Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 12:35

Ερώτηση Χαρίτση και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: “Στο έλεος εισπρακτικών 35.000 αγρότες λόγω οφειλών στην πρώην ΑΤΕ”

Ερώτηση Χαρίτση και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: “Στο έλεος εισπρακτικών 35.000 αγρότες λόγω οφειλών στην πρώην ΑΤΕ”

Με ποιο τρόπο σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα των δανείων 35.000 αγροτών και συνεταιρισμών, ζητά να ενημερωθεί ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή με άλλους 54 βουλευτές και τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη…

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, “οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν τις συνθήκες απόγνωσης, που λόγω της μηδενικής μέριμνας ή ρύθμισης από την κυβέρνηση, βιώνουν πάνω από 35.000 αγρότες, φυσικά πρόσωπα και αγροτικοί συνεταιρισμοί, εξαιτίας των «κόκκινων δανείων» ύψους 1,5 δισ. (που μαζί με τον εκτοκισμό αγγίζουν τα 4 δισ.), τα οποία είχαν χορηγηθεί, κυρίως, από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα.

Επιπλέον σύμφωνα και με πρόσφατες καταγγελίες του αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης αλλά και πολλών άλλων αγροτικών συλλόγων της χώρας, δικηγορικές και εισπρακτικές εταιρίες καλούν αγρότες, είτε τηλεφωνικά είτε με επιστολές, για τα χρέη που έχουν από παλιά δάνεια από την πρώην ΑΤΕ, ζητώντας άμεση εξόφληση των παλαιών οφειλών τους. Αντίστοιχα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αγροτών-οφειλετών με χρέη και σε άλλους πιστωτές με αποτέλεσμα οι διαφορετικές ρυθμίσεις του κάθε φορέα να οδηγούν τους οφειλέτες σε έναν φαύλο κύκλο δόσεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί στην απώλεια της ρύθμισης.

Τέλος οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν απαντήσεις από τους Υπουργούς:

1.Ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων ώστε να υπάρξει συνεννόηση με το εκκαθαριστή για την πορεία της εκκαθάρισης των αγροτικών δανείων και της ενημέρωσης των οφειλετών;

  1. Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα των οφειλών (αγροτών, Συνεταιρισμών),για την πραγματική ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις και ποιο θα είναι το προτεινόμενο μοντέλο εξόφλησης;”.