Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 09:29

Άλλη μια χρονιά ο ΓΟΕΒ Παμίσου δυσκολεύεται να δώσει νερό λόγω οφειλών αγροτών

Άλλη μια χρονιά ο ΓΟΕΒ Παμίσου δυσκολεύεται να δώσει νερό λόγω οφειλών αγροτών

ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΙΟΛΙ…
Το αιώνιο πρόβλημα, η οικονομική ασυνέπεια μεγάλης μερίδας αγροτών απέναντι στον ΓΟΕΒ Παμίσου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί και ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους αγρότες, αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης που κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες γίνεται στο Διοικητήριο…

Ο διευθυντής του ΓΟΕΒ, Δημήτρης Νάστος, ξεκαθάρισε ότι εάν δεν καταβληθούν οι οφειλές το αρδευτικό σύστημα θα είναι αδύνατο να τεθεί σε λειτουργία.
Όπως σημείωσε, μόνο οι περσινές οφειλές από αρδευτικά τέλη ανέρχονται στα 30.155 ευρώ. Τα περισσότερα οφείλουν αγρότες από τη Βαλύρα, 13.160 ευρώ, το Πλατύ, 5.400 ευρώ και τη Σκάλα 4.560 ευρώ. Οι οφειλές της τελευταίας πενταετία από αρδευτικά και πάγια τέλη ανέρχονται σε 102.350 ευρώ. Σημειώνεται ότι το αρδευτικό τέλος ανέρχεται σε 6,5 ευρώ ανά στρέμμα το χρόνο.
Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά, που είχε προσκαλέσει εκπροσώπους των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, γεωργικές εκτάσεις των οποίων αρδεύονται από το ΓΟΕΒ Παμίσου. Μεταξύ άλλων στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οι πρόεδροι του Αγίου Φλώρου Αναστασία Μπελόγιαννη-Θεοδωρακοπούλου, των Αρφαρών Κωνταντίνος Φέστας, του Πλατύ Γιώργος Τζαβάρας, της Βαλύρας Κώστας Γεωργακόπουλος.
Ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι πέρσι δεν επιτεύχθηκαν αξιόλογα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για την καταβολή των οφειλών των παραγωγών. Απεύθυνε στους προέδρους των κοινοτήτων προτροπή να παρακινήσουν όσο μπορούν τους αγρότες ώστε να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις για να μπορέσουν να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο αρδευτικό σύστημα και να υπάρξει παραγωγή προϊόντων.
Από την πλευρά τους όμως οι πρόεδροι δεν άφησαν και πολλά περιθώρια  αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι αφενός μερίδα παραγωγών είναι αρνητικοί απέναντι στον ΓΟΕΒ, δεδομένου ότι τον θεωρούν  αναξιόπιστο και αφετέρου δεν έχουν και οι ίδιοι τη δυνατότητα να ασχοληθούν με αυτό το θέμα γιατί απαιτεί πολύ χρόνο. Προτάθηκε μάλιστα από την  πρόεδρο του Αγίου Φλώρου να κλειδωθούν από τον  ΓΟΕΒ οι βάνες και να ανοίγουν μόνο εφόσον πληρώσουν τις οφειλές τους.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αλευράς τόνισε ότι αυτό πρέπει να είναι το ύστατο μέτρο και επέμεινε στην ανάγκη δραστηριοποίησης των προέδρων για την ενημέρωση των αγροτών ώστε να πεισθούν να πληρώσουν.
Στ.Μ.