Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012 15:57

Έκλεισαν το Ασπρόχωμα αγρότες και εργάτες

Έκλεισαν το Ασπρόχωμα αγρότες και εργάτες

ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ 
Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και Πανεργατικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) έκλεισαν την Κυριακή το πρωί τον κόσμο του Ασπροχώματος, διαμαρτυρόμενοι για τα χαράτσια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, του «μαύρου μετώπου» όπως την αποκαλούν, στον αγροτικό κόσμο και όχι μόνο.
Ήταν η κορύφωση μιας κινητοποίησης που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με συνάντηση διαμαρτυρίας με τον αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά, με συμβολική κατάληψη στην Αγροτική Τράπεζα Μεσσήνης και με άνοιγμα της μπάρας στα διόδια της Ασέας.

Πάντως ο αγροτικός πληθυσμός που συμμετείχε στην κινητοποίηση της ΠΑΣΥ δεν ήταν μεγάλος, κάτι που προβλημάτισε τους διοργανωτές, οι οποίοι καλούν τους συναδέλφους τους να μην απογοητεύονται και τονίζουν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί μόνο με αγώνα.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι αγρότες της ΠΑΣΥ βρήκαν στον κόμβο του Ασπροχώματος δεκάδες μέλη του ΠΑΜΕ, κάτι που ανέδειξε ότι «ο αγώνας των αγροτών και των εργατών, ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κοινός και μόνο μια πλατιά συμμαχία εργατών- αγροτών- επαγγελματοβιοτεχνών και νεολαίας μπορεί να φρενάρει της αντιλαϊκές πολιτικές και να τους ανατρέψει συνολικά.  Οι αγρότες με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα έστησαν συμβολικό μπλόκο για μία ώρα και πραγματοποίησαν συγκέντρωση. Στην συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Σινάνης εκ μέρους της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και ο Παναγιώτης Κουφαλάκος εκ μέρους του ΠΑΜΕ».
Ο Νίκος Σινάνης μεταξύ άλλων τόνισε: «Στη νέα χρονιά που ξεκίνησε θα είναι πολύ πιο άγρια και βάρβαρη η επίθεση της συγκυβέρνησης ενάντια την μικρομεσαία αγροτιά, η οποία θα υποστεί και νέα βαριά χτυπήματα με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014 – 2020. Τα προβλήματα που έχουμε είναι πολλά και σοβαρά. Η τιμή του λαδιού έχει κατρακυλήσει στο 1,90 ευρώ και ούτε ξέρουμε πού θα φτάσει. Οι αυξήσεις στα γεωργικά εφόδια και φάρμακα είναι μεγάλες, πράγμα που κάνει δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής όλων των αγροτικών προϊόντων. Οι εισφορές μας στον ΕΛΓΑ και στον ΟΓΑ αυξήθηκαν δραματικά με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να  πληρώσουμε.  Ο νέος νόμος για τον ΕΛΓΑ δεν εξασφαλίζει αποζημιώσεις για τους παραγωγούς. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε καταχρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα και τα χαράτσια πέφτουν βροχή. Εν τω μεταξύ, ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς και το αγροτικό κίνημα έχει στόχο να δημιουργήσει συνεταιρισμούς στους οποίους δεν θα συμμετέχουν  μικροί και οι μεσαίοι αγρότες, αλλά μόνο λίγοι μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα. Σε ό,τι δε αφορά στην νέα συνδικαλιστική οργάνωση, ο στόχος τους είναι να φτιάξουν ένα «αγροτικό κίνημα» που θα συνδιαλέγεται αρμονικά με την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία και θα χρησιμοποιείται για την προώθηση  της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και για το χτύπημα των αγροτικών αγώνων. Πρέπει να δώσουμε άμεση αγωνιστική απάντηση στην ολομέτωπη, σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, η οποία πλήττει άγρια και τον αγροτικό κόσμο. Σ’ αυτό τον αγώνα να μην είμαστε μόνοι μας.  Καλούμε τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού να αγωνιστούν μαζί μας, γιατί έχουν συμφέρον από την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων για τη διατροφή της λαϊκής οικογένειας».