Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 02:32

Δε συμφέρει να επεκταθεί το ΠΟΠ Καλαμάτα για τις ελιές πέραν της Μεσσηνίας και της Λακωνίας

Δε συμφέρει να επεκταθεί το ΠΟΠ Καλαμάτα για τις ελιές πέραν της Μεσσηνίας και της Λακωνίας

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ 
ΦΘΙΩΤΙΔΑ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Την επιχειρηματολογία τους ενάντια στην πρόταση επέκτασης της ένδειξης «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Καλαμάτα», όσον αφορά τις ελιές Καλαμών, διαμόρφωσαν χθες, σε συνάντησή τους στο Διοικητήριο, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κώστα Κατσούλη και το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Μιχάλη Αντωνόπουλο.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συζητήθηκε πρόταση για την επέκταση της ένδειξης στη Λακωνία, στη Νότια Ηλεία και στο Άστρος Κυνουρίας. Επιπλέον, η ΠΕΜΕΤΕ υποστήριξε ότι το εθνικό συμφέρον είναι το ΠΟΠ να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, ώστε να πιάσει και τη Φθιώτιδα με την Αιτωλοακαρνανία.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ενότητας, «ο αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με αυτήν την άποψη και συντάσσεται με τις θέσεις των ΕΑΣ Μεσσηνίας και Λακωνίας, δηλαδή ότι το όνομα ελιές “Καλαμάτα ΠΟΠ” θα πρέπει να αναφέρεται σε περιορισμένη γεωγραφική έκταση και παραγωγή του εκλεκτού αυτού προϊόντος, ώστε η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη, διαφορετικά κινδυνεύει να χρησιμοποιηθεί απεριόριστα από Έλληνες και ξένους διακινητές. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι ονομασίες προέλευσης αποτελούν στοιχεία ταυτότητας ενός προϊόντος που προέρχεται από έναν δεδομένο εδαφικό χώρο. Με αυτές πιστοποιείται ο δεσμός μεταξύ μίας δεδομένης φήμης ή χαρακτηριστικό του προϊόντος και της γεωγραφικής προέλευσής του. Ο κ. Αλευράς επεσήμανε δε ότι η νέα ζώνη που θα προκύψει μπορεί να δώσει μια κρίσιμη μάζα προϊόντος που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 40% της πανελλήνιας παραγωγής ελιάς ποικιλίας Καλαμών, δηλαδή περί τους 16.000 τόνους σε σύνολο 40.000 τόνων σε πανελλήνιο επίπεδο.
Τέλος λόγω της σοβαρότητας του θέματος συμφωνήθηκε να κληθεί ο μελετητής προκειμένου να συνδιαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις».
Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της σταφίδας και ειδικότερα αποφασίστηκε να διοργανωθεί ημερίδα για την κορινθιακή σταφίδα «που αποτελεί ένα ελπιδοφόρο αγροτικό προϊόν του νομού μας, που συμβάλλει και σήμερα σημαντικά στην τοπική οικονομία».