Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 17:03

Λεφτά υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει τρόπος να τα δώσουμε για τη σταφίδα!...

Λεφτά υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει τρόπος να τα δώσουμε για τη σταφίδα!...

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 
Η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει, εδώ και μήνες, τα απαραίτητα χρήματα προκειμένου να στηριχθούν οι σταφιδοπαραγωγοί, όμως δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος για να διατεθούν αυτά. Ουσιαστικά τούτο υποστήριξε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος έθεσε για μια ακόμη φορά το πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα της κατάρρευσης της τιμής της μαύρης σταφίδας, λόγω των περσινών αποθεμάτων, τα οποία δημιουργήθηκαν από την κρίση της πανδημίας. Πάντως ο υπουργός κ. Λιβανός ανακοίνωσε την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει νέα σύσκεψη για τη σταφίδα στο υπουργείο του, με τη συμμετοχή εκπροσώπων συνεταιριστών και παραγωγών…

Σε δελτίο Τύπου του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Χαρίτση, για τη συζήτηση σήμερα της επίκαιρης ερώτησής του σημειώνονται τα εξής: ““Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Την ώρα αυτή που η ελληνική σταφίδα σαπίζει στις αποθήκες παραγωγών και συνεταιρισμών απαιτούνται καθαρές κουβέντες και άμεσες λύσεις” επεσήμανε στην ομιλία του  ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, κατά την διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για την αδράνεια της κυβέρνησης να λάβει μέτρα στήριξης για τους χιλιάδες παραγωγούς Κορινθιακής Σταφίδας.

«Από την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά, παραγωγοί και συνεταιριστικές οργανώσεις, προειδοποιούσαν ότι τα σημαντικά αποθέματα σταφίδας τα οποία έμειναν αδιάθετα θα επηρέαζαν ιδιαίτερα αρνητικά την φετινή χρονιά τις τιμές παραγωγού» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνοντας ότι, «παρά όλες αυτές τις προειδοποιήσεις και τις δυσμενείς προβλέψεις, η Κυβέρνηση δεν έκανε καμία ουσιαστική προσπάθεια και παρέμβαση. Τις συνέπειες αυτής της κυβερνητικής αδράνειας πληρώνουν σήμερα οι αγρότες-παραγωγοί, υποστήριξε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «εφ’ όσον παραδίδονται στα χέρια ιδιωτών εμπόρων με δυσμενέστατους όρους διαπραγμάτευσης, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την φετινή κρίση δεν δίνουν τιμή και προκαταβολές, οδηγώντας τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους σε οικονομική κατάρρευση.»

Στην απάντησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε ως «παρεξήγηση» τις διαμαρτυρίες των παραγωγών, παραδέχτηκε όμως ότι τα συναρμόδια Υπουργεία αρνούνται την λύση απορρόφησης του προϊόντος με κρατική μέριμνα.

Ο Αλ. Χαρίτσης, τέλος, κλείνοντας  την δευτερολογία του, κάλεσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να καταθέσει άμεσα τις προτάσεις του στην σύσκεψη που όπως ανέφερε θα οργανώσει την ερχόμενη Πέμπτη με τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς, αξιοποιώντας εθνικά κονδύλια για την στήριξη των πληττόμενων παραγωγών.

«Η οποιαδήποτε περαιτέρω αδράνεια θα επιφέρει σφοδρό πλήγμα στους αγρότες παραγωγούς που έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός των άλλων και την αυξανόμενη ακρίβεια σε όλα τα γεωργικά προϊόντα και καύσιμα, οδηγώντας 20.000 παραγωγούς και τις οικογένειές τους σε απόγνωση», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης”.   

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΠΗΛΙΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

Από την πλευρά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι στην απάντησή του προς τον βουλευτή Αλέξη Χαρίτση επεσήμανε τα εξής: “Η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τους σταφιδοπαραγωγούς είναι δεδομένη και για το σκοπό αυτό έχει διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους ώστε να καλυφθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Χαρίτση.

Η κυβέρνηση πιστεύει σε αυτό το εμβληματικό προϊόν τόνισε ο κ. Λιβανός και για το λόγο αυτό παρά τις εισηγήσεις πολλών το ΥπΑΑΤ διατήρησε τη συνδεδεμένη ενίσχυση στη σταφίδα και για τη νέα προγραμματική περίοδο, είπε ο κ. Λιβανός.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, το θέμα με τη σταφίδα έχει μπερδευτεί γιατί υπάρχει το απόθεμα στην Ένωση Αιγίου. Η πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει το απόθεμα από την Παναιγιάλειο.

Οι παραγωγοί της κορινθιακής σταφίδας έχουν λάβει €10.058,297 εκατομμύρια ευρώ ως επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις έχουν λάβει ενίσχυση €3.073.343,23.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποδέχτηκε το αίτημα να υπάρξει παράταση της προθεσμίας παράδοσης για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους παραγωγούς έως τις  28.01.2022 και για τους μεταποιητές έως τις 18.02.2022.

Η ΠΕΣ συγκεκριμένα, έχει λάβει:

- €350.000 ως επιστρεπτέα προκαταβολή.

- 386.292,78 ως επιδότηση τόκων

Ενώ μέσω του ταμείου εγγυοδοσίας έχει συνάψει και δάνειο 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΥπΑΑΤ εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά του, στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς, έχει αρνητική θέση και δεν επιτρέπει την απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας. «Δυνατότητα απόσυρσης λοιπόν δεν υπάρχει. Δεν μας δίνει τη δυνατότητα η ΕΕ».

Η Επιτροπή, όπως είπε ο κ. Λιβανός,  προτείνει την αξιοποίηση του τριετούς προγράμματος για τη διανομή φρούτων, γάλακτος  και λαχανικών στα σχολεία για την απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας. Δεν μπορεί, όμως, να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα,  διότι έχουν  βγει οι προκηρύξεις για  την υλοποίηση του προγράμματος, κάποιες είναι ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για  προσυμβατικό έλεγχο, και τυχόν ανατροπή με την προσθήκη νέου προϊόντος θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα.  Άρα κι αυτό δεν είναι μια λύση που μπορούμε να υλοποιήσουμε.

«Βρισκόμαστε δίπλα στο πρόβλημα, τόνισε ο κ. Λιβανός. Απλά πρέπει να μας εμπιστευθούν και Ενώσεις της Μεσσηνίας και του Αιγίου ότι αυτό που τους λέμε ισχύει και αποδεικνύεται από τα έγγραφα».

Όπως είπε ο κ. Λιβανός την Πέμπτη(16/12) έχει καλέσει σε σύσκεψη στο Υπουργείο όλες τις Ενώσεις και Ομάδες Παραγωγών προκειμένου να διατυπώσουν προτάσεις ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την αξιοποίηση των χρημάτων που έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση για τους παραγωγούς σταφίδας”.