Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 20:03

“Πουλάμε το λάδι πάμφθηνα και οι πολίτες το αγοράζουν πανάκριβα”

“Πουλάμε το λάδι πάμφθηνα και οι πολίτες το αγοράζουν πανάκριβα”

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  
Σε εγρήγορση καλεί τους αγρότες ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας, προαναγγέλοντας εμμέσως κινητοποιήσεις, γιατί, όπως υπογραμμίζει, η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ο Σύλλογος τονίζει ότι οι αγρότες δίνουν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους, το κράτος τους επιβαρύνει με ατέλειωτα “χαράτσια”, όταν την ίδια ώρα επιχορηγεί “με τη σέσουλα” τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας θέτει και πάλι, μεταξύ άλλων, το αίτημα για θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών για τα προϊόντα των αγροτοκτηνοτρόφων, που να διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ικανοποιητικό εισόδημα, όπως κάνει με τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητόδρομων και με τους ομίλους της ενέργειας…

Πιο συγκεκριμένα σε παρέμβασή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας σημειώνει σε παρέμβασή του: “Με τις  τιμές του ελαιολάδου στο κόστος παραγωγής και κάτω από αυτό για πέμπτη χρονιά έμποροι και βιομήχανοι με διάφορα κόλπα και τις πλάτες της κυβέρνησης αισχροκερδούν παίρνοντας το προϊόν ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής. Και ενώ εμείς πουλάμε πάμφθηνα την ίδια ώρα οι συμπολίτες μας το προμηθεύονται πανάκριβα. Λιπάσματα, φάρμακα, πετρέλαιο, εφόδια κάθε χρόνο και ακριβαίνουν. Mε την αύξηση στο αγροτικό ρεύμα, το «πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο κίνησης, το «περιβαλλοντολογικό τέλος» στο νερό άρδευσης από φέτος, τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ ΟΣΔΕ κτλ.) εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής. Την ίδια ώρα που οι αγρότες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, "πέφτουν" εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους, με ποσά που υπερβαίνουν δεκάδες εκατομμύρια το κονδύλι του προϋπολογισμού για τον αγροτικό τομέα. 

Παράλληλα εγγυημένες τιμές απολαμβάνουν επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τους δρόμους και ενεργεία. Χρηματοδοτήσεις με τη "σέσουλα" σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, καναλάρχες που και μέσα στην κρίση του κορονοϊού τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν στα ύψη.    Είναι  πρωτοφανές το χτύπημα που δέχονται η ελιά και το ελαιόλαδο  και τα άλλα αγροτικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια και το μόνο που εισπράξαμε ως βοήθεια ήταν ψυχούλα και κοροϊδία. Δεν πάει άλλο, δεν θα  μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Καλούμε  τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση και να δυναμώσουν τους  αγροτικούς συλλόγους και μέσα από αυτούς να αγωνιστούμε, γιατί ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες, τίποτα δεν μας χαρίστηκε.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ 

-Κατώτατη εγγυημένη τιμή στα προϊόντα των αγροτοκτηνοτρόφων, που θα διασφαλίζει το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

- Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε βαμβάκι, λάδι, κηπευτικά και αλλού.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα, εφόδια.

-Επαρκή και ολοκληρωμένη διαχείριση με ευθύνη του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του δάκου.

-Άμεση αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

-Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους εργάτες γης στις καλλιέργειες που η παρουσία τους είναι απαραίτητη. 

-Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.

- Θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, λειτουργία Αγροτικών Ιατρείων σε 24ωρη βάση, επάνδρωση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό».