Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 14:14

Η ΣΥΚΙΚΗ στηρίζει τους παραγωγούς με αύξηση τιμών παρά την εκτόξευση του κόστους

Παναγιώτης Παπαγεωργίου Παναγιώτης Παπαγεωργίου

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η ΣΥΚΙΚΗ επιβεβαίωσε και φέτος ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι παραγωγοί να μην μένουν απροστάτευτοι απέναντι στις κρίσεις είναι μέσω της οργάνωσής τους σε ισχυρούς συνεταιρισμούς, ανακοινώνοντας το μεσημέρι τις νέες τιμές αγοράς σύκων, που για άλλη μια χρονιά είναι αυξημένες, παρότι το κόστος επεξεργασίας, τυποποίησης και εξαγωγής του προϊόντος έχει όχι απλά αυξηθεί αλλά πολλαπλασιαστεί! Σήμερα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΥΚΙΚΗΣ για τον καθορισμό των τιμών και ακολούθως ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ανακοίνωσε τις νέες τιμές, υπογραμμίζοντας ότι η ΣΥΚΙΚΗ είναι το σπίτι του συκοπαραγωγού, αναγγέλλοντας νέες καινοτόμες δράσεις, ενώ σημείωσε ότι, εάν συνεχιστεί ο καλός καιρός, η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλή και σε ποιότητα και σε ποσότητα…

Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της ΣΥΚΙΚΗΣ οι τιμές καθορίζονται ως εξής: 

α’ ποιότητα: από 2,30 ευρώ το κιλό σε 2,40

β’ ποιότητα: από 2,10 ευρώ το κιλό σε 2,20

γ’ ποιότητα: από 1,40 ευρώ το κιλό σε 1,45

δ’ ποιότητα: από 1,20 ευρώ το κιλό σε 1,25 

Σε ό,τι αφορά τα βιολογικά σύκα, οι τιμές διαμορφώθηκαν ως εξής: 

α’ ποιότητα: από 3,00 ευρώ το κιλό σε 3,10

β’ ποιότητα: από 2,70 ευρώ το κιλό σε 2,80

γ’ ποιότητα: από 2,30 ευρώ το κιλό σε 2,35

δ’ ποιότητα: από 2,10 ευρώ το κιλό σε 2,15

Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι η παραλαβή σύκων έχει ήδη ξεκινήσει στο εργοστάσιο της Σπερχογείας, όπως και σε απεντομωτήρια στη Λακωνία, εκφράζοντας την ικανοποίησή του διότι, όπως τόνισε, οι συκοπαραγωγοί έδειξαν την εμπιστοσύνη τους προς τη συνεταιριστική οργάνωση πριν καν αποφασιστούν οι τιμές. Παραλαβή σύκων έχει ξεκινήσει επίσης, σημείωσε, στα απεντομωτήρια της ΣΥΚΙΚΗΣ στο Μάνεσι, στην Καρποφόρα και στο Αβραμιού. Μάλιστα ο κ. Παπαγεωργίου κάλεσε τους παραγωγούς να μην καθυστερήσουν τη συγκομιδή διότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι εξαγωγές τόσο καλύτερες θα είναι οι τιμές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου υπάρχει ο μεγάλος ανταγωνισμός από το τουρκικό σύκο. 

Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ είπε επίσης ότι η αύξηση των τιμών δεν ήταν αυτονόητη, μετά την εκτόξευση του κόστους τυποποίησης και εξαγωγής. Ανέφερε χαρακτηριστικα ότι η εξαγωγή ενός κοντέινερ με σύκα στις ΗΠΑ κόστιζε περίπου 2.000 και τώρα πια κοστίζει από 13.000 μέχρι 15.000 ευρώ! Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, η ΣΥΚΙΚΗ είναι ο γερός μηχανισμός των παραγωγών που καταφέρνει κάθε χρόνο να δίνει αύξηση στις τιμές των προϊόντος, η οποία μέσα σε μια πενταετία έφτασε το 35%. Σημείωσε μάλιστα ότι αν και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα υπήρχαν τέτοιες αυξήσεις, η κατάσταση στον αγροτικό τομέα θα ήταν οπωσδήποτε διαφορετική. 


Ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου και Γιώργος Αγγελόπουλος αντίστοιχα

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των συκεώνων, ώστε να αυξηθεί και πάλι η παραγωγή, που φέτος αναμένεται να κυμανθεί στους 2.000 τόνους, μια αύξηση της τάξης του 25-30% σε σχέση με πέρσι. Το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης, όπως προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν καλύπτει τους συκοπαραγωγούς, είπε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, διότι δεν προβλέπεται κάλυψη της απώλειας εισοδήματος που θα έχουν το διάστημα από την εκρίζωση των παλιών συκιών μέχρι να γίνουν παραγωγικές οι νέες που θα φυτευτούν. Είπε λοιπόν ότι πρέπει η αναδιάρθρωση να στηριχθεί από κάποιο άλλο πρόγραμμα και πως γι’ αυτό γίνονται επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση της περιουσίας της ΣΥΚΙΚΗΣ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα έργα που γίνονται στο παλιό εργοστάσιο της οδού Κρήτης στην Καλαμάτα. Είπε ότι το επόμενο διάστημα η ΣΥΚΙΚΗ θα παρουσιάσει νέα προϊόντα που θα έχουν ως βάση το σύκο, από του χρόνου θα εφαρμοστούν τεχνικές αυτόματης ζύγισης και τυποποίησης του προϊόντος, ενώ σημείωσε ότι έχει ετοιμαστεί μελέτη από τη ΣΥΚΙΚΗ για την συλλογή των σύκων με δίχτυα, κάτι που, ανέφερε, θα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης εργατών γης αλλά και στη ταχύτερη συγκομιδή και τη διατήρηση της ποιότητας. 

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο γενικός διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗΣ, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία σχετικά με το καλλιεργητικό κόστος αλλά και τις αποδόσεις που έχει ένας οργανωμένος συκεώνας, δείχνοντας ότι πρόκειται για καλλιέργεια αποδοτική,  πάντα με την προϋπόθεση ότι είναι καλά οργανωμένη. 

Στ.Μ.