Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 07:28

Επιδόματα σε όλους “έταξε” ο υφυπουργός Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Ο πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, Αργύρης Μαστοράκης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας Ο πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, Αργύρης Μαστοράκης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οικονομική στήριξη των παραγωγών των λαϊκών παραγωγών. Το ίδιο και των ανθοπαραγωγών. Έχει ληφθεί απόφαση για την κρατική στήριξη των κτηνοτρόφων και των αλιέων. Αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη στήριξη των πατατοπαραγωγών και των άλλων παραγωγών πρώιμων προϊόντων. Σε ό,τι αφορά τους ελαιοπαραγωγούς, θα αποζημιώθουν από πρόγραμμα ΠΣΕΑ. Αυτά “έταξε” στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ο υφυπουργός Κοινής Αγροτικής Πολιτικής,, Κώστας Σκρέκας. Είπε μάλιστα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει όποιον άλλο κλάδο του πρωτογενούς τομέα χρειάζεται βοήθεια…

Ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας επισκέφθηκε την Καλαμάτα και το βράδυ συμμετείχε σε ενημερωτική εκδήλωση του υπουργείου, για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Το πρωί επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Agrexpo (Γ. Γκούμας), της ΣΥΚΙΚΗΣ και της Agrovim (οικογένεια Γυφτέα). 

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός, οι μονάδες του πρωτογενούς τομέα τις οποίες επισκέφθηκε είναι δυναμικές και προσδίδουν ιδιαίτερη αξία στα προϊόντα της περιοχής, προωθώντας τα στα πέρατα του κόσμου. Πρόσθεσε ότι η Μεσσηνία είναι σημαντική περιοχή γιατί παράγει “ευλογημένα προϊόντα, ανώτερα ποιοτικά”. 

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη πρόσκληση, “να δημιουργήσουμε μια οικονομία που δεν θα εξαρτάται μόνο από έναν κλάδο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα -εννοώ τον τουρισμό- αλλά θα στηρίζεται ισόρροπα και σε άλλους κλάδους”, με προμετωπίδα, όπως είπε, τον πρωτογενή τομέα. 

Μίλησε λοιπόν ο υφυπουργός Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα, με ατμομηχανή τον πρωτογενή τομέα και με σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διατήρηση της συνοχής στην ύπαιθρο. 

Αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο,  είπε ο κ. Σκρέκας, σχεδιάζεται στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μέσα από το διάλογο που γίνεται με τους αγρότες σε εκδηλώσεις όπως η χθεσινή στην Καλαμάτα. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση το αίτημα για την αποζημίωση των μεταφερόμενων παραγωγών λαϊκών αγορών με 1.500 ευρώ. Τόνισε ότι πρέπει να στηριχθούν οι συγκεκριμένοι γιατί την περίοδο των περιοριστικών μέτρων το κράτος είχε απαγορεύσει να μετακινούνται από νομό σε νομό και άρα δεν μπορούσαν να δουλέψουν. Στους υπόλοιπους παραγωγούς, πρόσθεσε ο υφυπουργός, θα δοθεί ενίσχυση 500 ευρώ. 

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι είναι σε διαδικασία εκταμίευσης η οικονομική στήριξη προς τους ανθοπαραγωγούς. Στους κτηνοτρόφους ανέφερε ότι θα δοθεί αποζημίωση 4 ευρώ για κάθε δηλωμένο αμνοερίφιο. Αποζημίωση ανακοίνωσε ότι θα δοθεί και στους αλιείς, ενώ στους πατατοπαραγωγούς και γενικά στους παραγωγούς πρώιμων προϊόντων θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό, Μάκη Βορίδη, για το ύψος της ενίσχυσης και το μηχανισμό με τον οποίο θα καταβληθεί. 

Σε ό,τι αφορά τους ελαιοπαραγωγούς ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει την αποζημίωση για ζημιά κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης ή της καρποφορίας. Πρόσθεσε όμως ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει σε ενέργειες προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί από πρόγραμμα ΠΣΕΑ. 

Με την ευκαιρία ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής χτυπούν όλο και πιο συχνά την πόρτα της χώρας, γι’ αυτό και το υπουργείο προχωρά στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενώ στη νέα ΚΑΠ θα αξιοποιηθούν χρήματα ώστε να καλύπτονται οι παραγωγοί για περισσότερα ζημιογόνα αίτια χωρίς όμως να πληρώνουν περισσότερα ασφάλιστρα. 

Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει στηρίξει και στηρίζει τους παραγωγούς μέσω της μείωσης της φορολογίας. Συγκεκριμένα είπε ότι μειώθηκε η φορολόγηση των αγροτών από το 22 στο 9%,  ότι αποσυνδέθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών από το εισόδημα, καθώς επίσης ότι αναστάλθηκε για ένα χρόνο το τέλος επιτηδεύματος στους αγρότες. 

Τέλος ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι μαζί με το νέο παραγωγικό μοντέλο ετοιμάζεται και ένα εθνικό σχέδιο αγροτικών υποδομών. 

Στ.Μ.