Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 02:12

Στην Αμερική το πρώτο φορτίο σύκων από τη ΣΥΚΙΚΗ

Στην Αμερική το πρώτο φορτίο σύκων από τη ΣΥΚΙΚΗ

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Αύριο, Σάββατο, φεύγουν για την Αμερική, από τη ΣΥΚΙΚΗ, οι πρώτοι 60 τόνοι ξηρών σύκων. Ήδη η ΣΥΚΙΚΗ έχει απεντομώσει περίπου 1.000 τόνους σύκων, ενώ το σύνολο της παραγωγής θα αγγίξει φέτος τους 2.500 τόνους, είναι δηλαδή περιορισμένη…

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, επισκέφθηκε χθες απεντομωτήρια της ΣΥΚΙΚΗΣ στην Καρποφόρα, τον Αριστομένη, το Νεοχώρι, το Μάνεσι, ενώ ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις εγκαταστάσεις της ΣΥΚΙΚΗΣ, κοντά στο Ασπρόχωμα. Τον συνόδευσαν γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Στις συζητήσεις που είχε με τους συκοπαραγωγούς ο κ. Αλευράς υπογράμμισε την αναγκαιότητα ανανέωσης και επέκτασης των συκεώνων, διαφορετικά η παραγωγή συνεχώς θα συρρικνώνεται, δεδομένου ότι τα δέντρα έχουν γεράσει.
Ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι προωθείται η μελέτη για να κατασκευαστεί φράγμα στην Ελληνοεκκλησιά, ώστε να ποτίζονται οι συκεώνες, καθώς η άρδευση της καλλιέργειας συμβάλλει και στην βελτίωση του όγκου παραγωγής και της ποιότητας.
Επίσης σημείωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα σε συνεργασία με το ΤΕΙ Καλαμάτας προωθεί πρόγραμμα ταυτοποίησης της ποικιλίας Καλαμών.
Στις εγκαταστάσεις της ΣΥΚΙΚΗΣ ο Παναγιώτης Αλευράς είχε συνεργασία με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Παναγιώτη Παπαγεωργίου και όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «επισημάνθηκε ότι η άριστη συνεργασία που υπάρχει, απέδωσε ήδη καρπούς, μετά και την επιτυχημένη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, ενώ 7.000 νέα δενδρύλλια συκιάς φυτεύτηκαν φέτος. Στόχος είναι του χρόνου να διπλασιασθούν.
Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, κοινή διαπίστωση είναι ότι η ποιότητα είναι άριστη, η δε παραγόμενη ποσότητα θα αγγίξει τους 2.500 τόνους, παρά τη μειωμένη απόδοση σε ορισμένες περιοχές κατά 30%. Μέχρι σήμερα η ΣΥΚΙΚΗ έχει απεντομώσει 1.000 τόνους, εκ των οποίων το 50% είναι Α΄ ποιότητας. Ήδη το Σάββατο εξάγονται 60 τόνοι σύκα για Η.Π.Α. και θα ακολουθήσουν Καναδάς, Αυστραλία, Πολωνία, Γερμανία, Αυστρία κ.λπ.».