Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 13:15

Βγήκαν οι τιμές για τα σύκα, καλές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες

Βγήκαν οι τιμές για τα σύκα, καλές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες

ΣΥΚΙΚΗ 
Μπορεί και η φετινή χρονιά για τους συκοκοπαραγωγούς να μην είναι καλή, σε ό,τι αφορά τον όγκο παραγωγής, λόγω όχι ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, θα είναι όμως καλή σε ό,τι αφορά τις τιμές που καθόρισε η ΣΥΚΙΚΗ για την αγορά του προϊόντος. Όπως δήλωσε στην Kalamata Journal ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, η συνεταιριστική οργάνωση κατάφερε να πετύχει θετικές συμφωνίες με τις αγορές του εξωτερικού και έτσι έχει την ευχέρεια να προσφέρει αισθητά αυξημένες τιμές στους παραγωγούς…

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της συνεταιριστικής οργάνωσης των συκοπαραγωγών, ΣΥΚΙΚΗΣ, καθόρισε σήμερα τις φετινές τιμές των σύκων ως εξής:

α’ ποιότητα: 2,15 ευρώ από 1,87 πέρσι

β’ ποιότητα: 1,90 ευρώ από 1.67 πέρσι

γ’ ποιότητα: 1,40 ευρώ από 1,27 πέρσι

δ’ ποιότητα: 1,15 ευρώ από 1,00 πέρσι

Βιολογικά σύκα

α’ ποιότητα: 3,00 ευρώ από 2,45 πέρσι

β’ ποιότητα: 2,70 ευρώ από 2,25 πέρσι

γ’ ποιότητα: 2,30 ευρώ από 1,85 πέρσι

δ’ ποιότητα: 2,00 ευρώ από 1,65 πέρσι

Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, κ. Παπαγεωργίου, δήλωσε στην Kalamata Journal ότι δυστυχώς και φέτος η παραγωγή αναμένεται να ανέλθει περίπου στους 2.000 τόνους, όσους και πέρσι. Και αυτό επειδή κατά την περίοδο γονιμοποίησης των συκιών δεν επικράτησαν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Επιπλέον ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ ανέφερε ότι κατά τόπους έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και από τον πρόσφατο καύσωνα, καθώς έπεσαν τα φύλλα σε πολλά δέντρα. 

Σημειώνεται ότι η ΣΥΚΙΚΗ έχει ετοιμάσει και υποβάλει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τεχνικο-οικονομική έκθεση για την αναδιάρθρωση των συκεώνων και με σκοπό να ανέβει και πάλι το ύψος της ετήσιας παραγωγής σύκων περίπου στους 5.000 τόνους. 

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στις τιμές ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι η ΣΥΚΙΚΗ κατάφερε να κάνει επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με τις αγορές του εξωτερικού, εξασφάλισε δηλαδή αυξημένες τιμές και έτσι προσδιόρισε αυξημένες τιμές και για την αγορά του προϊόντος από τους παραγωγούς. Επιπλέον ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης σημείωσε ότι η ΣΥΚΙΚΗ σε όλη την περίοδο της κρίσης στήριξε τους συκοπαραγωγούς, δίνοντας κάθε χρονιά αυξήσεις. 

Στ.Μ.