Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012 09:58

Επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι το λάδι της Κορωνέικης ποικιλίας είναι φάρμακο

Βασίλης Δημόπουλος, Προκόπης Μαγιάτης, Παντελής Αβαρλής, Στάθης Αναστασόπουλος και Γιώργος Στραβόλαιμος Βασίλης Δημόπουλος, Προκόπης Μαγιάτης, Παντελής Αβαρλής, Στάθης Αναστασόπουλος και Γιώργος Στραβόλαιμος

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ
Στο φαρμακείο και όχι στο σούπερ μάρκετ θα έπρεπε να πωλείται το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας. Τόσο φαρμακευτικές είναι οι ιδιότητές του. Επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκε το Σάββατο το βράδυ στην παράλληλη εκδήλωση του 4ου Συνεδρίου Υγείας, στο Δημαρχείο Μεσσήνης, απέδειξε ότι ο «υγρός χρυσός» της περιοχής μας περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες σε τέτοιο βαθμό, ώστε ένα κουτάλι λάδι να ισοδυναμεί με ένα χάπι και να είναι προτιμότερο από αυτό!

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι, εάν δεν γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη, δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια λάδια και από ποιες ακριβώς περιοχές περιέχουν αυτά τα συστατικά, ώστε να αντικαταστήσουμε τα χάπια με κουταλιές ελαιολάδου.
Η παράλληλη εκδήλωση που έγινε στη Μεσσήνη, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλλά και… πολλή γεύση, καθώς Σύλλογοι του Δήμου έφτιαξαν παραδοσιακά εδέσματα και κέρασαν τον κόσμο που γέμισε το Δημαρχείο.
Ο επίκουρος καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Κορωνέικη ποικιλία βγάζει κορυφαίας αξίας ελαιόλαδο, με πολύτιμες αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Με τη σύζυγό του, Ελένη Μέλλιου, έχουν κάνει έρευνα σε 150 δείγματα ελαιολάδου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και από περιοχές άλλων χωρών, και το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι η ποσότητα των αντιφλεγμονωδών ουσιών στο λάδι της Κορωνέικης ελιάς είναι αρκετά υψηλή, αλλά και ότι η ποσότητα των ουσιών αυτών στο λάδι του Δήμου Μεσσήνης είναι πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο. Ο κ. Μαγιάτης τόνισε ότι αυτό οφείλεται σε πολλούς και σύνθετους λόγους, όπως στις κλιματολογικές συνθήκες, στα εδαφολογικά στοιχεία, στη φροντίδα ενδεχομένως των καλλιεργητών και των ελαιοτριβέων, κ.λπ. Τόνισε ότι πρέπει να γίνει μία σε βάθος μελέτη, ώστε να εξακριβωθεί τι ακριβώς επηρεάζει την ποιότητα του ελαιολάδου, αλλά και για να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ακόμη περισσότερο και θα προβάλουν αυτό το μοναδικό χάρισμα που έχει το ελαιόλαδο της περιοχής.
Εισήγηση έκανε και ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, που παρουσίασε στοιχεία της διδακτορικής του διατριβής για το ελαιόλαδο της Μεσσήνης. Από τις έρευνες που έκανε επί σειρά ετών της πρώτης δεκαετίας του αιώνα, ο Στάθης Αναστασόπουλος διαπίστωσε ότι το βιολογικό ελαιόλαδο της Σαϊδώνας, στη Μάνη, είναι το πλουσιότερο σε πολυφαινόλες, δηλαδή σε αντιοξειδωτικές ουσίες που θωρακίζουν την καρδιά. Επίσης, από την έρευνά του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εποχή που η ελιά έχει τις περισσότερες πολυφαινόλες είναι το διάστημα από τις 15 Δεκέμβρη μέχρι τις 10 Γενάρη, δηλαδή τη συγκεκριμένη περίοδο πρέπει να γίνεται το λιομάζεμα και η έκθλιψη του ελαιοκάρπου, ώστε να είναι το λάδι πλουσιότερο σε υγειοπροστατευτικά συστατικά.
Ο επίκουρος καθηγητής στο ΤΕΙ Καλαμάτας, Βασίλης Δημόπουλος, παρουσίασε από την πλευρά του τα αποτελέσματα της ανάλυσης 27 δειγμάτων ελαιολάδου του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης. Όπως ανακοίνωσε, το λάδι του Δήμου είναι ελαφρύ και καλά ισορροπημένο. Έχει, δηλαδή, ελαφρύ φρουτώδες άρωμα, μικρή αίσθηση της πικρής γεύσης και είναι ελαφρά πικάντικο. Ειδικότερα, κάπως πιο πικρό είναι το λάδι του Τρικόρφου, της Ανδρούσας και της Μεσσήνης, ενώ πιο φρουτώδες άρωμα έχει το λάδι της Ανδρούσας, της Μεσσήνης και του Αριστομένη.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου Συνεδρίου Υγείας, Παντελής Αβαρλής, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Στραβόλαιμος.
Σταύρος Μαρτίνος