποία αναμένεται ότι θα απαντηθεί στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης 8 Αυγούστου…

Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου τονίζει ότι η χρήση των φυτοφαρμάκων δημιουργεί ένα ευρύ κύκλο προβλημάτων, στο ίδιο το προϊόν, στο οικοσύστημα, στην τροφική αλυσίδα και επιπλέον υποστηρίζει ότι το κόστος της αντιμετώπιση του δάκου με φυτοφάρμακα πιθανότατα είναι υψηλότερο από το κόστος διαχείρισης με βιολογικές μεθόδους.

Η περιφερειακή σύμβουλος προτείνει να ξεκινήσει άμεσα η πιλοτική εφαρμογή της προστασίας της ελιάς από το δάκο σε δύο συγκεκριμένες περιοχές στη Μεσσηνία και στη Λακωνία και όταν αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά να γενικευτεί στην Περιφέρεια η εφαρμογή των βιολογικών μεθόδων.

Ειδικότερα η Δήμητρα Λυμπεροπούλου σημειώνει προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Ηλία Στρατηγάκο:

“Η δακοκτονία είναι η μεγαλύτερη και υψηλότερου κόστους επέμβαση στον γεωργικό μας τομέα με μεγάλο κόστος για τους πέντε νομούς της Πελοποννήσου.

Θεωρείται ως τώρα δεδομένο και  εκτός συζήτησης ότι η επέμβαση θα γίνει με χημικά φυτοφάρμακα (δηλητήρια) των οποίων οι επιπτώσεις είναι γνωστές:

-          Επιβάρυνση του τελικού προϊόντος, ιδίως αν δεν τηρηθεί η επιβαλλόμενη χρονική απόσταση τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής με επίπτωση και στην τιμή

-          Επιβάρυνση του συνόλου του οικοσυστήματος με τοξικές ουσίες που πλήττουν και τους πληθυσμούς ωφελίμων στην γεωργία εντόμων

-          Επιβάρυνση της συνολικής τροφικής αλυσίδας του ελαιώνα

-          Εξάρτηση των αγροτών από τις χημικές βιομηχανίες.

Όμως, όπως γνωρίζει όποιος παρακολουθεί τα αγροτικά θέματα, η Βιολογική γεωργία, με κύρια γραμμή πλεύσης τον περιορισμό των χημικών εισροών και πρωτίστως των φυτοφαρμάκων, κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Η παράταξή μας θεωρώντας ότι  το μέλλον της γεωργίας μας και ειδικότερα της ελαιοκαλλιέργειας είναι η όλο και ευρύτερη εφαρμογή βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας και φυτοπροστασίας για λόγους προστασίας του οικοσυστήματος, ανόδου της ποιότητας και τιμής των προϊόντων και μείωσης του κινδύνου για την υγεία αγροτών και καταναλωτών επιβάλλεται, έστω και βαθμιαία, να προχωρήσουμε στην βιολογική καταπολέμηση του κυριότερου γεωργικού παρασίτου της περιοχής μας και του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, του δάκου της ελιάς.

Πέραν των λόγων περιβάλλοντος, υγείας, τιμής και ποιότητας του προϊόντος εκτιμούμε με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα ότι η βιολογική  καταπολέμηση είναι οικονομικά ανταγωνιστική προς την χημική.

Με βάση τα παραπάνω

Προτείνουμε:

Την βαθμιαία εφαρμογή βιολογικών μεθόδων για την καταπολέμηση του δάκου  αλλά με ρητή δέσμευση κλιμάκωσης των εκτάσεων που θα τεθούν υπό τέτοια διαχείριση.

Ειδικότερα προτείνουμε, την άμεση, από φέτος, επιλογή δύο τουλάχιστον γεωγραφικά απομονωμένων από τους άλλους ελαιώνες  περιοχών, μια στην Μεσσηνία και μία στην Λακωνία προκειμένου να εφαρμοσθεί σε αυτές ολικά και αποκλειστικά βιολογική μέθοδος καταπολέμησης είτε μέσω φερομονών είτε μέσω ενεργών μικροοργανισμών. Σε αυτές να διατεθεί ένα μέρος του προϋπολογισμένου για την δακοκτονία κονδυλίου. Εταιρίες που παράγουν βιολογικά σκευάσματα καταπολέμησης του δάκου υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

Οι Υπηρεσίες μας της Αγροτικής Ανάπτυξης μπορούν το ταχύτερο να καθορίσουν τις περιοχές αυτές και να περιλάβουν στους όρους της διακήρυξης την εφαρμογή μόνο βιολογικής μεθόδου στα όριά τους.

Παράλληλα στις υποχρεώσεις του αναδόχου θα πρέπει να είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών. Οι Υπηρεσίες μας οφείλουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια ελέγχου της πλήρους εφαρμογής των υποχρεώσεων του αναδόχου (κάτι που ισχύει γενικά, βεβαίως).

Είμαστε βέβαιοι ότι η επιτυχία της καταπολέμησης στις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής θα οδηγήσει στην αβίαστη επέκταση των μεθόδων αυτών, σταδιακά,  στο σύνολο της ελαιοκαλλιέργειας στην περιφέρειά μας, καθιστώντας το λάδι και τις βρώσιμες ελιές μας εμπορικά ελκυστικότερες και αποφέροντας οφέλη στους αγρότες, πρωτίστως όσον αφορά την υγεία τους.

Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο και πρωτίστως την πλειοψηφία να στηρίξει την πρότασή μας.

Θα επιδείξουμε τον τολμηρό ρεαλισμό που χρειάζεται ώστε να κάνουμε σοβαρό βήμα προς μια πιο βιώσιμη και ποιοτική γεωργία στην περιφέρειά μας;

Για την Περιφερειακή Παράταξη “Πελοπόννησος Οικολογική” Δήμητρα Λυμπεροπούλου”.