Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 16:34

Όχι στο ξεπούλημα του Συνεταιρισμού σε ιδιώτες λέει ο Θ. Πετράκος

Όχι στο ξεπούλημα του Συνεταιρισμού σε ιδιώτες λέει ο Θ. Πετράκος

ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Η διοίκηση της Ένωσης Μεσσηνίας δεν έχει κανένα ηθικό, πολιτικό και νομικό δικαίωμα να πουλήσει σε ιδιώτες το Συνεταιρισμό, υποστηρίζει σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος. Επιπλέον εκφράζει απορία για το ρόλο του πρώην γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Κανελλόπουλου…

ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Η διοίκηση της Ένωσης Μεσσηνίας δεν έχει κανένα ηθικό, πολιτικό και νομικό δικαίωμα να πουλήσει σε ιδιώτες το Συνεταιρισμό, υποστηρίζει σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος. Επιπλέον εκφράζει απορία για το ρόλο του πρώην γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Κανελλόπουλου…

Ο Θανάσης Πετράκος στη δήλωσή του σημειώνει: «Οι πολιτικές που ασκήθηκαν, δεκαετίες τώρα, στο χώρο των συνεταιρισμών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και η κυριαρχία των εκπροσώπων των κομμάτων αυτών στους συνεταιρισμούς και στις ενώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα τον πρακτικό αφανισμό της συντριπτικής τους πλειοψηφίας και κυρίως την απαξίωσή τους, στη συνείδηση του αγροτικού, και όχι μόνο, κόσμου. Το κερασάκι βέβαια στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, ήταν το ξεπούλημα της ΑΤΕ και η προώθηση και ψήφιση του Νόμου 4015 το 2011, από την τότε ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η οποία ουσιαστικά φρόντισε να ανοίξει το δρόμο για την εκποίηση της περιουσίας των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας μας σε ιδιωτικά συμφέροντα και κατά συνέπεια στον πλήρη αφανισμό του συνεταιριστικού κινήματος.
Η ΕΑΣ Μεσσηνίας, ήταν η πρώτη Ένωση που ιδρύθηκε στη χώρα μας. Το 2012 μετατράπηκε σε πρωτοβάθμια Ένωση, και σήμερα είναι δυστυχώς η πρώτη που η διοίκησή της την «ξεπουλάει» σε ιδιώτες. Επιεικώς προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόσφατη απόφαση της τωρινής διοίκησης, να προχωρήσει με διαδικασίες fast-track, λειτουργώντας ως ένα τοπικό ΤΑΙΠΕΔ, στην παραχώρησή της για 20 χρόνια σε ιδιωτικά συμφέροντα. Παραχωρεί μάλιστα τις εγκαταστάσεις, τα δικαιώματα και τα σήματα του συνεταιρισμού, μαζί φυσικά με πελάτες, εργαζόμενους και προϊόντα. Γνωρίζουμε όλοι βέβαια ότι το μεγάλο διακύβευμα για τον ιδιώτη που θα επωφεληθεί από τη συμφωνία αυτή, είναι τα ψυγεία της Ένωσης, τα οποία θεωρούνται τα πλέον σύγχρονα που υπάρχουν στη χώρα μας και κυρίως το όνομα και το σήμα Ελιές Καλαμάτας και Λάδι Καλαμάτας.
Το γεγονός ότι όλα έγιναν εν μία νυκτί, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε αναλυτική συζήτηση με τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς του Νομού, χωρίς καμία μελέτη, και δίχως ουσιαστικά την έγκαιρη ενημέρωση των μελών της Ένωσης, δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών ως προς τη σκοπιμότητα της απόφασης αυτής. Η απόφαση αυτή μάλιστα, η οποία πάρθηκε από μία συνέλευση στην οποία παρευρέθηκαν μόλις 40 μέλη (!!!), είναι στην ουσία, απ’ ευθείας ανάθεση, αφού ανεξάρτητα από την δική μας ριζική διαφωνία, δεν μπήκε στον κόπο να κάνει ούτε καν πρόσκληση για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους. Αλήθεια, ποιος ο ρόλος του Μεσσήνιου πρώην Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ; Η δικαιολογία που προβάλλεται ότι η λύση αυτή ήταν μονόδρομος, φυσικά είναι τελείως αβάσιμη. Αυτό που χρειαζόταν και μπορούσε να γίνει, ήταν και είναι μια ανασυγκρότηση της Ένωσης, σε νέες βάσεις, με γνώμονα τα συμφέροντα των παραγωγών. Η αξιοποίηση των μοναδικών brand name που λέγονται Ελιές Καλαμάτας και Λάδι Καλαμάτας και φυσικά, η παραγωγική αξιοποίηση της σημαντικής περιουσίας και των υποδομών της. Η καταστροφική αυτή απόφαση είναι επιπλέον σαφές ότι θα αφήσει εντελώς μετέωρους τους Μεσσήνιους παραγωγούς, αφού πλέον η Ένωση δεν θα έχει  κανένα ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση ευνοϊκών γι αυτούς, τιμών.
Δεν έχει κανένα ηθικό, πολιτικό αλλά και νομικό δικαίωμα, μία συνέλευση 40 μόλις ατόμων και ένα Δ.Σ. να χαρίσει τις υποδομές και τα ονόματα των πιο σημαντικών προϊόντων του Νομού, σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Καλούμε τους Μεσσήνιους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς να βάλουν φραγμό και να σταματήσουν την καταστροφική αυτή απόφαση της διοίκησης της Ένωσης. Οι Μεσσήνιοι αγρότες, όπως και όλοι οι αγρότες της χώρας μας, χρειάζονται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, υγιείς, ισχυρούς και ανασυγκροτημένους συνεταιρισμούς, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα των πολυεθνικών.
Για το ΣΥΡΙΖΑ η αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος είναι προτεραιότητα και θα πρέπει ο αγροτικός κόσμος της Μεσσηνίας να θεωρεί βέβαιο ότι θα γίνει πραγματικότητα από την επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς».