Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 01:30

"Το ΠΟΠ Καλαμάτα είναι δικό σας, εσείς θα το προστατέψετε, εσείς θα το αναδείξετε"

Αριστερά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Μουλκιώτης, παρουσίασε το νέο κανονισμό πιστοποίησης ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα Αριστερά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Μουλκιώτης, παρουσίασε το νέο κανονισμό πιστοποίησης ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Ίσα που θα προλάβουν τα ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας να βγάλουν ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Καλαμάτα». Αυτό γιατί ο AGROCERT θα πιστοποιήσει τα ελαιοτριβεία που θα υποβάλουν τη σχετική αίτηση στις αρχές Δεκέμβρη. Δηλαδή νωρίτερα από τότε δεν θα μπορούν να πουλήσουν ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, ενώ δεν θα μπορούν να πουλήσουν και για μεγάλο διάστημα μετά τις αρχές Δεκέμβρη γιατί, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές του ΠΟΠ Καλαμάτα, οι ελιές που μαζεύονται αργά θεωρείται ότι έχουν ωριμάσει αρκετά και δεν πληρούν τις απαιτήσεις του νέου κανονισμού…

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα παρουσιάστηκαν στην εσπερίδα για την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Καλαμάτας «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος».
Ήταν εσπερίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Ελαιουργείων. Εκεί ο Κωνσταντίνος Λέλης, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», στον οποίο υπάγεται ο AGROCERT, είπε ότι κάθε πιστοποιημένο ελαιοτριβείο θα μπορεί να βγάζει ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από τέσσερις έως και έξι εβδομάδες. Και αυτό διότι μέσα σε αυτό το διάστημα οι ελιές έχουν πλέον ωριμάσει και μετά από αυτό τα συστατικά τους δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί από το σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό.
Διευκρίνισε πάντως ότι σε κάθε περιοχή διαφέρει ο χρόνος στον οποίο ωριμάζουν οι ελιές, μπορεί δηλαδή σε μια περιοχή οι ελιές να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές το μήνα Νοέμβρη ενώ σε μια άλλη αυτό να γίνεται το μήνα Δεκέμβρη, οπότε σε κάθε περιοχή διαφέρει η περίοδος παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα από τα ελαιοτριβεία.
Είπε επίσης ο κ. Λέλης ότι πρέπει να πιστοποιηθούν και τα ελαιοτριβεία που είχαν μέχρι πέρσι πιστοποίηση για την παραγωγή ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα και αυτό λόγω της αλλαγής του κανονισμού, με βάση τον οποίο και επεκτάθηκε η ζώνη ΠΟΠ από την πρώην επαρχία Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία. Σημείωσε δε ότι για την πιστοποίηση ο AGROCERT θα χρειαστεί σαράντα ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Οκτώβρη. Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι τώρα υπάρχουν περίπου 40 αιτήσεις ελαιοτριβείων της Μεσσηνίας.
Πρώτος εισηγητής στην εσπερίδα ήταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προϊστάμενος του Τμήματος ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, Χαράλαμπος Μουλκιώτης, ο οποίος παρουσίασε τις απαιτήσεις του νέου κανονισμού για το ΠΟΠ Καλαμάτα, που αναγνώρισε ότι είναι αυστηρότερες από τον προηγούμενο, αν και τόνισε ότι ουσιαστικά ο κανονισμός απαιτεί αυτά που η ίδια η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ζήτησε να είναι απαιτητά, με τον φάκελο που υπέβαλε για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία.
Σχολίασε δε ότι «το ΠΟΠ είναι δικό σας, εσείς θα το προστατέψετε, εσείς θα το αναδείξετε», σημειώνοντας επιπλέον ότι η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης δεν είναι μόνο μια ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης ενός προϊόντος αλλά χαρακτηρίζει και την ποιοτική ιδιαιτερότητα των παραγωγών από την οποία προέρχεται το προϊόν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, μέσω βίντεο. Ο υπουργός τόνισε ότι αναμένει τα συμπεράσματα της εσπερίδας ώστε να συζητήσει με βάση αυτά με τους εμπλεκόμενους στον ελαιοκομικό τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε από τους πιο δυναμικούς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές. Ακολούθησε χαιρετισμός της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη, ενώ έγιναν εισηγήσεις για φορολογικά θέματα αλλά και για τις αδειοδοτήσεις των ελαιοτριβείων από τον Πάνο Καραγιάννη, εκπρόσωπο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ελαιουργείων, για την ποιότητα και την καινοτομία στην ελαιοποίηση από τον Βασίλη Καμβύση, εκπρόσωπο του ΣΕΒΙΤΕΛ, για την προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου που έχει υψηλή περιεκτικότητα φαινολών από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη και για την οργανοληπτική και χημική αξιολόγηση του ελαιολάδου ΠΟΠ από τον Παναγιώτη Κάτσαρη, υπεύθυνο του διαπιστευμένου εργαστηρίου ελαιολάδου του Ινστιτούτου Ελαίας Καλαμάτας. Την παρουσίαση και το συντονισμό έκανε ο Κωνσταντίνος Πεϊμανίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EUCAT SA.
Στ.Μ.