Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 12:58

Σαφή και ξεκάθαρη θέση για την προστασία της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας μετά την «ιστορική συνάντηση» της Καλαμάτας

Σαφή και ξεκάθαρη θέση για την προστασία της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας μετά την «ιστορική συνάντηση» της Καλαμάτας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ 

Για μια ακόμη φορά ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, Θανάσης Πετράκος, με γραπτή του δήλωση, καλεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση για την προστασία της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ιστορική, όπως τη χαρακτηρίζει, συνάντηση συνεταιρισμών από τη Μεσσηνία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Φθιώτιδα, την Αρκαδία και τη Λακωνία στην Καλαμάτα, με θέμα την προστασία της ελληνικής παραγωγής ελιάς Καλαμών. Ο Θανάσης Πετράκος τονίζει ότι πρωθυπουργός και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντί να στηρίξουν τα συμφέροντα των παραγωγών και το προϊόν στηρίζουν τους μεγαλοεισαγωγείς και μεγαλοτυποποιητές. Ζητά να προσφύγει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά της υπουργικής απόφασης για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με τους φορείς, καθώς επίσης να πληρώσει η Περιφέρεια τη μελέτη για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα στη νότια Πελοπόννησο…

Η γραπτή δήλωση του Θανάση Πετράκου έχει ως εξής: «Η συνάντηση την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα συνεταιρισμών από την Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα οι οποίοι εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν των παραγωγών «ελιάς Καλαμάτας» μπορεί χωρίς υπερβολή να χαρακτηριστεί ιστορική.

Η συνάντηση αυτή και η πρώτη απόφαση των εκπροσώπων των παραγωγών «ελιάς Καλαμάτας» εκθέτει ανεπανόρθωτα τους κυρίους Γεωργαντά και Μητσοτάκη, οι οποίοι έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την απόφαση του ΣτΕ για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις μεγαλοεισαγωγέων και μεγαλοτυποποιητών βρώσιμων ελιών και προχώρησαν στη γνωστή υπουργική απόφαση Γεωργαντά, με την οποία ουσιαστικά καταργείται το ΠΟΠ «ελιά Καλαμάτας» προς όφελος των εισαγωγέων ελιών από Τουρκία, Τυνησία, Αίγυπτο κ.λπ. Επίσης, εκθέτει και όλους όσους υποστήριξαν ή δεν πήραν θέση για την απαράδεκτη απόφαση Γεωργαντά και πρώτα απ’ όλα τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα ο οποίος για να υποστηρίξει την απόφαση Μητσοτάκη εκτέθηκε ανεπανόρθωτα.

Οφείλει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου να πάρει θέση άμεσα υπέρ των Ελλήνων παραγωγών ελιάς Καλαμάτας, να σεβαστεί τον ίδιο του τον εαυτό μένοντας συνεπής στις παλαιότερες θέσεις του, να αφήσει την τεχνητή καθυστέρηση και να συζητηθεί επιτέλους το θέμα στο ΠεΣυΠ με σκοπό να ληφθεί απόφαση: α) να καταδικαστεί η απόφαση Γεωργαντά και να ζητηθεί η άμεση ανάκλησή της, β) να προσφύγει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ΣτΕ μαζί με τους φορείς και γ) να πληρώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου τη μελέτη επέκτασης του ΠΟΠ στη Νότια Πελοπόννησο σεβόμενος την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επίσης, οφείλουν και όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά την ιστορική συνάντηση η οποία επιβεβαίωσε ότι υπάρχει διαφορετικός τρόπος για την προστασία της ελληνικής παραγωγής απ’ αυτόν που ισχυρίζεται ο κ. Γεωργαντάς και παλαιότερα ο κ. Αποστόλου, να πάρουν καθαρή θέση για την προστασία του ΠΟΠ «ελιά Καλαμάτας» χωρίς ναι μεν αλλά…

Τέλος, η ιστορική αυτή συνάντηση και οι αποφάσεις της πρέπει να προβληματίσουν και όσους καλοπροαίρετα θεωρούσαν ως αναγκαίο κακό αποφάσεις του στυλ Γεωργαντά και Αποστόλου.

Εμείς θα επιμείνουμε για μια ακόμη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να πάρει σαφή και καθαρή θέση προστασίας του ΠΟΠ «ελιά Καλαμάτας» και θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την προστασία του συνόλου της ελληνικής παραγωγής».