Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2015 07:58

Ελαιόλαδο Μεσσηνίας: Το υγιεινότερο από τα υγιεινότερα ελαιόλαδα του κόσμου!

Ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης στο βήμα της εσπερίδας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλης Ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης στο βήμα της εσπερίδας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλης

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 
Μια αναλυτικότερη παρουσίαση της κλινικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και η οποία απέδειξε ότι τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ελαιοκανθάλη προστατεύουν από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, έκανε το βράδυ της Παρασκευής στην Καλαμάτα ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης. Και το εξαιρετικά σημαντικό, για τον τόπο μας, είναι ότι πολύ πλούσιο σε ελαιοκανθάλη ελαιόλαδο βγάζει η Κορωνέικη ποικιλία…

Κατά την εσπερίδα που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, στο Elite City Resort, με θέμα «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2015», ο αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελιάς του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της ίδιας Πολιτείας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, άνθρωποι που ήπιαν τρεις κουταλιές ελαιόλαδο ιδιαίτερα πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, σε ανάλυση του αίματός τους που έγινε μετά δύο ώρες είχαν μειωμένα επίπεδα αιμοπεταλίων. Αυτό σημαίνει ότι το αίμα μέσα στον οργανισμό δεν πήζει και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος θρομβώσεων που προκαλούν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Το ελαιόλαδο που ήπιαν οι άνθρωποι αυτοί, ήταν από τη Μεσσηνία και ειδικότερα από τις περιοχές του Ακριτοχωρίου, της Λευκοχώρας και της Λάμπαινας. Μάλιστα ο κ. Μαγιάτης σημείωσε ότι οι υγειοπροστατευτικές ιδιότητες αυτού του ελαιολάδου είναι σχεδόν ανταγωνιστικές με το φάρμακο Ιβουπροφένη.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της κλινικής έρευνας, τόνισε ο καθηγητής, δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της περιοχής, που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ελαιοκανθάλη. Τόνισε δηλαδή ότι η περιοχή μπορεί να αναδειχθεί πρώτη δύναμη παγκοσμίως στο υγιεινό ελαιόλαδο αρκεί να στηριχθεί ο ισχυρισμός υγείας και να συνδεθεί με την Καλαμάτα.

 

Σε ό,τι αφορά το πώς μπορεί ένας παραγωγός να μάθει εάν το ελαιόλαδό του είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, ο κ. Μαγιάτης σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει με τις κλασικές εργαστηριακές αναλύσεις αλλά και με την απλή και ταχύτατη μέθοδο που φέρει το όνομα «Αριστόλεο».
Πάντως, ο καθηγητής επεσήμανε ακόμη ότι από τα εννέα άτομα που χρησιμοποιήθηκαν για την κλινική έρευνα στις ΗΠΑ, τα μισά είχαν μικρότερη απόκριση στις ιδιότητες της ελαιοκανθάλης, γι’ αυτό και η μελέτη πρέπει να συνεχιστεί.
Πρόσθεσε επίσης ότι για να βγάλει η ελιά την ελαιοκανθάλη, πρέπει κατά τη διαδικασία της έκθλιψης η μάλαξη να διαρκέσει ακόμη και 60 λεπτά. Εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα, διότι οι προδιαγραφές για την παραγωγή ελαιολάδου με την ένδειξη ΠΟΠ Καλαμάτα ορίζουν τη διάρκεια μάλαξης μέχρι 30 λεπτά.
Επίσης, ο κ. Μαγιάτης ανακοίνωσε ότι η Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Ελαιοκανθάλης, που έχει την έδρα της στην Ισπανία, διοργανώνει διαγωνισμό για τη βράβευση του ελαιολάδου που θα βρεθεί με τους υψηλότερους δείκτες ελαιοκανθάλης. Ανέφερε ότι ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας αυτής και επιθυμεί η απονομή του βραβείου να γίνει στη Μεσσηνία στο 2016, ενώ σημείωσε ακόμη ότι θα γίνει και αγορά 1.000 κιλών ελαιολάδου, προς 15 ευρώ το κιλό.

 

Ενδιαφέρον πάντως είχαν όλες οι εισηγήσεις που έγιναν κατά την εσπερίδα του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλης.
Ο Σωτήρης Κουτσομήτρος, Προϊστάμενος Τμήματος Κοινής Αγροτικής Πολιτικής «ΚΑΠ», στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας, Γιάννης Κυριακόπουλος και Αντώνης Παρασκευόπουλος αντίστοιχα, μίλησαν για τις προδιαγραφές του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα. Ο Δημήτρης Μπιλάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστηρίου Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μίλησε για τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας. Ο Βασίλης Δημόπουλος, Επιστημονικός Υπεύθυνος/Επικεφαλής Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου και η Ιωάννα Μηλιώνη, Υπεύθυνη Ποιότητας & Επικοινωνίας του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου μίλησαν για το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας, την εκπαίδευση και την προώθηση της ποιότητας ελαιολάδου. Τέλος, ο Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”, Υπεύθυνος Έργου Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής και η Μαρία Μαυρογένη, Υπεύθυνη Διαχείρισης Λογαριασμών/Πελατών – MOZAIK, μίλησαν για το Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής.
Στ.Μ.