Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 17:37

Δυστυχούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, πληρώνουν ακριβά οι καταναλωτές, κάποιοι πλουτίζουν

Δυστυχούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, πληρώνουν ακριβά οι καταναλωτές, κάποιοι πλουτίζουν

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ 
Ο πατατοπαραγωγός, συσκευαστής και τυποποιητής, Νίκος Δουρούμης, υπογράμμισε ότι η τιμή της πατάτας κατρακύλησε λίγες μέρες μετά την έναρξη συγκομιδής τόσο πολύ που μπορεί η υπόλοιπη να μείνει στα χωράφια. Ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Θλιμμένος τόνισε ότι για τα αρνοκάτσικα δεν υπάρχει όχι τιμή αλλά ούτε καν ζήτηση, ενώ στο γάλα η τιμή έπεσε και άλλο. Παρόλα αυτά, τόνισαν ότι οι καταναλωτές βρίσκουν στα σούπερ μάρκετ τα προϊόντα πανάκριβα και διερωτήθηκαν, ρητορικά, ποιος καρπώνεται αυτή τη μεγάλη διαφορά μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής προϊόντος στο ράφι. Αυτά έγιναν το πρωί, στη Μεσσήνη, σε παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης…

Η παράσταση διαμαρτυρίας είχε όμως και άλλο σκοπό, να εκφραστεί συμπαράσταση στους εργαζόμενους στα Super Market, στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης υπέρ των συγκεκριμένων συναδέλφων. Ο εκπρόσωπος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, Σπύρος Νικολόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα Super Market για την ένταση της εκμετάλλευσης της εργασίας τους. Τα παιδιά από την πολύ δουλειά σχεδόν πέφτουν κάτω. Διεκδικούμε μαζί τους μέτρα προστασίας και υγιεινής, υποστηρίζουμε το αίτημα να αναγνωριστεί ως ανθυγιεινό το επάγγελμά τους”. 

ΠΑΤΑΤΑ

Ο Νίκος Δουρούμης, πατατοπαραγωγός, τυποποιητής και συσκευαστής αγροτικών προϊόντων, μίλησε για την πατάτα και συγκεκριμένα σημείωσε ότι ξεκίνησε πριν από δέκα ημέρες περίπου η συγκομιδή με τιμή παραγωγού περίπου 50 λεπτά και κατρακύλησε ήδη στα 40 λεπτά. Υπογράμμισε ότι αν από αυτή την τιμή αφαιρεθεί το κόστος της καλλιέργειας, τότε στον παραγωγό δεν μένει σχεδόν τίποτα για να πληρώσει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του. Επιπλέον ο κ. Δουρούμης εκτίμησε, αν και ευχήθηκε να μη συμβεί, ότι μετά το Πάσχα δεν αποκλείεται η πατάτα να μείνει αμάζευτη στα χωράφια, γιατί τότε θα ξεκινήσει η παραγωγή και σε Αχαΐα και Ηλεία και σε συνδυασμό και με την υπολειτουργία των λαχαναγορών στην Αθήνα, η τιμή μπορεί να πέσει περισσότερο. 

Ο Νίκος Δουρούμης ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εισαγωγές Αιγυπτιακής πατάτας και μάλιστα είπε ότι ακόμη και τώρα, που βγαίνει η ντόπια πατάτα, οι εισαγωγές δεν έχουν μειωθεί, παρόλα αυτά που ισχυρίζεται ο υπουργός Βορίδης. Πρόσθεσε ότι ποσότητες αυτής της πατάτας δεν είναι κατάλληλες και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εάν την είχε στο συσκευαστήριό του και γινόταν έλεγχος από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης θα του αφαιρούσε την άδεια.

Τέλος ο κ. Δουρούμης μίλησε με απογοήτευση αλλά και αγανάκτηση για το γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν πατάτα σήμερα με 35-40 λεπτά, την οποία όμως οι καταναλωτές αγοράζουν στα Super Market ακόμη και με 94 λεπτά. 

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Ο Παναγιώτης Θλιμμένος, κτηνοτρόφος στην Ανθούσα του Μελιγαλά, υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή για τους συναδέλφους του. Είπε χαρακτηριστικά ότι η τιμή για τα αρνοκάτσικα έχει πέσει στα 2 ευρώ όμως και πάλι οι έμποροι δεν τα παίρνουν. Ανέφερε ότι άλλες χρονιές οι συμφωνίες για την πώληση κλείνονταν ένα μήνα πριν από το Πάσχα, όμως φέτος δεν κινείται τίποτα. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι σήμερα ήταν να φορτωθούν σε νταλίκα 300 αρνοκάτσικα για την Αθήνα όμως η συμφωνία ακυρώθηκε το πρωί. 

Επιπλέον ο κ. Θλιμμένος ανέφερε ότι έχει πέσει η τιμή και στο γάλα, ενώ αντίθετα συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές στις ζωοτροφές. 

ΣΠΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τέλος ο Σπύρος Νικολόπουλος υπογράμμισε ότι η κατάσταση για τους αγροτοκτηνοτρόφους είναι απελπιστική. Και μάλιστα τόνισε ότι γι’ αυτό δεν ευθύνεται η συγκυρία του κορονοϊού, διότι συνεχίζεται μια κατάσταση που έρχεται από τις χαμηλές τιμές του λαδιού και του σταφυλιού. Επιπλέον σημείωσε ότι σοβαρό ζήτημα υπάρχει και με τα νωπά προϊόντα και συγκεκριμένα οι αγρότες δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τη τομάτα και το αγγούρι.

Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι απαιτούν από το κράτος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, να αποζημιώσει στο 100% για το χαμένο προϊόν αλλά και να επιβάλει μέτρα προστασίας της υγείας των εργατών στη γη. 

Σε ό,τι αφορά την υγεία πρόσθεσε ότι το Κράτος πρέπει να ενισχύσει τις δομές υγείας στην περιφέρεια, ωστόσο κάνει το αντίθετο, “ξεδοντιάζει” τα Κέντρα Υγείας, οπως της Μεσσήνης, από το οποίο πήρε δύο γιατρούς και τους έστειλε στο Νοσοκομείο ή του Μελιγαλά όπου από εκεί πήρε τέσσερις γιατρούς. 

Στ.Μ.