Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 11:04

“Φουλ” δουλειά στη ΣΥΚΙΚΗ για να φύγουν τα σύκα στο εξωτερικό

“Φουλ” δουλειά στη ΣΥΚΙΚΗ για να φύγουν τα σύκα στο εξωτερικό

Με “φουλ” ρυθμούς συνεχίζεται η μεταποίηση των σύκων στη συνεταιριστική οργάνωση των παραγωγών, τη ΣΥΚΙΚΗ, προκειμένου να φύγει το προϊόν στους πελάτες με τους οποίους έχουν κλειστεί συμφωνίες, σε 20 διαφορετικές χώρες! Τα προβλήματα είναι μεγάλα, κυρίαρχα η μειωμένη παραγωγή, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το καλοκαίρι και της γήρανσης συκεώνων, καθώς και η παγκόσμια κρίση στη μεταφορά των εμπορευμάτων και προϊόντων, η οποία έχει εκτοξεύσει το σχετικό κόστος αλλά δεν επιτρέπει και να προγραμματιστούν με ακρίβεια οι χρόνοι παράδοσης. Παρά τα προβλήματα όμως ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου και ο γενικός διευθυντής, Γιώργος Αγγελόπουλος, είναι αισιόδοξοι για την προοπτική του προϊόντος και τη βελτίωση των όρων για τους συκοπαραγωγούς...


Γιώργος Αγγελόπουλος, γενικός διευθυντής ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ

Το κόστος των μεταφορικών για εξαγωγές έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί, είπαν στην Kalamata Journal ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής (ενώ το κόστος για τις εισαγωγές έχει πολλαπλασιαστεί ακόμη περισσότερο!). Ωστόσο, πρόσθεσαν, η ΣΥΚΙΚΗ είχε σχηματίσει από την περασμένη άνοιξη την εικόνα για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν σε ό,τι αφορά την εξαγωγή του προϊόντος, προϋπολόγισε έγκαιρα και σωστά την αύξηση της σχετικής δαπάνης και έκανε συμφωνίες που της επιτρέπουν να εξαγάγει με προγραμματισμό που τηρείται. Επιπλέον η συνεταιριστική οργάνωση κατάφερε να πετύχει μια μικρή αύξηση των τιμών πώλησης του προϊόντος στο εξωτερικό, αν και, τόνισαν οι εκπρόσωποί της, ο ανταγωνισμός χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο έντονος, κυρίως από την Τουρκία, όπου η παραγωγή είναι πάρα πολύ αυξημένη και το κόστος πολύ πιο χαμηλό απ’ ότι στη χώρα μας. Παρόλα αυτά όμως, επέμειναν ο κ. Παπαγεωργίου και ο κ. Αγγελόπουλος, η ΣΥΚΙΚΗ εξακολουθεί να είναι αξιόπιστος και ποιοτικός προμηθευτής στις ξένες αγορές και πετυχαίνει κάθε χρόνο να προωθεί στο εξωτερικό το σύνολο σχεδόν της παραγωγής της. 

Το ύψος της παραγωγής φέτος είναι περίπου 1.500 τόνοι, μειωμένη κατά 50% σε σχέση με ό,τι αναμενόταν, λόγω της ζημιάς που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες. Η φετινή χρονιά είναι η 5η συνεχόμενη με μειωμένη παραγωγή σε σχέση με τις προσδοκίες και αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. 


Το φυτώριο της ΣΥΚΙΚΗΣ, στις εγκαταστάσεις της συνεταιριστικής οργάνωσης

Ο κ. Παπαγεωργίου και ο κ. Αγγελόπουλος ανέφεραν υπάρχει αισιοδοξία για την υλοποίηση προγράμματος φύτευσης νέων συκιών, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας. Η ΣΥΚΙΚΗ έχει εκπονήσει τη μελέτη για το πρόγραμμα αυτό, για το οποίο επιδιώκει πολλά χρόνια να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Φαίνεται τώρα ότι θα είναι από τα πρώτα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκυψης. Έχει ένα προϋπολογισμό 15.000.000 ευρώ, προβλέπει αντικατάσταση συκεώνων και δημιουργία νέων συκεώνων στη Μεσσηνία και τη Λακωνία και σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, που στηρίζονται σε συντηρητικούς υπολογισμούς, θα επιτευχθεί μια αύξηση της παραγωγής κατά 4.000 τόνους ή και παραπάνω. Επιπλέον η μελέτη προβλέπει ότι το κόστος θα αποσβεστεί από την πρώτη παραγωγική χρονιά των δέντρων που θα φυτευτούν, δηλαδή σε εφτά με οχτώ χρόνια μετά τη φύτευση. 

Στις εγκαταστάσεις της ΣΥΚΙΚΗΣ η μεταποίηση του προϊόντος συνεχίζεται με φουλ ρυθμούς και θα συνεχιστεί μέχρι και τον Δεκέμβρη. Μεταποίηση όμως θα γίνει ακόμη και τον Γενάρη αλλά και τον Φλεβάρη του 2022, γιατί πελάτες από το εξωτερικό θέλουν τότε να παραλάβουν σύκα. Πάντως μέχρι τώρα όλοι οι πελάτες της ΣΥΚΙΚΗΣ στο εξωτερικό έχουν πάρει την πρώτη ποσότητα του προϊόντος που έχει συμφωνηθεί και ακολουθούν τώρα οι επόμενες αποστολές.

Μεσοσταθμικά στη ΣΥΚΙΚΗ εργάζονται 55 άτομα το χρόνο, υπάρχουν όμως μέρες, στο φουλ της μεταποίησης, που μπορεί να εργάζονται και 300 άτομα.

Στ.Μ.