Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 16:21

Αγρότες από τη Μεσσήνη αύριο στην απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Καλαμάτα

Αριστοτέλης Τσοπανάκης, Δημήτρης Μπίρης, Γεράσιμος Νικολόπουλος και Χρήστος Σουρίλας, μέλη της διοικούσας επιτροπής του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης Αριστοτέλης Τσοπανάκης, Δημήτρης Μπίρης, Γεράσιμος Νικολόπουλος και Χρήστος Σουρίλας, μέλη της διοικούσας επιτροπής του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης

ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 
Αποφασισμένοι να δώσουν αγώνα μέχρι τη δικαίωση και μέχρι να ανατραπούν οι πολιτικές που «ξεκληρίζουν» την αγροτιά, δήλωσαν οι εκπρόσωποι του νεοσύστατου Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, που το πρωί έδωσαν συνέντευξη Τύπου, στο Δημαρχείο στο Νησί. Ανακοίνωσαν επίσης ότι αύριο θα λάβουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, πλάι με τους εργάτες, μαζί με το ΠΑΜΕ…

Όπως σημείωσε ο αγρότης Γεράσιμος Νικολόπουλος, την 1η Νοέμβρη συγκεντρώθηκαν αγρότες στη Μεσσήνη, συζήτησαν για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αποφάσισαν να ιδρύσουν Σύλλογο, αποστολή του οποίου είναι ο συνεχής αγώνας ενάντια στα μέτρα που καταστρέφουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί προσωρινή διοικούσα επιτροπή και έχει γίνει ενημέρωση σε όλα τα χωριά της περιοχής αλλά και ότι «δεν θα αφήσουμε να πεινάσει κανένας αγρότης, δεν θα αφήσουμε κανένα σπίτι να το πάρουν οι τράπεζες, δεν θα αφήσουμε να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν».  
Ακόμη ο Γεράσιμος Νικολόπουλος τόνισε ότι ο Σύλλογος έχει υιοθετήσει το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και ότι θα λάβει μέρος στη μεγάλη κινητοποίηση που οργανώνεται για το Σάββατο, 14 Νοέμβρη, στον Ισθμό της Κορίνθου. Τόνισε μάλιστα ότι ο ναυλωθεί και λεωφορείο, που θα ξεκινήσει στις εννέα το πρωί από το Δημαρχείο της Μεσσήνης και στο οποίο καλούνται να κλείσουν θέση οι αγρότες. 
Ο αγρότης Δημήτρης Μπίρης παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο του Συλλόγου, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:
      Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
      Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.
      Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
      Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
      Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
      Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
      Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
      Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
      Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
      Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.α). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
      Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
      Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.
Τέλος, ο αγρότης Αριστοτέλης Τσοπανάκης σχολίασε ότι οι αγρότες αδικούνται έναντι άλλων εργαζομένων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι καλούνται να πληρώσουν "χαράτσι" για την παρακολούθηση σεμιναρίων για τα φυτοφάρμακα, όταν για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους γίνονται σεμινάρια δωρεάν. 
Στ.Μ.