Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 17:48

Λιγοστεύουν συνέχεια τα σύκα και η ΣΥΚΙΚΗ ανοίγεται σε άλλα προϊόντα - Υπερσύγχρονο μηχάνημα αυτόματης τυποποίησης

Λιγοστεύουν συνέχεια τα σύκα και η ΣΥΚΙΚΗ ανοίγεται σε άλλα προϊόντα -  Υπερσύγχρονο μηχάνημα αυτόματης τυποποίησης

Ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία του υπερσύγχρονο μηχάνημα, το πρώτο στην Ελλάδα, το οποίο απέκτησε η ΣΥΚΙΚΗ για την αυτόματη ζύγιση και τυποποίηση ξερών σύκων αλλά και άλλων προϊόντων, στα οποία ο Συνεταιρισμός ετοιμάζεται να ανοιχτεί επειδή η ποσότητα των σύκων όλο και μειώνεται, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της γήρανσης των συκεώνων. Φέτος σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών. Η παραγωγή των σύκων έφτασε σκάρτους τους 700 τόνους. Πέρσι ήταν σχεδόν διπλάσια. Και δεν είναι μόνο το νέο μηχάνημα που δείχνει ότι η ΣΥΚΙΚΗ προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Έχει σε εξέλιξη την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους 1.400.000 ευρώ περίπου, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, πιέζει με τις δημόσιες δηλώσεις του για να γίνουν οι υποδομές που έχει ανάγκη ο αγροτικός τομέας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την άρδευση. Είπε και σήμερα ότι επί 50 χρόνια δεν έχει γίνει κανένα σημαντικό έργο υποδομής στη Μεσσηνία, πέραν του Φιλιατρινού φράγματος, που όμως ούτε αυτό λειτουργεί…

 

Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ και ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού, Παναγιώτης Παπαγεωργίου και Γιώργος Αγγελόπουλος αντίστοιχα, παρουσίασαν σήμερα στους δημοσιογράφους το καινούργιο μηχάνημα αυτόματης ζύγισης και τυποποίησης. Ο πρόεδρος τόνισε ότι ήταν στο σχεδιασμό της ΣΥΚΙΚΗΣ η απόκτηση του μηχανήματος αυτού, η οποία όμως επισπεύστηκε προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικών χεριών. 


Παναγιώτης Παπαγωργίου και Γιώργος Αγγελόπουλος, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗΣ αντίστοιχα, ελέγχουν ένα σύκο

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου ότι εάν η παραγωγή ήταν μεγαλύτερη, όπως ήταν η περσινή για παράδειγμα, τότε η ΣΥΚΙΚΗ δεν θα προλάβαινε να τυποποιήσει το προϊόν λόγω της έλλειψης εργατών και εργατριών. 

Το υπερσύγχρονο μηχάνημα, συνέχισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, έρχεται να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα αλλά “και να μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην τυποποίηση και άλλων προϊόντων. Σε λίγο χρονικό διάστημα θα βάλουμε για τυποποίηση και άλλα προϊόντα. Δεν θα πω ακόμα ποια. Θα δείτε σύντομα. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε δουλειά στη ΣΥΚΙΚΗ, να έχουμε θέσεις εργασίας και να δουλεύουμε όλο το χρόνο”. 

Αυτό το μηχάνημα, είπε επίσης ο κ. Παπαγεωργίου, μπορεί να αντικαταστήσει μια βάρδια 70 ατόμων, που σημαίνει ότι εάν χρειάζεται η ΣΥΚΙΚΗ να δουλεύει τρεις βάρδιες την ημέρα, αντικαθιστά 210 εργάτες. 

Το κόστος απόκτησης του μηχανήματος, ύψους 300.000 ευρώ περίπου, θα καλυφθεί από πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο η ΣΥΚΙΚΗ έχει εντάξει επίσης έργο φωτοβολταϊκού σταθμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει ολοκληρωθεί στην ταράτσα του εργοστασίου του Συνεταιρισμού. Ακόμη θα γίνουν διαρρυθμίσεις στους χώρους του εργοστασίου, στους χώρους των γραφείων, θα αγοραστεί ένα καινούργιο φορτηγό αυτοκίνητο, καθώς και άλλος απαραίτητος εξοπλισμός. 

Ο κ. Παπαγεωργίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι ο λόγος που η ΣΥΚΙΚΗ έχει καταφέρει να είναι από τις ελάχιστες συνεταιριστικές οργανώσεις στη χώρα που όχι μόνο δεν διαλύθηκαν αλλά καταφέρνουν και στηρίζουν τους παραγωγούς, είναι επειδή ανοίχτηκε στις αγορές και δεν περίμενε να επιβιώσει από τη στήριξη του κράτους. Επίσης τόνισε ότι η ΣΥΚΙΚΗ επένδυσε και αξιοποίησε την περιουσία της, αναγγέλοντας και την ανέγερση τετραόροφου κτιρίου, τα επόμενα χρόνια, στο ακίνητό της στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Κρήτης, Φιλελλήνων, Ηροδότου, Κανάρη.  


Στο βάθος ζύγιση και τυποποίηση σύκων με τον παραδοσιακό τρόπο 

Πάντως ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Είπε ότι πρέπει να συγκρατηθούν τα νερά για να ποτίζονται τα κτήματα, διαφορετικά η περιοχή θα ερημοποιηθεί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος ότι ο επόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, “θα δώσει σημασία στον πρωτογενή τομέα και θα κοιτάξει τις υποδομές. Θα κοιτάξει να προλάβουμε το πιο αναγκαίο, που είναι το πότισμα”. 

Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στα νέα προϊόντα της ΣΥΚΙΚΗΣ, τη μπάρα με βάση το σύκο, τονίζοντας ότι πάει πολύ καλά και ανακοινώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα βγουν και δύο νέες γεύσεις μπάρας με σύκο. Επίσης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει η ΣΥΚΙΚΗ και νέες συσκευασίες σύκων. 

Στ.Μ.