Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 14:46

Καθυστερεί η αξιοποίηση του Φιλιατρινού φράγματος, ερώτηση Αλέξη Χαρίτση για τα δίκτυα

Καθυστερεί η αξιοποίηση του Φιλιατρινού φράγματος, ερώτηση Αλέξη Χαρίτση για τα δίκτυα

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ 
Για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να μην καθυστερήσει άλλο το έργο των δικτύων για την αξιοποίηση του Φιλιατρινού Φράγματος, ζητάει να ενημερωθεί από τον υπουργό, Μάκη Βορίδη, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης…

Η ερώτηση έχει ως εξής: “Το Φιλιατρινό Φράγμα αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας αφού, με την ολοκλήρωση και λειτουργία του  θα αρδεύει συνολικά 34.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Το Φράγμα συμπληρώνει φέτος μια διαδρομή 13 χρόνων, από το 2006 που εκπονήθηκε η πρώτη αναγνωριστική μελέτη. Πιο συγκεκριμένα,  το έργο εντάχθηκε το 2008 στο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013» το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δημοπρατήθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 35,3 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να συμπεριληφθούν σε αυτό τα αρδευτικά δίκτυα αξιοποίησης του φράγματος. Το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017, αλλά δεν μπορούσε να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάσθηκε, αφού δεν είχαν προβλεφθεί  τα απαραίτητα δίκτυα διοχέτευσης του νερού για την άρδευση των αγροτεμαχίων. Προς αξιοποίηση του Φιλιατρινού Φράγματος και την κάλυψη αυτής της ανάγκης εκπονήθηκε μελέτη για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων.

 Τον Ιούλιο του 2019 το έργο, αφού  ωρίμασε διοικητικά και μελετητικά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 («Αρδευτικά δίκτυα αξιοποίησης φράγματος λεκάνης Φιλιατρινού Ν. Μεσσηνίας» - ΑΔΑ 7ΧΖΣ4653ΠΓ-Ν7Κ), με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ.

Έκτοτε, παρότι έχουν παρέλθει  πλέον των έξι μηνών από την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη δημοπράτηση και συνολικότερα στην πορεία ολοκλήρωσης του έργου.

-Επειδή η έλλειψη δικτύων καθιστά επί της ουσίας ανενεργό το Φιλιατρινό φράγμα και ως εκ τούτου η κατασκευή τους είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του.

-Επειδή η ολοκλήρωση του έργου θα ανακουφίσει τους αγρότες, προσφέροντας λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας, με την άρδευση αγροτεμαχίων 34.000 στρεμμάτων.

-Επειδή πρέπει να  δημοπρατηθεί άμεσα η μελέτη για τα αρδευτικά δίκτυα προς αξιοποίηση του Φιλιατρινού Φράγματος, η κατασκευή του οποίου κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

-Επειδή το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας που θέτουν οι κανονισμοί του ΕΣΠΑ 2014-2020, ήτοι το 2023.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)    Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το ΥΠ.Α.Α.Τ. για να ελαχιστοποιήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες και να συντονίσει τις επιμέρους ενέργειες ώστε το έργο να ολοκληρωθεί.

2) Πότε σκοπεύει να προβεί στην σύνταξη μνημονίου με το Υπουργείο Πολιτισμού για την αρχαιολογική  εποπτεία των εκσκαφών και την συντέλεση απαλλοτριώσεων, για τα οικόπεδα των αντλιοστασίων”.