Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 03:35

"Αιώνιο" πρόβλημα τα απόβλητα των ελαιοτριβείων

"Αιώνιο" πρόβλημα τα απόβλητα των ελαιοτριβείων

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ
Το αιώνιο πρόβλημα, η διάθεση ή η επεξεργασία των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, συνεχίζει να μένει σε εκκρεμότητα. Αυτό αναδείχθηκε και πάλι χθες το απόγευμα, κατά την ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου για τη διάθεση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Για άλλη μια φορά προέκυψε ότι η λύση σε ένα βαθμό μπορεί να είναι η μετατροπή των τριφασικών ελαιοτριβείων σε διφασικά, κάτι όμως που δεν μπορεί να γενικευτεί λόγω μεγάλου οικονομικού κόστους, το οποίο δεν μπορούν να σηκώσουν οι μονάδες μικρής αλλά και μεσαίας δυναμικότητας. Όσον αφορά στα απόβλητα των τριφασικών, η λύση, που όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή της, είναι η διάθεσή τους στο έδαφος. Όμως τονίστηκε, η διάθεση πρέπει να γίνεται με όρους και ύστερα από μετρήσεις και αναλύσεις, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του εδάφους, αλλά ακόμη και των προϊόντων που βγαίνουν από αυτό.
Την ημερίδα διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε αυτή, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος Life Prosodol, που σκοπό έχει τη χάραξη στρατηγικών για τη βελτίωση και προστασία της ποιότητας του εδάφους από τη διάθεση αποβλήτων ελαιοτριβείων στις μεσογειακές χώρες.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, ακολούθησαν τοποθετήσεις ειδικών, ανάμεσά τους ο διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας, Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, που αναγνώρισε ότι μπορεί να μην έχουν γίνει μεγάλα βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, τόνισε όμως ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται μια συνείδηση για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας, Αντώνης Κορακάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις των ελαιοτριβείων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ότι η πίεση για γενίκευση της μετατροπής των τριφασικών σε διφασικά θα δώσει στον κλάδο τη χαριστική βολή. Ζήτησε να καθοριστούν χώροι για τη λειτουργία τέτοιων μονάδων στα χωροταξικά σχέδια των Δήμων, ώστε τα ελαιοτριβεία να λειτουργούν χωρίς να ενοχλούν, αλλά και χωρίς να τα ενοχλούν. Τα αποτελέσματα του προγράμματος Life Prosodol παρουσίασε η Δρ. Μαρία Ντούλα, από το Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών.
Στ.Μ.