Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 19:56

«Χωρίς μεσάζοντες και η αγορά ελαιολάδου μέσω διαδικτύου»

«Χωρίς μεσάζοντες και η αγορά ελαιολάδου μέσω διαδικτύου»

ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 
«Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αγοράς ελαιόλαδου απευθείας από τους παραγωγούς, με στόχο να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες και να φτάσει το προϊόν στα νοικοκυριά σε πολύ χαμηλές τιμές», υπογραμμίζει σε ρεπορτάζ της η ηλεκτρονική εφημερίδα «in.gr». Αυτά συμβαίνουν στην Πιερία, μέσω της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης, που τις προηγούμενες ημέρες συντόνισε την αγορά πατάτας σε χαμηλή τιμή, πάλι χωρίς να παρεμβάλλονται οι μεσάζοντες.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι καταναλωτές που επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, το αγροτικό προϊόν που ενδιαφέρονται περισσότερο να προμηθευτούν είναι το ελαιόλαδο.

Αυτό δείχνει την αναγνώριση της αξίας του ελαιολάδου σε μια μη ελαιοπαραγωγική περιοχή, αλλά και τη δυσκολία του καταναλωτή να το προμηθευτεί, λόγω της υψηλής τιμής στην οποία προσφέρεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ειδικότερα, στη λίστα των προτιμήσεων των πολιτών για την προμήθεια αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, πρώτο βρίσκεται το ελαιόλαδο με 54,8% και ακολουθούν τα εξής: Αλεύρι (10,7%), μακαρόνια (8,5%), φασόλια (7,9%), ρύζι (7,4%), πατάτες (3,8%), κρεμμύδια (3,1%), φακές (2,3%) και ρεβίθια (1,5%).
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το προσεχές Σάββατο, οπότε και θα παραδοθούν άλλοι 75 τόνοι πατάτας σε 1.100 οικογένειες της Κατερίνης και πολίτες γειτονικών νομών.
Αντίστοιχη δράση οργανώνεται και στη Βέροια, όπου τα μέλη της «Οικολογικής Ομάδας Βέροιας» θα διαθέσουν πατάτες με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή από τον παραγωγό κατευθείαν στον καταναλωτή. Αθήνα, Βόλος, Λάρισα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται, επίσης, πολύ κοντά στο να οργανώσουν παρόμοιες δράσεις.
Πάντως, σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Θάρρος», ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Βασίλης Κοζομπόλης, δηλώνει ότι, ναι μεν το ψάχνει αν μπορεί να γίνει διακίνηση του ελαιολάδου χωρίς μεσάζοντες, τονίζει ωστόσο ότι είναι πολλές οι δυσκολίες και τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν γίνει μια τέτοια ενδεχόμενη προσπάθεια.