Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 22:13

Μειώνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις στη Μεσσηνία χάριν της σύγκλισης…

Αντώνης Παρασκευόπουλος, Γιάννης Κυριακόπουλος, Παναγιώτης Αλευράς Αντώνης Παρασκευόπουλος, Γιάννης Κυριακόπουλος, Παναγιώτης Αλευράς

ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ
Ψαλίδι στο ύψος των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι μεσσήνιοι παραγωγοί, το οποίο μπορεί να φτάσει και το 20%, ανάλογα με το σενάριο περιφερειοποίησης που θα εφαρμόσει η χώρα, φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Χάριν των εκλογών του Μάη όμως, η κυβέρνηση δεν ανοίγει τη διαβούλευση, μπας και… ξυπνήσουν οι αγρότες και αρχίσουν νέες αντιδράσεις…

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το απόγευμα η ημερίδα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις συνέπειές της για τη Μεσσηνία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Μεσσηνία έχει την υψηλότερη μοναδιαία αξία δικαιωμάτων μεταξύ των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και χάριν της σύγκλησης που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ θα υποστεί και τη μεγαλύτερη μείωση της μέσης αξίας δικαιωμάτων.
Ειδικότερα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, σημείωσε ότι οπωσδήποτε θα υποστούν μειώσεις οι επιδοτήσεις των περισσότερων παραγωγών του Νομού, από την άλλη όμως θα ωφεληθούν παραγωγοί προϊόντων όπως η πατάτα, οι θερμοκηπιακές και οι δενδρώδεις καλλιέργειες κ.λπ, τα οποία αποκτούν δικαιώματα με τη νέα ΚΑΠ.
Το ύψος της μείωσης του συνολικού ποσού που μπαίνει στο Νομό από τις επιδοτήσεις θα καθοριστεί πάντως από το σενάριο της περιφερειοποίησης που θα εφαρμόσει η χώρα.
Η περιφερειοποίηση πρέπει να έχει αποφασιστεί μέχρι την 1η Αυγούστου και όλες οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν καν ανοίξει τη διαβούλευση για το συγκεκριμένο ζήτημα, προφανώς για να μην δυσαρεστηθούν, εν όψει εκλογών, οι παραγωγοί όταν συνειδητοποιήσουν τη νέα πραγματικότητα.
Πάντως τέσσερα φαίνεται ότι είναι τα επικρατέστερα σενάρια περιφερειοποίησης, τα δύο βασίζονται σε διοικητικό μοντέλο και τα άλλα δύο σε αγρονομικό. Το πρώτο σενάριο είναι όλη η χώρα να αποτελέσει μια περιφέρεια, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να χάσει η Μεσσηνία το 20% του συνολικού ποσού των επιδοτήσεων που έπαιρνε μέχρι τώρα. Το δεύτερο σενάριο είναι να χωριστεί η χώρα σε 13 περιφέρειες, στα όρια των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων. Σε αυτή την περίπτωση η Μεσσηνία θα χάσει το 18% των επιδοτήσεων. Το τρίτο σενάριο είναι να δημιουργηθούν δύο περιφέρειες, μία για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και μία για τους βοσκοτόπους, κάτι που για τη Μεσσηνία θα σημαίνει απώλεια του 12% των επιδοτήσεων. Το τελευταίο σενάριο είναι να δημιουργηθούν τέσσερις περιφέρειες, μία για τις πεδινές καλλιεργούμενες εκτάσεις, μία για τις ορεινές καλλιεργούμενες εκτάσεις, μία για τα πεδινά βοσκοτόπια και μία για τα ορεινά βοσκοτόπια. Αυτό είναι το λιγότερο επώδυνο σενάριο για τη Μεσσηνία, γιατί θα χάσει περίπου το 11% των επιδοτήσεων.
Η ημερίδα ξεκίνησε με εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά, που από την πλευρά του υπολόγισε ότι η Μεσσηνία στο χειρότερο σενάριο θα χάσει το 16% των επιδοτήσεων και στο καλύτερο το 5,6% των επιδοτήσεων.
Εκτός από τον Γιάννη Κυριακόπουλο εισήγηση για τη νέα ΚΑΠ και τις ρυθμίσεις της έκανε ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με θέματα για τους νέους γεωργούς.
Στ.Μ.