Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 17:16

Προϋπόθεση για να κερδίσει το λάδι τις ξένες αγορές η δημιουργία brand “Made in Greece”

Προϋπόθεση για να κερδίσει το λάδι τις ξένες αγορές η δημιουργία brand “Made in Greece”

Ο ΑΝΤΟΝΙΟ ΛΑΟΥΡΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 
Όσο σημαντικές και ποιοτικές προσπάθειες και αν κάνουν εταιρίες και ιδιώτες για να μπουν και να καθιερωθούν τα λάδια τους στις διεθνείς αγορές, οι πόρτες των αγορών θα συνεχίσουν να είναι σφραγισμένες ή να ανοίγουν με μεγάλη δυσκολία. Και αυτό γιατί επιβάλλεται να δημιουργηθεί πρώτα απ’ όλα το  εθνικό brand, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο made in Greece. Αυτό υποστήριξε ο Δρ. Αντόνιο Λάουρο, ο πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου EVO IOOC από την Καλαβρία της Ιταλίας. Με τον εξαιρετικό Ιταλό, βαθύ γνώση των θεμάτων του ελαιολάδου, είχαμε την τύχη να μιλήσουμε χθες το βράδυ, σε μια συνάντηση που διοργάνωσε το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας στο “Τροφοπωλείον 51”, ενώ σήμερα ο Αντόνιο Λάουρο θα μιλήσει σε σεμινάριο που έχει διοργανώσει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, στο Elite City Resort…

“Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ λίγες εταιρίες που χρησιμοποιούν για την προώθηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου τους την ταυτότητα made in Greece. Ο καταναλωτής στην άλλη άκρη του πλανήτη θα πρέπει, για να προτιμήσει τα ελληνικά brand, να εκτιμήσει πρώτα το εθνικό brand made in Greece. Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσει μια μεγάλη προώθηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου made in Greece. Και μετά θα ανοίξει ο δρόμος και για τους Έλληνες παραγωγούς να προωθήσουν το δικό τους brand. Για να γίνει αυτό πρέπει να δουλέψετε όλοι μαζί. Είναι κάτι που το κάνει πολύ καλά η Ισπανία”, τόνισε ο Αντόνιο Λάουρο, σημειώνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια, τα οποία όμως δεν έχει εκμεταλλευτεί η χώρα.

ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΛΟ ΛΑΔΙ;
Η Kalamata Journal ρώτησε τον Ιταλό αν θεωρεί ότι ο κόσμος έχει μάθει να τρώει ποιοτικό ελαιόλαδο, γιατί τουλάχιστον στη χώρα μας υπάρχει κόσμος που νομίζει ότι το λάδι δεν είναι καλό αν αφήνει μια πικράδα και μια πικάντικη γεύση. Απάντησε ότι και ο ίδιος έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με αυτή τη λάθος αντίληψη του κόσμου, τόνισε όμως: “Πρέπει να επιμείνουμε ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι το υψηλής ποιότητας λάδι πρέπει να έχει τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του φρουτώδους, του πικρού και του πικάντικου. Αλλιώς μιλάμε για μια χαμένη μάχη απέναντι στα σπορέλαια. Πρέπει να καταναλώνουμε ένα λάδι που είναι πικρό και πικάντικο και αν μετά ο καταναλωτής πει ότι δεν του αρέσει να του εξηγήσουμε ότι πίσω από αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκονται οι ενώσεις του ελαιολάδου που κάνουν καλό στην υγεία. Άλλωστε το καλό ελαιόλαδο είναι σαν το χειρότερο ναρκωτικό... Μόλις δοκιμάσεις το πικρό και το πικάντικο και το έχεις χρησιμοποιήσει δεν υπάρχει γυρισμός…!”


Ο Γιώργος Κουτέλας, από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας συνομιλεί με τον Αντώνιο Λάουρο, διακρίνονται οι Αριστείδης Παπανικολάου και Νίκος Κουτσούκος

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ Η ΕΛΙΑ
Η κλιματική αλλαγή είναι τεράστια, σημείωσε ο Δρ. Αντόνιο Λάουρο, ωστόσο τόνισε ότι το δέντρο της ελιάς είναι δυνατό, μπορεί να αντιμετωπίζει τις απότομες μεταβολές, αρκεί όμως οι παραγωγοί να περιποιούνται τους ελαιώνες τους με τη μεγαλύτερη φροντίδα. Τόνισε ότι η περσινή χρονιά είχε τραγικά αποτελέσματα για τους ελαιοπαραγωγούς σε όλη τη Μεσόγειο, εκτός της Ισπανίας. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η Ιταλία έχασε το 62% της παραγωγής της, η Ελλάδα το ⅓ της παραγωγής της, ενώ στην Τουρκία η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη!
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου EVO IOOC και σύμβουλος επιχειρήσεων σημείωσε μεταξύ άλλων: “Η ελιά είναι ένα δέντρο που δεν αισθάνεται τόσο δυνατά την κλιματική αλλαγή όπως το κάνουν άλλα δέντρα της φύσης. Δουλεύω 30 χρόνια στην καλλιέργεια της ελιάς και η πρώτη φορά που είδα να πεθαίνει δέντρο ήταν εξαιτίας της Ξυλέλλα (βακτήριο) στην Απουλία. Ο αέρας μπορεί να ρίξει το δέντρο της ελιάς, ο άνθρωπος να το πετσοκόψει αλλά η ελιά πάντα θα καταφέρει να ξαναγεννηθεί. Είναι ο σούπερμαν των δέντρων. Δεν μπορούμε όμως να το αφήσουμε στην τύχη του, πρέπει να το βοηθάμε. Αν συνεχίσει το κλίμα να εξελίσσεται έτσι θα πρέπει και εμείς να εξελίξουμε τα όπλα μας. Δεν εννοώ τη χημεία και φυτοφάρμακα αλλά το να βοηθήσουμε το δέντρο με ένα σωστό κλάδεμα που βοηθά στην φυτοπροστασία, με μια ισορροπημένη λίπανση. Όποιος αντιμετώπισε φέτος τα καινούργια προβλήματα με παλιές ιδέες καταστράφηκε. Όποιος έκανε τις σωστές παρεμβάσεις τα πήγε πολύ καλά, ίσως να έχασε στην ποσότητα αλλά κατάφερε να διατηρήσει υψηλή ποιότητα”.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο Δρ. Αντόνιο Λάουρο, αναφερόμενος στο θέμα της ποιότητας του ελαιολάδου, έδειξε ότι έχει κουραστεί από την εμμονή που δείχνουν Έλληνες ελαιοπαραγωγή με το βαθμό οξύτητας του προϊόντος τους, ενώ, όπως συνέχισε, το πρωταρχικό στοιχείο ποιότητας είναι τα οργανοληπτικά στοιχεία. Είπε ειδικότερα: “Δεν μπορώ πια να ακούω -και στην Ελλάδα το ακούω κάθε φορά- τους παραγωγούς να γκρινιάζουν ότι δεν κατάφεραν να βγάλουν λάδι με 0,1 οξύτητα αλλά έβγαλαν με 0,3 και 0,4. Η οξύτητα είναι το τελευταίο πρόβλημα για μένα από τη στιγμή που η νομοθεσία λέει ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι μέχρι 0,8. Αυτό που έχει σημασία είναι τα υψηλά στοιχεία του οργανοληπτικού ελέγχου του ελαιολάδου”.


Γιώργος Κουτέλας, Ηλίας Μπιτσάνης, Αντώνιο Λάουρο, Πέτρος Μπουφέας

Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ο δεσμός του Αντόνιο Λάουρο με τη Μεσσηνία δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια. Σημείωσε σχετικά: “Η αγάπη μου για τη Μεσσηνία, γι’ αυτή τη γη, έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν και ήταν τυχαία. Ερχόμουν στη Μεσσηνία ακόμα και για να περάσω τις διακοπές μου. Μετά θα έλεγα ότι μάλλον έχω γνωρίσει τα σωστά άτομα που με έκαναν να ερωτευτώ τον ελαιοκομικό τομέα της περιοχής. Και τα τελευταία οχτώ χρόνια είχα τη χαρά να κάνω διάφορα σεμινάρια και να μιλήσω για το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας. Η γη αυτή μου έχει χαρίσει πολλά πράγματα. Εμπειρίες και κυρίως πολλές γνώσεις ώστε να γνωρίσω σε βάθος την Κορωνέικη ποικιλία και τις ελληνικές ποικιλίες. Και αυτή την αγάπη προσπαθώ να δώσω πίσω γιατί στην αγάπη παίρνεις και δίνεις. Έχω μια πολύ καλή συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, θεωρώ ότι εδώ κάνουν μια εξαιρετική δουλειά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο ποιότητας, την επιλογή εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων. Και γι΄αυτό το λόγο, εξαιτίας της πολύ καλής συνεργασίας μας, αποφάσισα από πέρσι να αφιερώσω ένα βραβείο του διαγωνισμού μας, στο καλύτερο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Μεσσηνίας. Αν ξεφυλλίσουμε τον κατάλογο του διαγωνισμού θα δούμε ότι η Ελλάδα έχει κατακτήσει τέσσερα πρώτα βραβεία στο διαγωνισμό, τα μισά από αυτά, τα δύο, είναι από τη Μεσσηνία”.
Λίγο νωρίτερα ο Ιταλός είχε υπογραμμίσει ότι στο διεθνή διαγωνισμό βγήκε ένα ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας ως το καλύτερο στον κόσμο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο, κάτι που αξιολογήθηκε ανάλογα στη συνέχεια και από άλλους καταξιωμένους γευσιγνώστες.
Τη χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον Αντόνιο Λάουρο διοργάνωσε το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, από το οποίο παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Κουτέλας, η Βελούδω Βελισσάρη, ο Δημήτρης Αθανασουλάκος, ο Νίκος Κουτσούκος, ο Αριστείδης Λαμπρόπουλος. Τη μετάφραση έκανε η Χριστίνα Στριμπάκου, με το πολυβραβευμένο διεθνώς εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο “Lia”.
Το Σχολείο Τουρισμού είχε προσκαλέσει στη συνάντηση και τον δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη με τον χημικό Πέτρο Μπουφέα, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους, μέσα από τη δουλειά τους, στον ελαιοκομικό τομέα της περιοχής.
Ακολούθησε συνάντηση και συζήτηση με παραγωγούς και τυποποιητές, πάντα υπό τη διοργάνωση του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας.

Στ.Μ.