Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 15:45

Δυναμική κινητοποίηση των αγροτών με σανό στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και γάλα στο Διοικητήριο

Δυναμική κινητοποίηση των αγροτών με σανό στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και γάλα στο Διοικητήριο

ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΝ 
Με πολλά τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα αγρότες, κυρίως από την περιοχή του Χανδρινού, ευρύτερα της Πυλίας και της Μεσσήνης, μπήκαν το πρωί στην Καλαμάτα, σε μια προσπάθεια να προβάλλουν τα αιτήματά τους ενάντια στο ξεκλήρισμά τους. Οι αγρότες ανέβασαν τα τρακτέρ στην πλατεία της Καλαμάτας, μετέφεραν σανό στα γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά πήγαν μπροστά στο Διοικητήριο, όπου έχυσαν γάλα στις σκάλες και ακολούθως παρουσίασαν τα αιτήματά τους στη θεματική αντιπεριφερειάρχη Αντωνία Μπούζα. Ολοκληρώνοντας την κινητοποίησή τους ανακοίνωσαν ότι θα κλιμακώσουν τη δράση τους, θα ξανάρθουν στην Καλαμάτα, ενώ στο σχεδιασμό τους είναι να στήσουν μπλόκο και σε κεντρική οδική αρτηρία…

Επικεφαλής της πορείας των τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων ήταν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού και Περιφέρειας, Κώστας Αποστολόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, μαζί με τον πρόεδρο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου Χρήστο Θεοδωρακόπουλο.


Σανό στα γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα

Στα γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεία των αγροτών μετέφερε σανό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης. Οι βουλευτές απουσίαζαν, ενώ συνεργάτιδα της βουλευτίνας Γιώτας Κοζομπόλη, όταν οι εκπρόσωποι των αγροτών είπαν ότι οι βουλευτές θα πρέπει να πάρουν δημόσια θέση για τα αιτήματά τους, τους απάντησε ότι εάν θέλουν μπορεί να γίνει μια συνάντηση για να συζητήσουν. Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος απάντησε ότι “εμείς δεν ζητάμε τσάι και συμπάθεια”, ενώ άλλοι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν το κόμμα τους δεν ήταν στην εξουσία, ανέβαιναν στα τρακτέρ τους και φώναζαν μαζί τους, ενώ τώρα η κυβέρνησή τους στέλνει τους αγρότες στα δικαστήρια από την πρώτη στιγμή που θα βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Αργότερα, στις σκάλες του Διοικητηρίου, την ώρα που μίληγε στους αγρότες ο Κώστας Αποστολόπουλος, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, ο Σπύρος Νικολόπουλος, δέχτηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη. Ο υπουργός ενημερώθηκε για τα αιτήματα των αγροτών, ενώ αγρότες τον κάλεσαν να πάει στα μπλόκα και να μιλήσει μαζί τους. Ο υπουργός μίλησε στο τηλέφωνο και με τον κτηνοτρόφο Παναγιώτη Θλιμμένο, από την περιοχή των Αρφαρών, ο οποίος τον ενημέρωσε για την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι, με τις τιμές του γάλακτος και των ζώων να είναι σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ στους καταναλωτές τα ίδια προϊόντα πωλούνται πανάκριβα.

Ακολούθως, στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Αντωνίας Μπούζα, εκείνη ανέφερε ότι κατανοεί την αγανάκτηση των αγροτών, όμως οι αγρότες δεν την άφησαν να συνεχίσει και παρουσίασαν τα αιτήματά τους.

Σε δηλώσεις τους ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος ανέφερε ότι οι αγρότες της Μεσσηνίας είναι σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία χθες αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποίησεων και συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Σε ερώτηση για το εάν οι κινητοποιήσεις αυτές εντάσσονται στην “επετειακή επαναστατική γυμναστική”, όπως σχολιάζει μερίδα της κοινής γνώμης, απάντησε οι αγρότες βρίσκονται όλη τη διάρκεια του χρόνου σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε κινητοποιήσεις που έχουν γίνει σε συλλογικά όργανα της Περιφέρειας, στον ΕΛΓΑ κ.ά

Ο αγρότης, Παναγιώτης Λάππας, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα τόνισε ότι “γυμναστική κάνουν οι χορτασμένοι και όχι οι πεινασμένοι”.

Από την πλευρά του ο Κώστας Αποστολόπουλος τόνισε ότι ενώ οι αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα περίπου, απαντήσεις στα αιτήματα δεν έχουν δοθεί από την κυβέρνηση. Τόνισε μάλιστα ότι οι τοποθετήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι προκλητικές, γιατί αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα αιτήματα.

Ειδικότερα τα αιτήματα των αγροτών της Επιτροπής Αγώνα Πυλίας και του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού και Περιφέρειας έχουν ως εξής:

-Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
-Nα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ στο 100% της ζημιάς από τον δάκο, ζημιά για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά το Υπουργείο.
-Να παρέμβει το κράτος με κατώτερη εγγυημένη τιμή για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια και ο εκβιασμός των εμποροβιομηχάνων με τα οξέα.
-Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
-Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, ΟΣΔΕ των ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ.
-Μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

Στ.Μ.