Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 20:08

Μεγάλο "κούρεμα" στην τιμή παραγωγού από τη ΣΚΟΣ

Μεγάλο "κούρεμα" στην τιμή παραγωγού από τη ΣΚΟΣ

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ
Μειωμένη κατά 20 λεπτά σε σχέση με πέρυσι είναι η τιμή αγοράς από τον παραγωγό της κορινθιακής σταφίδας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΣΚΟΣ. Συγκεκριμένα, θα αγοράζει 1,25 ευρώ το κιλό τη μακιναρισμένη, όταν πέρυσι είχε δώσει 1,45...

Μιλώντας το μεσημέρι στην ηλεκτρονική εφημερίδα agrotypos, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας Γεράσιμος Καλλιμώρος, χαρακτήρισε την τιμή, που φέτος ανακοινώθηκε σχεδόν ένα μήνα αργότερα απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, μη ικανοποιητική για τους παραγωγούς. Πρόσθεσε ωστόσο ότι όταν ολοκληρωθεί η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση και αν υπάρχει το περιθώριο η τιμή ίσως και να βελτιωθεί.
«Από τις εισηγήσεις που έγιναν στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΣΚΟΣ προέκυψε ότι δεν μπορεί να σταθεί υψηλότερη τιμή από το 1,25 ευρώ το κιλό για την κορινθιακή σταφίδα με βάση τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα δεν είναι πολλά. Πέρσι όταν ανακοινώσαμε τιμή είχαμε σε συμβόλαια το 30% της ποσότητας, την οποία είχαμε συγκεντρώσει. Αυτό μας έδινε μια ευχέρεια να δώσουμε καλύτερη τιμή. Φέτος αυτή η ευχέρεια δεν υπήρχε» παρατήρησε ο κ. Καλλιμώρος και κατέληξε: «Ελπίζουμε βέβαια ότι στο μέλλον τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο. Συγκεκριμένα και στο δελτίο Τύπου αναφέρουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της παραλαβής 30/11/2013 το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκληθεί προκειμένου αφού εκτιμήσει τα δεδομένα της αγοράς να αποφασίσει ανάλογα. Αυτό θα γίνει αν υπάρχει περιθώριο για άνοδο».
Η ανακοίνωση της ΣΚΟΣ για την τιμή έχει ως εξής:
«Η ΣΚΟΣ ΑΣΕ συνεχίζει για έκτη συνεχόμενη χρονιά τη στήριξη της τιμής της Κορινθιακής Σταφίδας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στη συνεδρίασή του στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:
Η ΣΚΟΣ ΑΣΕ και οι Συνεταιριστικές εταιρείες και Ενώσεις που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό συμβούλιο θα αγοράζουν Κορινθιακή σταφίδα εσοδείας 2013 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2013.
Καθορίζει ελάχιστη τιμή 1,25 ευρώ/κιλό αποξηραμένου προϊόντος ποιότητας “Ήλιος”.
Μετά την ολοκλήρωση της παραλαβής 30/11/2013 το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκληθεί προκειμένου αφού εκτιμήσει τα δεδομένα της αγοράς να αποφασίσει ανάλογα».