Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 22:00

Το Επιμελητήριο παρεμβαίνει για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα

Το Επιμελητήριο παρεμβαίνει για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα

ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ
Ενστάσεις φαίνεται ότι έχουν τυποποιητές με τη μελέτη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών για την επέκταση του ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Καλαμάτα, σε ό,τι αφορά τις βρώσιμες ελιές Καλαμών, έξω από τα όρια του Νομού. Σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου ζητήθηκε από την Ένωση ο φάκελος για να αξιολογηθεί η πρόταση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι η Ένωση επιδιώκει να επεκταθεί το ΠΟΠ Καλαμάτα για τις ελιές Καλαμών στη Λακωνία και σε περιοχές της Αρκαδίας και της Ηλείας, ωστόσο ασκούνται πιέσεις ώστε η επέκταση να γίνει σε όλη την Ελλάδα όπου παράγεται το συγκεκριμένο προϊόν, ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα.
Τη σύσκεψη στο Επιμελητήριο συντόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Πελοποννήσου (αναπτυξιακή εταιρία του Επιμελητηρίου), Γιώργιος Γκούμας με τον πρόεδρο του εξαγωγικού τμήματος του Επιμελητηρίου Δημήτρη Γυφτέα, ενώ συμμετείχαν τυποποιητές ελιάς, εκπρόσωποι της ΕΑΣ Μεσσηνίας, του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας, του ΓΕΩΤΕΕ και του ΣΥ.Μ.Ε.ΠΟΠ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ήπιο κλίμα, με ενημέρωση για την γενικότερη κατάσταση των προβλημάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις του κλάδου, ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προτάσεων για την ορθότερη και πιο έγκαιρη αντιμετώπιση του θέματος αυτού.
Ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της ΕΑΣ Μεσσηνίας αντίγραφο του φακέλου, που ήδη επεξεργάζεται η ΕΔΟΕΕ, για την επέκταση του ΠΟΠ στους όμορους Νομούς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση για την ορθή και έγκαιρη διαμόρφωση της τελικής πρότασης προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Γκούμας σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί μέρος ενός νέου κύκλου συναντήσεων που θα ακολουθήσουν με όλες τις επιχειρήσεις τυποποίησης και εξαγωγής του Νομού μας, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα και να προωθηθούν με μεθοδευμένες και συλλογικές κινήσεις στην κεντρική εξουσία.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, πιστεύει ότι είναι αναγκαία η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ των τυποποιητών σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα λόγω των ιδιαίτερων δύσκολων οικονομικών συνθηκών.