Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 01:41

Ο Μ. Γερονικολός ζητά ρεαλισμό και λογική αντί των «αδιέξοδων τοπικισμών» για την Ελιά Καλαμάτας

Αιχμηρή παρέμβαση, με αναφορές σε «παραγοντίσκους και χρεοκοπημένους αγροτοπατέρες» που «οδηγούν παραγωγούς και εξαγωγικές επιχειρήσεις του τόπου μας σε αδιέξοδα», έκανε ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μενέλαος Γερονικολός, αναφερόμενος στην κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Ζητά να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι θεσμικοί εκπρόσωποι ώστε  «οι πραγματικά εμπλεκόμενοι να συνδιαμορφώσουν τη θέση της Μεσσηνίας για την ελιά Καλαμάτας»...

Η παρέμβαση του Μενέλαου Γερονικολού έχει ως εξής: «Πριν από ακριβώς ένα χρόνο με ανακοίνωσή μου είχα αναφερθεί στο ζήτημα της ελιάς Καλαμάτας και είχα επισημάνει αυτό που έρχεται "τον κίνδυνο η Μεσσηνία να βρεθεί απομονωμένη και άλλοι να καθορίζουν τις τύχες του προϊόντος".

Ένα χρόνο μετά, η εκτίμησή μου έχει επιβεβαιωθεί πλήρως, καθώς η Μεσσηνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα αντιδράσεων, ενώ έχει καταστεί σαφές ότι η τύχη του προϊόντος θα αποφασιστεί, αν δεν έχει ήδη γίνει, πίσω από τις κλειστές πόρτες υπουργείων και βουλευτικών γραφείων.

Πριν από ένα χρόνο είχα αναφερθεί στην ανάγκη, προκειμένου να βρεθεί λύση και να διασφαλιστεί το μέλλον του προϊόντος "να ακουστούν πρώτα και κύρια οι αγρότες και οι επιχειρήσεις του Νομού" και είχα καλέσει τους θεσμικούς παράγοντες του τόπου μας να αφήσουν κατά μέρος τα πολιτικά και προσωπικά παιχνίδια και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ωστόσο, οι φωνές του ρεαλισμού και της λογική πνίγηκαν από τον λαϊκισμό που επικράτησε και κανείς δεν έπραξε το αυτονόητο.

Επί ένα χρόνο, αλλά κυρίως μετά τις διαρροές για την απόφαση του ΣτΕ, παρακολουθούμε παραγοντίσκους και χρεοκοπημένους αγροτοπατέρες να οδηγούν παραγωγούς και εξαγωγικές επιχειρήσεις του τόπου μας σε αδιέξοδα.

Όπως και πριν ένα χρόνο έτσι και σήμερα καλώ τους θεσμικούς παράγοντες του τόπου μας να αναλάβουν, έστω και τώρα, πρωτοβουλίες, ώστε οι πραγματικά εμπλεκόμενοι να συνδιαμορφώσουν τη θέση της Μεσσηνίας για την ελιά Καλαμάτας.

Τους καλώ να αφήσουν κατά μέρος τους λαϊκισμούς και μαζί με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, να χαράξουμε μια νέα πορεία, με σύγχρονα χαρακτηριστικά, μακριά από αγκυλώσεις και αδιέξοδους τοπικισμούς".