Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 16:51

Ο πρόεδρος του «Νηλέα» στον αντιπεριφερειάρχη για έλλειψη εργατών γης, φιλοξενία εργατών, προοπτικές αγροτικού τομέα

Στάθης Αναστασόπουλος, Γιώργος Κόκκινος Στάθης Αναστασόπουλος, Γιώργος Κόκκινος

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και τις προτάσεις του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «Νηλέας» παρουσίασε στον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Στάθη Αναστασόπουλο, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιώργος Κόκκινος. Τα κύρια προβλήματα, όπως τα περιγράφει το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, είναι η έλλειψη εργατών γης, η φιλοξενία των εργατών και ο σχεδιασμός για τη προοπτική του αγροτικού τομέα…

Το σχετικό δελτίο Τύπου του αντιπεριφερειάρχη Στ. Αναστασόπουλου έχει ως εξής: «Με τον πρόεδρο του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «ΝΗΛΕΑΣ», Γεώργιο Κόκκινο, συναντήθηκε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος και συζήτησαν θέματα που απασχολούν τον συνεταιρισμό.

Ειδικότερα συζητήθηκαν τα θέματα της έλλειψης εργατών γης, την φιλοξενία των εργατών γης καθώς και την προοπτική του πρωτογενούς τομέα.

Για τους εργάτες γης έγινε ενημέρωση από τον αντιπεριφερειάρχη για την πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την οποία παρατάθηκε η ημερομηνία μετάκλησης εργατών για απασχόληση στον αγροτικό τομέα, έως 31 Μαρτίου 2023, η οποία έληγε 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι υπόλοιπες διαδικασίες παραμένουν ως ίσχυαν, δηλαδή η μετάκληση μπορεί να αιτηθεί από τους εργοδότες για χρονικό διάστημα τριών μηνών με δυνατότητα παράτασης τρείς μήνες ακόμη. Η ίδια διαδικασία καλύπτει και τους παρατύπως διαμένοντες εργάτες τρίτων χωρών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://portal.immigration.gov.gr/aitiseis-metaklisis-ergodoton,  μπορούν να καταθέσουν τα αιτήματά τους.

Για το θέμα της φιλοξενίας εργατών καταρχήν ο αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη τον πρόεδρο του συνεταιρισμού για την πρωτοβουλία του να προτείνει στον Υπουργό την δημιουργία χώρων φιλοξενίας εργατών γης, κάτι που υποστήριξε από την αρχή και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρόσφατα για το θέμα αυτό εξήγγειλε ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & τροφίμων κ. Γεωργαντάς, ότι μέσω της επικείμενης πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης θα προβλεφθεί σχετική επιδότηση για την δημιουργία οικίσκων στέγασης εργατών γης.

Θα ακολουθήσει συνεργασία μας για την πορεία του θέματος, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι μία ασφαλής και αξιοπρεπής διαβίωση των εργατών.

Τέλος συζητήθηκε η προοπτική του πρωτογενούς τομέα λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως η κλιματική αλλαγή, το καλλιεργητικό κόστος καθώς και η έλλειψη εργατών. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού τόνισε την αναγκαιότητα τροποποίησης του υφιστάμενου μοντέλου καλλιέργειας με προσανατολισμό σε ένα πολυσυλλεκτικό μοντέλο, που διασφαλίζει ισόρροπη απασχόληση κατά την διάρκεια του έτους, με παράλληλη ενίσχυση του διατροφικού τομέα στην κατεύθυνση της επάρκειας προϊόντων. Σχετικά με αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεί θετική κατεύθυνση η θέση του προέδρου, αναφέροντας ότι με κατάλληλες πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα, μέσω διαβούλευσης των εμπλεκομένων φορέων, μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα κοινό μοντέλο ανάπτυξης του γεωργικού τομέα, προσαρμοσμένο στις σημερινές και μελλοντικές συνθήκες».