Κυριακή, 05 Απριλίου 2020 19:14

Υπάρχει ζήτηση της πατάτας παρά τις αθρόες εισαγωγές αλλά ο κορονοϊός ανεβάζει τα ναύλα για τις εξαγωγές

Υπάρχει ζήτηση της πατάτας παρά τις αθρόες εισαγωγές αλλά ο κορονοϊός ανεβάζει τα ναύλα για τις εξαγωγές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ 
Αυξημένο φαίνεται το ενδιαφέρον, από χώρες του εξωτερικού, για την πατάτα της Καλαμάτας και της Μεσσήνης, που είναι στο στάδιο προ της έναρξης της συγκομιδής. Η τιμή φαίνεται επίσης ότι θα είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, μέχρι το Πάσχα τουλάχιστον. Ωστόσο πρόβλημα υπάρχει με τη μεταφορά της πατάτας στο εξωτερικό, λόγω της μεγάλης αύξησης των ναύλων. Λόγω της πανδημίας η μεταφορά προϊόντων από και προς το εξωτερικό έχει μειωθεί, ανεβάζοντας τα ναύλα. Ενημέρωση για το πως έχει η κατάσταση κάνει ο εξαγωγέας, επικεφαλής της “Agrexpo”, β’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Γκούμας…

Σε συνέντευξή που έδωσε στην εκπομπή “Φωνή βοώντος…”, στο Focus radio 99,6, ο Γιώργος Γκούμας σημείωσε ότι στα πατατοχώραφα της Καλαμάτας και της Μεσσήνης έχει καλλιεργηθεί φέτος πιστοποιημένος πατατόσπορος σε όγκο 10.050 τόνων και σε μια συνολική έκταση περίπου 4.300 στρεμμάτων. Όπως σχολίασε, η έκταση αυτή είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με τα 7.000 και 8.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν τις δεκαετίες του ‘90 και του 2000. Ο λόγος της μείωσης, πρόσθεσε, είναι οι αθρόες εισαγωγής πατάτας από άλλες χώρες που κατακλύζουν την ελληνική αγορά. 

Η πατάτα της περιοχής μας, συνέχισε ο κ. Γκούμας, εξάγεται κυρίως σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης εκ των οποίων η Πολωνία παραδοσιακά απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες. Φέτος, πρόσθεσε, υπάρχει ενδιαφέρον και από την Αυστρία, ενώ ενδεχομένως θα κάνει εισαγωγές και η Γερμανία, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την επιδημία του νέου ιού η Ισπανία. Επίσης ενδιαφέρον για εισαγωγή δείχνει και η Ιταλία. Άλλες χώρες που παραδοσιακά εισάγουν πατάτα από την περιοχή μας είναι η Τσεχία, η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Λετονία. 

Παρότι όμως το ενδιαφέρον για την απορρόφηση της πατάτας φαίνεται αυξημένο, οι ποσότητες που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα από άλλες χώρες και ιδιαίτερα από την Αίγυπτο εντυπωσιάζουν, ανέφερε ο κ. Γκούμας. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι “μέχρι τις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχαν εισαχθεί 68.939 τόνοι. Είναι πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα και σε λίγες ημέρες θα έχουμε τα επόμενα στοχεία. Είναι κάτι που μας ξάφνιασε όλους. Βεβαίως η μεγαλύτερη ποσότητα έρχεται από την Αίγυπτο που είναι και ο βασικός ανταγωνιστής. Μέχρι τις 9 Μαρτίου οι εισαγωγές από την Αίγυπτο έφτασαν τους 42.595 τόνους. Οι ποσότητες της αιγυπτιακής πατάτας πιστεύω τώρα να έχουν ξεπεράσει τους 60-65.000 τόνους και το σύνολο των εισαγωγών να είναι κοντά στους 85.000 τόνους. Είναι σοβαρό ζήτημα. Δείχνει τη συρρίκνωση της καλλιέργειας”. 

Σε ό,τι αφορά το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθούν οι τιμές ο κ. Γκούμας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα της αγοράς, η τιμή παραγωγού θα κυμανθεί, μέχρι τη γιορτή του Πάσχα, περίπου στα 50 με 55 λεπτά ανά κιλό. Όπως εξήγησε, το Φεβρουάριο συσσωρεύτηκαν πολύ μεγάλες ποσότητες πατάτας στις αποθήκες των εμπόρων στην Κόρινθο, τη Θεσσαλονίκη, τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσει η τιμή στα 27 λεπτά. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε άνοδος που έφτασε στα 40 λεπτά, ενώ η πατάτα θερμοκηπίου έφτασε τα 50 με 52 λεπτά. Επειδή λοιπόν, σημείωσε ο κ. Γκούμας, η πατάτα της Καλαμάτας και της Μεσσήνης είναι εφάμιλλη, αν όχι ακόμη πιο ποιοτική, από την πατάτα του θερμοκηπίου, η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το Πάσχα η τιμή θα κρατηθεί στα 50 με 55 λεπτά και δεν θα υπάρχει πρόβλημα διάθεσης στην αγορά. 

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Γκούμας, υπάρχει πρόβλημα με τα ναύλα για τη μεταφορά της πατάτας στο εξωτερικό, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Σημείωσε σχετικά ότι έχει θέσει το ζήτημα αυτό και στη Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου, με αίτημα να επιδοτηθεί από το κράτος το 50% των ναύλων. Όπως εξήγησε ο . Γκούμας, “είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσει η κυβέρνηση. Έχει συμβεί αυτό και στο παρελθόν, στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90. Τα ναύλα ανεβαίνουν ραγδαία. Το κόστος από Ελλάδα για Πολωνία ήταν στα 2.200 ευρώ και έχει ανέβει στα 2.800 με 3.000 ευρώ. Περιμένω ότι όσο θα βγαίνουν και άλλα προϊόντα στη Μακεδονία ή το καρπούζι στην Τριφυλία τόσο θα ανεβαίνουν και άλλο τα ναύλα. Η πρόταση μου είναι να επιδοτηθεί το 50% των ναύλων για όλα τα προϊόντα για την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Μπορεί να γίνει, δεν είναι πολύ μεγάλο κόστος. Οι αγορές της κεντρικής Ευρώπης θέλουν ελληνικά προϊόντα, οι παραγωγοί παράγουν, οι μονάδες συσκευασίας είναι στις επάλξεις, μια μικρή βοήθεια χρειαζόμαστε ώστε να στέλνονται απρόσκοπτα τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό”.  

Ο κ. Γκούμας εξήγησε ότι η αύξηση των ναύλων οφείλεται στο ότι η πανδημία έχει περιορίσει το εμπόριο. Τα μεταφορικά μέσα των εταιριών φορτώνουν, πηγαίνουν ξεφορτώνουν και επιστρέφουν άδεια, ενώ προ του κορονοϊού δεν υπήρχε άδειο μεταφορικό μέσο, όπως επίσης δεν υπήρχαν και καθυστερήσεις για τους ελέγχους που γίνονται τώρα για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας. 

Στ.Μ.