Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 18:01

Φθίνει συνεχώς η συκοκαλλιέργεια παρότι αφήνει πολύ καλό εισόδημα

Παναγιώτης Παπαγεωργίου και Παναγιώτης Αλευράς, σήμερα το μεσημέρι Παναγιώτης Παπαγεωργίου και Παναγιώτης Αλευράς, σήμερα το μεσημέρι

ΗΜΕΡΙΔΑ Π.Ε ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΣΥΚΙΚΗΣ
Η συκιά αφήνει καλό εισόδημα, είναι δέντρο που αντέχει, δεν χρειάζεται υπερβολική περιποίηση, εντούτοις η καλλιέργεια αυτή φθίνει στην περιοχή μας και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς! Τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει ώστε να διατηρηθεί αλλά και να…

…αναπτυχθεί αυτή η παραδοσιακή καλλιέργεια, που στηρίζει και την εθνική οικονομία, θα παρουσιαστεί αύριο το απόγευμα σε ημερίδα για την προοπτική της συκιάς, η οποία θα γίνει στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», στις 05:30 το απόγευμα.
Το πρόγραμμα της ημερίδας παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου –κάνοντας και μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις- ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς και ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, που πάντως εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα αλλάξει η κατάσταση, θα φυτευτούν νέοι συκεώνες και η καλλιέργεια αυτή θα γνωρίσει νέες επιτυχίες στην περιοχή μας αλλά και γενικά στη Νότια Πελοπόννησο.
Ο Παναγιώτης Αλευράς σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο γεωργικός τομέας έχει μπει σε φάση μεγάλων και ριζικών αλλαγών, κατά συνέπεια οι ενημερωτικές εκδηλώσεις, σαν αυτή που έχουν διοργανώσει η Περιφερειακή Ενότητα με τη  ΣΥΚΙΚΗ, έχουν μεγάλη σημασία για την ενημέρωση των παραγωγών, ιδίως σε ζητήματα τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας. Για το σύκο τόνισε ότι πάρα τη φθίνουσα πορεία στον όγκο παραγωγής το προϊόν αυτό έχει μεγάλες προοπτικές, διότι και ποιοτικό είναι σε σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές περιοχές και ικανοποιητικό εισόδημα αφήνει. Κάλεσε λοιπόν τους συκοπαραγωγούς και κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει την αυριανή ημερίδα διαβεβαιώνοντας ότι θα ακούσουν σημαντικά πράγματα που οπωσδήποτε θα τους βοηθήσουν.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι ότι αφενός οι συκιές δεν ζουν πολλά χρόνια, έχουν γεράσει δηλαδή τα  δέντρα και αφετέρου έχουν γεράσει και οι ίδιοι οι παραγωγοί. Είπε λοιπόν ότι είναι επιβεβλημένο να φυτευτούν νέα δέντρα αλλά και να μπουν νέοι άνθρωποι στην παραγωγή. Για το σκοπό αυτό σημείωσε ότι η ΣΥΚΙΚΗ δίνει δωρεάν δέντρα για φύτευση, σε όσους ενδιαφέρονται να φτιάξουν συκεώνα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα εγγραφούν ως μέλη στη συνεταιριστική οργάνωση.
Αναφέρθηκε σε λάθη που έγιναν παρελθόν, το 1997, όταν επιδοτήθηκε η αναδιάρθρωση των συκεώνων αλλά φυτεύτηκαν δέντρα σε ρέματα και σε κορφοβούνια, σε ακατάλληλες δηλαδή τοποθεσίες…!
Είπε ότι η συκιά αφήνει πολύ υψηλότερο εισόδημα στους παραγωγούς απ’ ότι η ελιά, τόνισε όμως ότι οι νέοι που σκέπτονται να ασχοληθούν πρέπει να έχουν  υπόψη τους ότι πρόκειται για δύσκολη δουλειά, που δεν έχει καμία σχέση με τις δουλειές γραφείου.
Επίσης ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι η ΣΥΚΙΚΗ επί πολλές δεκαετίες εξάγει σύκα στην Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρώπη και σε δεκάδες χώρες, ενισχύοντας και την εθνική οικονομία. Τόνισε όμως ότι τελευταία έχει μειωθεί τόσο η παραγωγή ώστε δεν υπάρχουν σύκα για τους πελάτες, οι οποίοι χάνονται και ξεκινούν συνεργασίες με ανταγωνιστές. Τόνισε λοιπόν ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι νέες φυτεύσεις ώστε να αυξηθεί και πάλι η παραγωγή, γιατί όταν ένας πελάτης χαθεί μετά πάρα πολύ δύσκολα θα επιστρέψει.
Στ.Μ.