Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 12:09

Το πρώτο λάδι της χρονιάς, φρέσκο, γευστικό, φάρμακο σκέτο!

Το πρώτο λάδι της χρονιάς, φρέσκο, γευστικό, φάρμακο σκέτο!

ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΡΗΜΝΑΝΙΩΤΗ ΣΤΟ ΑΡΙΟΧΩΡΙ 
Η περασμένη Κυριακή στο Αριοχώρι και στο κτήμα του Νίκου Κρημνανιώτη ήταν ημέρα προσμονής, γιορτής, γευστικής εμπειρίας και απόλαυσης. Συναντήθηκαν στον υπέροχο αυτό χώρο μέλη της οικογένειας Aristoil και βγάλαν το πρώτο λάδι της χρονιάς. Το δοκιμάσαμε και εμείς και ήταν απλά υπέροχο, γευστικό, τονωτικό, φάρμακο κανονικό…

Aristoil είναι το βραβευμένο πρόγραμμα, που έχει πλέον ολοκληρωθεί, στο πλαίσιο του οποίου χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί από χώρες της Μεσογείου συμμετείχαν σε μια διαδικασία που απέδειξε ότι υπό όρους και προϋποθέσεις παράγεται ελαιόλαδο με πολύ περισσότερες φαινόλες από αυτές που προσδιορίζει ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το λάδι με υγειοπροστατευτική ένδειξη και πως ένα τέτοιο λάδι μπορεί να διατεθεί στην αγορά με διπλάσια τιμή για τον παραγωγό του. 

Ο Νίκος Κρημνανιώτης είναι εκπρόσωπος της “Εύξεινης Πόλης”, ο επικεφαλής εταίρος του προγράμματος Aristoil. 

Στο κτήμα του λοιπόν βρέθηκαν την Κυριακή και τρίψαν τις ελιές τους για να βγει το πρώτο λάδι της χρονιάς παραγωγοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Περίμεναν πως και πως μπροστά στο μικρό κινητό ελαιοτριβείο να δουν το λάδι τους να βγαίνει για να το δοκιμάσουν. 

Η δοκιμές έγιναν με σφηνάκια, πήρε ο ουρανίσκος και ο λαιμός αυτή τη υπέροχη γεύση του πικρού του καλού λαδιού και μετά ακολούθησαν τα “παντρέματα” με ψωμί, με λαλάγγι, με φέτα κλπ

Ο Νίκος Κρημνανιώτης μας είπε ότι η προσπάθεια τώρα είναι η εύρεση προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να δημιουργηθεί το δίκτυο συνεργασίας μεταξύ ελαιοπαραγωγών, μεταποιητών και άλλων εμπλεκόμενων στην προώθηση, ώστε να πιστοποιηθεί το ελαιόλαδο Aristoil και να προωθηθεί στην αγορά. Όπως σημείωσε, σκοπός είναι “να φτιάξουμε το σύστημα πιστοποίησης ελαιολάδου που λέγεται Aristoil, το οποίο θα έχει φαινόλες πάνω από 500 μιλιγκράμ ανά κιλό, που είναι διπλάσιο από το όριο που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να θεωρείται ότι ένα λάδι είναι υγειοπροστατευτικό”. Όπως συνέχισε ο κ. Κρημνανιώτης, η προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί και μια νέα κατηγορία ελαιολάδου ώστε οι παραγωγοί αυτού του ελαιολάδου να μπορούν να πωλούν το προϊόν τους σε τιμές τουλάχιστον διπλάσιες από τα 2 και 2,5 ευρώ που είναι η τιμή σήμερα. 

Επίσης ο κ. Κρημνανιώτης σημείωσε ότι το λάδι που βγήκε την Κυριακή οι παραγωγοί μπορούν να το στείλουν για έλεγχο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ώστε να μετρηθεί και να δουν που βρίσκεται φέτος το προϊόν τους σε σχέση με πέρσι. Σε ό,τι αφορά δε την ελαιοπεριεκτικότητα, εκτίμησε ότι φαίνεται πως είναι καλή και συγκεκριμένα ανέρχεται στο 8 στο τσουβάλι. 

Στη γιορτή αυτή στο κτήμα Κρημνανιώτη συναντήσαμε και τον Κώστα Βασιλειάδη, ιδιοκτήτη του πολυβραβευμένου εστιατορίου “Στου Κώστα”, πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο. Τόνισε ότι προσπάθειες σαν αυτές που κάνουν οι παραγωγοί της Μεσσηνίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Aristoil αποτελούν την εγγύηση ποιότητας για τις δύο λέξεις που είναι συνώνυμες της Μεσσηνίας, την ελιά και το λάδι. Πρόσθεσε ότι η παραγωγή του εκλεκτού ελαιολάδου αποτελεί έναν από τους παράγοντες που σύντομα θα αναδείξουν την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία ως γαστρονομικό προορισμό της χώρας. 

Ο ερασιτέχνης ελαιοπαραγωγός, με το πάθος για την ελιά και το λάδι, Πέτρος Τσώνης, από την πλευρά του τόνισε ότι η φετινή χρονιά, όπως δείχνουν μέχρι τώρα τα πράγματα, θα είναι πολύ καλή σε ό,τι αφορά την ποιότητα του λαδιού. Πρόσθεσε όμως ότι οι παραγωγοί, ιδιαίτερα στις πρώιμες περιοχές, θα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς το λιομάζεμα, διότι σημείωσε ότι ο δάκος και το γλοιοσπόριο καραδοκούν. 

Επιπλέον ο Πέτρος Τσώνης υπογράμμισε ότι ο κόσμος πρέπει να τρώει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, να το ζητάει, ιδιαίτερα στα εστιατόρια. Τόνισε ότι το λάδι είναι το πιο κατάλληλο και πιο ποιοτικό προϊόν για την κουζίνα και συνέστησε σε όποιον εξακολουθεί να αμφιβάλει γι’ αυτό, αν υπάρχει ακόμη τέτοιος, να καταφύγει στις ανακοινώσεις των επιστημόνων για να δει τεκμηριωμένες απαντήσεις. 

Στ.Μ.