Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 08:28

“Φωνάζουν” τα πεδινά χωριά της Καλαμάτας, καταστροφή το πρόγραμμα δακοκτονίας των προηγούμενων χρόνων

“Φωνάζουν” τα πεδινά χωριά της Καλαμάτας, καταστροφή το πρόγραμμα δακοκτονίας των προηγούμενων χρόνων

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2021 
Για την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς θα αποφασίσει το βράδυ, στην πρώτη του συνεδρίαση για το 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Ήδη οι Κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας έχουν στείλει τις αποφάσεις τους για τη συμμετοχή τους ή όχι στο πρόγραμμα. Όμως, μεγάλη εντύπωση προκαλούν οι αποφάσεις των πεδινών Κοινοτήτων του Δήμου, όπου υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα της δακοκτονίας που εφαρμόστηκε στις περιοχές τους είχε “καταστροφικές” και “τραγικές” συνέπειες, και ειδικότερα μιλούν για περιπτώσεις όπου χάθηκε από  το δάκο το 100% της παραγωγής ή υπογραμμίζουν ότι σε ολόκληρη την περιφέρεια των κοινοτήτων αυτών η οξύτητα του λαδιού ήταν πάνω από μία μονάδα!...

Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι έχουν πάρει πανομοιότυπη απόφαση οι εκπρόσωποι των Κοινοτήτων Ασπροπουλιάς Γιώργος Κατσιμαγκλής, Ανεμόμυλου Νικόλαος Μυλωνάς, Αριοχωρίου Παναγιώτης Σκούρας, Αλωνίων Βασίλειος Χριστόπουλος, Άριος Γρηγόριος Κωστόπουλος και Άμμου Ιωάννης Σταθόπουλος. 

Στις αποφάσεις τους υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά το εξής: “Το πρόγραμμα δακοκτονίας που εκτελέστηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε τραγικές συνέπειες για τους παραγωγούς διότι χάθηκε σε μερικές περιπτώσεις και το 100% της παραγωγής από το δάκο. 

Η ποιότητα του ελαιολάδου σε όλη την περιφέρεια της κοινότητας ήταν με οξύτητα πάνω από ένα βαθμό.

Παρακαλούμε το πρόγραμμα της δακοκτονίας 2021 να εκτελεστεί πλήρως και να μην έχουμε την καταστροφή των προηγούμενων χρόνων. 

Επίσης οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Άνθειας Ιωάννης Γκίζας, Άμφειας Νικόλαος Μαλαπάνης και Αιθαίας Ευάγγελος Σπυρόπουλος σημειώνουν μεταξύ άλλων στις αποφάσεις των συμβουλίων τους: “Να γινει έγκαιρος και σωστός ψεκασμός για να μην έχουμε την καταστροφή του ελαιοκάρπου από το δάκο των προηγούμενων χρόνων”. 

Πάντως τα χωριά του Δήμου Καλαμάτας που δεν μπαίνουν στο πρόγραμμα δακοκτονίας του 2021, τα οποία είναι ορεινά και είτε δεν καλλιεργούνται ελιές είτε ο δάκος δεν ευδοκιμεί σε αυτές τις περιοχές είναι: Νέδουσα, Αλαγονία, Λαδάς, Καρβέλι, Πηγές, Αρτεμισία, Πολιανή, Βρωμόβρυση, Άγριλος, Ελαιοχώρι, Σταματινού, Βελανιδιά. 

Στ.Μ.