Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 11:35

“Τρίβουν” από τώρα ελιές στο Αριοχώρι και βλέπουν πότε βγαίνει λάδι-ασπίδα για την υγεία

Πέτρος Τσώνης, Νίκος Κρημνανιώτης, Παναγιώτης Μάραντος, Βασίλης Τσώνης, Δημήτρης Τσώνης και Τάσος Τσερπές Πέτρος Τσώνης, Νίκος Κρημνανιώτης, Παναγιώτης Μάραντος, Βασίλης Τσώνης, Δημήτρης Τσώνης και Τάσος Τσερπές

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ARISTOIL 
Ακριβώς μέση του Σεπτέμβρη χθες και στο Αριοχώρι του Δήμου Καλαμάτας βγάζαν λάδι! Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται απλά για λάδι αλλά για φυσικό προϊόν με ισχυρισμό υγείας, με τη σφραγίδα των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελαιοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Aristoil”, έχουν ξεκινήσει από τώρα να βγάζουν λάδι, για να καταλήξουν, με τη συνεργασία ειδικών, ποια εποχή το ελαιόλαδό τους έχει τις περισσότερες υγειοπροστατευτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα φαινόλες και κυρίως ελαιοκανθάλη, που είναι ισχυρή αντιθρομβωτική ουσία. Ο τελικός σκοπός είναι, μέσω της επιβεβαίωσης και ανάδειξης της υγειοπροστατευτικής ιδιότητας συγκεκριμένων ελαιολάδων, να ενισχυθεί το εισόδημα των καλλιεργητών που τα παράγουν με κόπους, κόστος αλλά και μεγάλη αγάπη…

Η έκθλιψη του ελαιολάδου γίνεται σε μικρό ελαιοτριβείο στο Αριοχώρι, πάντα στο πλαίσιο του προγράμματος “Aristoil”, που έχει ενταχθεί στο “INTERREG MED” και στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, αυτοδιοικητικοί και άλλοι φορείς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κροατία, την Ιταλία και την Κύπρο. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Νίκος Κρημνανιώτης, εκπρόσωπος του επικεφαλής εταίρου του προγράμματος, που είναι η “Εύξεινη Πόλη”. 

Όπως είπε ο ίδιος στην Kalamata Journal, στο πρόγραμμα από τη Μεσσηνία συμμετέχουν περίπου 600 παραγωγοί. Χθες, συνέχισε ο ίδιος, “ξεκινήσαμε τη λειτουργία του μικρού ελαιοτριβείου που έχουμε και με το οποίο κάνουμε έρευνες. Βγάζουμε λάδι από το ίδιο χωράφι σε διάφορες εποχές, το Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη, το Νοέμβρη, ώστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το πότε το λάδι είναι πιο πλούσιο σε φαινόλες. Αξιολογούμε επίσης με πόσο χρόνο μάλαξης έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, κάνουμε ακόμη δοκιμές με τις θερμοκρασίες. Τις έρευνες θα τις συνεχίσουμε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τουλάχιστον”. 


Νίκος Κρημνανιώτης

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο κ. Κρημνανιώτης τόνισε ότι από την αρχαιότητα ακόμη έβλεπαν οι ειδικοί της εποχής ότι το ελαιόλαδο έχει κάποια χαρακτηριστικά προστασίας της υγείας και θεραπευτικά. Υπάρχουν αναφορές από τον Διοσκουρίδη, τον Ιπποκράτη και άλλους. 

Στη σύγχρονη εποχή, συνέχισε ο συντονιστής του προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον κανονισμό 432 του 2012, “λέει ότι αν ένα ελαιόλαδο έχει πάνω από 250ml φαινόλες ανά κιλό, τότε θεωρείται καρδιοπροστατευτικό, αρκεί να παίρνουμε 20 γραμμάρια την ημέρα. (...) Η σύγχρονη έρευνα έχει δει ότι οι βασικές φαινόλες, όπως η ελαιοκανθάλη και η ελαιασύνη έχουν χημικό τύπο ανάλογο κάποιων φαρμάκων. Ιδιαίτερα η ελαιοκανθάλη προσομοιάζει με την ιβουπροφαίνη, που τη δίνουμε σε αυτούς που έχουν πάθει καρδιακή προσβολή. Είναι αντιθρομβωτικό με λίγα λόγια”. 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Μιλώντας για την επιστημονική επιβεβαίωση των θεραπευτικών ιδιοτήτων συγκεκριμένων ελαιολάδων ο κ. Κρημνανιώτης συνέχισε τονίζοντας ότι αυτή την περίοδο στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ σημαντικές έρευνες, οι οποίες γίνονται παράλληλα ή και σε συνεργασία με το “Aristoil”. 

Είπε συγκεκριμένα: “Η έρευνα έχει επεκταθεί σε πάρα πολλά θέματα. Ένα βασικό θέμα είναι ότι η ελαιοκανθάλη είναι ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία και άρα βοηθάει στο Αλτσχάιμερ και στον καρκίνο. Γίνονται πάρα πολλές μελέτες στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη πέντε. Η μία είναι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει θέμα το Αλτσχάιμερ και δίνουμε εμείς αγουρέλαιο από τη Χαλκιδική. 

Άλλη έρευνα γίνεται στο Νοσοκομείο της Σπάρτης με θέμα το μυέλωμα, που είναι μια μορφή λευχαιμίας, καρκίνος του αίματος. Εκεί δίνουν σε ασθενείς ένα ελαιόλαδο από τη Λιανολιά της Κέρκυρας. Γίνεται εφαρμογή δύο χρόνια με 40 γραμμάρια την ημέρα και το 85% των ασθενών που ήταν να πάνε στο στάδιο της χημειοθεραπείας δεν πήγαν. Αυτό σημαίνει ότι τα λευκά αιμοσφαίρια μειώθηκαν. Μιλάμε για 8 στους 10 ασθενείς τουλάχιστον! 

Γίνεται ακόμη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου σε σχέση με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Άλλη μελέτη που ξεκίνησε τώρα έχει σχέση με την αντι-θρόμβωση στους διαβητικούς”. 

Εκείνο που υπογράμμισε έντονα ο κ. Κρημνανιώτης είναι ότι οι παραπάνω μελέτες και έρευνες μπορεί να έχουν ως θέμα την αναζήτηση της θεραπείας, ωστόσο εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι “μπορούμε να προλάβουμε τέτοιου είδους ασθένειες, αν κάνουμε μια λογική συντήρηση με ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε φαινόλες”. 

ΤΟ 10% ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ

Στο ερώτημα εάν η ανάδειξη της αξίας του ελαιολάδου ως υγειοπροστατευτικού φυσικού προϊόντος έχει επιπτώσεις στην ευρεία κατανάλωση από πιθανή μεγάλη αύξηση της τιμής του ο κ. Κρημνανιώτης διευκρίνισε: “Δεν είναι όλα τα λάδια ίδια. Μιλάμε για το 10% περίπου του ελληνικού ελαιολάδου που μπορεί να έχει αυτές τις ιδιότητες. Όμως αυτό το 10% θα πρέπει να επιβραβευτεί, γιατί αυτό το λάδι βγαίνει με κόστος. Αν, για παράδειγμα, βγάζεις λάδι αρχές Οκτώβρη τότε η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το αν θα το έβγαζες το Δεκέμβρη. Πρέπει λοιπόν να ανταμειφθεί ο παραγωγός γι’ αυτό. Όπως άλλωστε ανταμείβεται και ο παραγωγός του βιολογικού ελαιολάδου”. 

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ-ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΕΣ

Τέλος ο κ. Κρημνανιώτης σημείωσε ότι το πλαίσιο του προγράμματος έχει εκδοθεί ένας οδηγός για τους καλλιεργητές, τους ελαιοτριβείς και τους τυποποιητές, με συμβουλές και οδηγίες για το τι πρέπει να αποφεύγουν έστι ώστε να μην χάνονται οι φαινόλες που έτσι και αλλιώς υπάρχουν στην ελιά. 

Χθες λάδι βγήκε στο Αριοχώρι από παραγωγούς από το Ακριτοχώρι, το Βασιλίτσι,  την Κορομηλιά και την Αμαλιάδα Ηλείας. 

Οι καλλιεργητές που έδωσαν τις ελιές τους, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, είναι παραγωγοί ανήσυχοι, δραστήριοι,  πρωτοπόροι, μπορούν να πάνε την ελαιοκομία και τον αγροτικό τομέα της περιοχής μας μπροστά, όπως ο Παναγιώτης Μάραντος, από το Βασιλίτσι, που μιλάει στο βίντεο και ο οποίος τονίζει αυτό που όλοι πλέον πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι δηλαδή “το λάδι δεν είναι πια μόνο η οξύτητα. είναι πιο εξειδικευμένα πράγματα. Αν θες να προχωρήσεις παραπέρα πρέπει να γνωρίζεις”...

Στ.Μ.