Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 15:11

Καθαρές οι ελιές από δάκο όμως καραδοκεί το γλοιοσπόριο

Καθαρές οι ελιές από δάκο όμως καραδοκεί το γλοιοσπόριο

ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑ 
Ιδιαίτερα ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα μετρήσεων όσον αφορά την προσβολή των ελιών από το δάκο, ο οποίος πλήττει την ποιότητα του ελαιολάδου αλλά και την ποσότητα. Αντίθετα όμως οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την προσβολή από γλοιοσπόριο, που προκαλεί κυρίως σήψη του καρπού…

Στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας έφτασαν και σήμερα σακουλάκια με ελιές από διάφορες περιοχές. Τα δείγματα αυτά εξετάζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν και πόσο σοβαρή είναι η προσβολή από το δάκο. Όπως μας ενημέρωσαν όμως οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, η δακοπροσβολή είναι περιορισμένη.
Το ίδιο τόνισε την Παρασκευή το βράδυ και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, κατά την εσπερίδα που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, για τις προοπτικές του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία.
Ωστόσο, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει απειλή από το γλοιοσπόριο, επισημαίνοντας ότι έχουν βρεθεί αυξημένοι πληθυσμοί στην περιοχή της Χώρας ιδιαίτερα.
Την απειλή επισημαίνει και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, η οποία σήμερα ανακοίνωσε ποια σκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελαιοκαλλιεργητές για να προστατεύσουν τις ελιές τους. Ειδικότερα η Υπηρεσία σημειώνει: «Το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί σε ελαιώνες της περιοχής μας προσβολές από γλοιοσπόριο κυρίως στις ελιές Καλαμών αλλά και κατά τόπους σε Κορωνέϊκη.
Το γλοιοσπόριο είναι μύκητας  που προκαλεί κυρίως σήψη του ελαιοκάρπου. Τα συμπτώματα  εμφανίζονται στους ώριμους καρπούς ή  σε αυτούς που βρίσκονται κοντά στο στάδιο της ωρίμανσης 
Συνθήκες οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα είναι η υψηλή υγρασία και η θερμοκρασία μεταξύ 20 και 25Ο C.
Οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή στην περιοχή μας, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για προσβολές  από το μύκητα, γι αυτό οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρούν σε ψεκασμούς όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο (περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, περιοχές όπου την προηγούμενη περίοδο υπήρξαν σημαντικά προβλήματα προσβολών, ελαιώνες  που μετά από έλεγχο εμφανίζονται  στον ελαιόκαρπο αρχόμενα συμπτώματα  προσβολών.
Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται με εγκεκριμένα σκευάσματα, όπως φαίνονται στον παρακάτω ενδεικτικό πίνακα και να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ασφαλείας  και το διάστημα ανάμεσα στην εφαρμογή και τη συλλογή του καρπού το οποίο είναι από 15 έως 21 ημέρες.

 

ΣΚΕΥΑΣΜΑ

ΗΜΕΡΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ/ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

DODINE (ΝΤΟΝΤΙΝ)

15

CALCIUM COPPER SULFATE, σε Cu

(ΧΑΛΚΟΣ, ΒΟΡ∆ΙΓΑΛΕΙΟΣ ΠΟΛΤΟΣ)

21

COPPER OXYCHLORIDE, σε Cu

(ΟΞΥΧΛΩΡΙΟΥΧΟΣ ΧΑΛΚΟΣ)

21

TRIBASIC COPPER, σε Cu

(ΤΡΙΒΑΣΙΚΟΣ ΘΕΙΪΚΟΣ ΧΑΛΚΟΣ )

21

COPPER HYDROXIDE, σε Cu     (Υ∆ΡΟΞΕΙ∆ΙΟ

ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ)

21

COPPER OXIDE, σε Cu

(ΥΠΟΞΕΙ∆ΙΟ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ)

21